Turbo yakıt kullanımını nasıl etkiler?

Swaglikeohio

Hectopat
Katılım
7 Haziran 2020
Mesajlar
2.766
Çözümler
13
Selam. Arkadaşlar aklımda bir soru var. Turbo yakıt kullanımını etkiler mi? Yani atılan yakıt atıyorum her bir patlatmada 0.1 ML olsun. Ve 0.1 ile 200 beygir güç üretiyor diyelim. (değerleri sallıyorum bir önemi yok) fakat 0.5 bar Turbo ile 250 beygir üretiyor diyelim. Atılan benzin yine 0.1 ML. Turbo'nun yaptığı iş pistonlara daha fazla hava göndererek daha güçlü bir patlatma yapmasını sağlamak değil mi? Tahminimce ya hiç etkilemez ya da daha az benzin kullanıp aynı gücü yapacağımız için benzinde tasarruf yapmamızı sağlar. Bir yanlışım var ise lütfen söyleyin otomobil konusunda aşırı cahilim.
 
Turbo sadece hava pompasıdır. Hava sıkıştırır. Silindir içine daha fazla hava gönderebildiğiniz için daha fazla yakıt yakıp güç alabilirsiniz. Havayı yakmak için benzine ihtiyacınız var. Yakılan yakıt motorun verimliliğine göre de değişir.
 
Düşük devirlerde yüksek tork sağlanabildiği için çekiş gücünde sorun yaşamadan düşük devirli kullanımda yakıt tüketimini azaltır. Atmosferik bir motorda 4500-5000 devir arasında sağlayabileceğinden daha yüksek tork miktarını 2000-2500 devirler civarında alıyorsun.

Yüksek devirler konusuna girmeyelim, 1.5/1.6 litrelik motorların bile 25 litre civarlarına kadar yolu var.
 
Yanlış hatırlamıyorsam bir rollingde BMW 3.30 Dizel 9- 10 litre, Evo X Benzin Turbo15-17 litre, Subaru İmprezza Benzin Turbo 25 litre yakıyordu. Az çok basarsanız cebinizi emcüklüyor.
 
Turbo'nun yaptığı iş pistonlara daha fazla hava göndererek daha güçlü bir patlatma yapmasını sağlamak değil mi?
Bir noktaya kadar öyle ama sıkıştırılan hava miktarı artıkça tüketmeniz gereken yakıt miktarı aynı ölçüde artıyor.

Yani yakıtın sabit, havanın daha fazla olduğu senaryoda muhtemelen vuruntu sorunu yaşanır.
 

Geri
Yukarı