TurkNet kablolu hız ile kablosuz hız arasındaki devasa fark

mutluakkurt

Kilopat
Arkadaşlar TurkNet'in 100 megabitlik paketini kullanıyorum. Bilgisayarıma kablo bağladım kablolu bağlanıyorum ve hızım genelde 75 civarı. Ve çok küçük farklar oluyor her ölçtüğümde. Birinde 73.5 diğerinde 75 gibi.
Fakat telefon ve televizyonda kablosuz bağlantı kullanıyorum. Onlarda hız ölçtüğümde hem çok değişken hem de çok düşük hız ölçüyorum. Mesela telefonumla ölçüyorum bazen 20 çıkıyor bazen 38 bazen 25. En fazla 42 çıktı bugüne kadar. Smart TV'de hız ölçtüğümde ise 10-15 arası hız alıyorum.

Şimdi sorum şu: Kablolu ile kablosuz arasında hız farkı olmasını anlıyorum ve normal olduğunu biliyorum ama bu kadar fark sizce fazla değil mi? Ve kablosuz hız olarak eve gelen hızda %60-70'lik kayıp çok fazla değil mi? Tabi aşırı dalgalı ve farklı olması da var. Bir ölçümde 18, diğer ölçümde 40 biraz garip geldi. Ve tabi bu kadar yavaş olması. Bunun sebebi ve çözümü ne olabilir?
Şimdiden teşekkürler.

Modemim Huawei HG658. 2.4 mü 5 GHz mi olduğunu nasıl anlayabilirim? Ya da bu bir ayar mı? Ayarsa nasıl yapabilirim?

Modemi 5 ghz ayara mı almam lazım yoksa modemin bunu desteklemesi mi lazım? Nerden anlayabilirim modemin bunu destekleyip desteklemediğini

Arkadaşlar ben daha önce eski bir modem kullanıyordum. 35 megabit paketim vardı ve 33 hız alıyordum. O modemin dediğiniz gibi 5 Ghz olduğunu falan sanmıyorum.

Bu arada paketim 100 megabite kadar ve altyapım 80 megabite kadar destekliyor. 75 megabit hız almam normal. Orada doğru ifade edememişim.

Modeme olan uzaklığım da 3-4 metre ve arada duvar yok. Uzaklıkla ilgili olamaz.
Modeminiz 5 ghz desteklemiyor. 2.4 ghz en performanslı 50 mbps'e kadar olan bağlantılarda verimlidir. 50 mbps ve üstü hızı olanlar 5 ghz destekli access point alıp bir ethernet kablosuyla operatörün verdiği modeme bağlamalıdır. Alınan cihazda 5 ghz yayın yapan ağ aktif edilir ve oraya bağlanılır.

Modemim Huawei HG658. 2.4 mü 5 GHz mi olduğunu nasıl anlayabilirim? Ya da bu bir ayar mı? Ayarsa nasıl yapabilirim?

Modemi 5 ghz ayara mı almam lazım yoksa modemin bunu desteklemesi mi lazım? Nerden anlayabilirim modemin bunu destekleyip desteklemediğini

Arkadaşlar ben daha önce eski bir modem kullanıyordum. 35 megabit paketim vardı ve 33 hız alıyordum. O modemin dediğiniz gibi 5 Ghz olduğunu falan sanmıyorum.

Bu arada paketim 100 megabite kadar ve altyapım 80 megabite kadar destekliyor. 75 megabit hız almam normal. Orada doğru ifade edememişim.

Modeme olan uzaklığım da 3-4 metre ve arada duvar yok. Uzaklıkla ilgili olamaz.
Modeminizin desteklemesi lazım. Telefondan Wifi ağlarını tarayın. Sizin internetinizden 2 tane olması lazım. Biri 2.4GHz birisi 5GHz. Eğer 5GHz yoksa modeminiz desteklemiyor demektir. Bu durumda bant genişliğini 40MHz'ye çıkartıp daha iyi sonuç alabilirsiniz kablosuzda.

2.4Ghz zaten 40Mbps civarı bir değerden sonrasını yansıtamıyor, evde de pek çok cihaz bu modeme bağlı ve etraf ağ kaynıyorsa kanal kalabalık olur, bir de her cihazın alıcı modülleri iyi olmuyor, yaşadıklarınızın epey bir sebebi var yani.

Söylendiği gibi çözüm 5Ghz, fakat evrenin işleyişi gereği 5Ghz in çekim mesafesi düşüktür, ayrıca bazı cihazlar 5Ghz bağlantıyı desteklemiyor, mesela benim evdeki tablet ve televizyon desteklemiyor direkt.

Hocam 100Mbit paketten 75Mbit hız alıyorsanız ya o paket 100Mbit değildir ya da altyapınız Max 75Mbit destekliyordur. Sonuç olarak 75Mbit internete 100Mbit parası verip kazıklanıyorsunuz şu an. Çünkü internetiniz gerçekten 100Mbit olsaydı kabloyla bağlanırken en fazla 97-98 Mbit civarına düşerdi.
Hocam TürkNet'de tek paket var. 100 Mbps paketi de olsa 99 TL verecek 75 Mbps paketi de olsa 99 TL verecek. Ama paketi 100 Mbps ise ve maksimum 75 alabiliyorsa DSLAM kilidine takılmış olma olasılığı var.
Rica etsem modem arayüzden xDSL bilgilerini atabilir misiniz?

Hocam TürkNet'de tek paket var. 100 Mbps paketi de olsa 99 TL verecek 75 Mbps paketi de olsa 99 TL verecek. Ama paketi 100 Mbps ise ve maksimum 75 alabiliyorsa DSLAM kilidine takılmış olma olasılığı var.
Rica etsem modem arayüzden xDSL bilgilerini atabilir misiniz?
Onu nerden bulabilirim? Modem arayüzünde bulamadım
Arkadaşlar kablosuz bağlantı hızının en fazla yarısını alamama sebebime 2.4 ghz olduğunu söylemişsiniz. Fakat ben bundan önce Telekom 35 megabitlik paket kullanıyordum ve yine 5 ghz'lik modemim yoktu. 35 megabitlik hızın 33'ünü alıyordum ve sadece ufak oynamalar oluyordu. Çok dalgalı değildi.

Acaba başka bir sebebi olabilir mi?

Son düzenleme:
Onu nerden bulabilirim? Modem arayüzünde bulamadım
Arkadaşlar kablosuz bağlantı hızının en fazla yarısını alamama sebebime 2.4 ghz olduğunu söylemişsiniz. Fakat ben bundan önce Telekom 35 megabitlik paket kullanıyordum ve yine 5 ghz'lik modemim yoktu. 35 megabitlik hızın 33'ünü alıyordum ve sadece ufak oynamalar oluyordu. Çok dalgalı değildi.

Acaba başka bir sebebi olabilir mi?
Size yanıtı söylüyoruz. 2.4 ghz 40 50 mbps'e kadar verimli çalışır. O hızlara kadar tam kapasite kullanabilirsiniz. Ancak daha yüksek hızlar için 5 ghz gereklidir. Örnek: 50 mbps internetimle 2.4 ghz ağından 38-42 mbps alıyorum. 5 ghz ile ise 48-49.

Gece hızım 100 mbps oluyordu bir ara. O zaman 2.4 ghz ile 55 mbps alıyordum ama 5 ghz ile 95 mbps. Cevabınız budur.

Hem Wi-Fi AP'nizin (bu durumda modeminiz) hem de bağlandığınız cihazın 5 GHz Wi-Fi desteklemesi gerek.

5 GHz ile aldığım hız 270 Mbps:
Screenshot_20210903-125358_Brave.png

2.4 GHz ile aldığım hız 40 Mbps:
Screenshot_20210903-125434_Brave.png

(Wi-Fi AP olarak Xiaomi Mi Router 4A Giga kullandım ve Xiaomi Mi Note 10 Lite telefon ile bağlandım.)

Size yanıtı söylüyoruz. 2.4 ghz 40 50 mbps'e kadar verimli çalışır. O hızlara kadar tam kapasite kullanabilirsiniz. Ancak daha yüksek hızlar için 5 ghz gereklidir. Örnek: 50 mbps internetimle 2.4 ghz ağından 38-42 mbps alıyorum. 5 ghz ile ise 48-49.

Gece hızım 100 mbps oluyordu bir ara. O zaman 2.4 ghz ile 55 mbps alıyordum ama 5 ghz ile 95 mbps. Cevabınız budur.
Şimdi anladım hocam. Ama bu dediğiniz kablosuz için dimi? Yani bu ghz wireless ile ilgili bir veri?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı