TurkNet tam 100 Mbps vermiyor

ISS kısıtlamasıda olmayabilir hocam forumturknet sitesinde konu açarsanız yardımcı olur arkadaşlar uzman kişiler var orada.
 
ISS kısıtlamasıda olmayabilir hocam forumturknet sitesinde konu açarsanız yardımcı olur arkadaşlar uzman kişiler var orada.
deneyebilirm belki ama 6 mbps internet içinde seferber olmaya çokta gerek yok bence :D
 
İnterneti Aldığımda direkt normal turk telekom modemi verdiler beyaz modedlini falan hiç bir şekilde bilmiyorum bakmam lazım wifi ile bağlanıyorum 5GHz ve internetim vdsl değil fiber router kullanmıyorum altyapım evime kadar saol yardımcı olduğun için :D
Aslında modem demek istemiş ama yanlış yazmış sadece.
Hayır modem demek istemedim router demek istedim ve router yazdım. Çünkü eve kadar fiber altyapılarda kullanılan cihaz modem değil routerdır.
Modem kelimesi "modülatör" ve "demodülatör" kelimelerinin baş harfleriyle oluşturulmuş bir kavramdır. Yani ses sinyalini veriye, veriyi de ses sinyaline çevirme prensibiyle çalışır. Oysa fiber altyapılarda ses sinyaliyle işimiz olmadığı için kullanılan cihaz da modem değil routerdır. Yani kablolu ve kablosuz yayın yapan dağıtıcı. Modemlerde DSL girişi olur ve sinyali bu girişten alır, routerlarda ise WAN girişi olur. Dolayısıyla modem ile router aynı şey değildir. İstirham ediyorum ne dediğime karışmayın, ne demek istediğime de karışmayın. Bu meseleler hakkında yıllardır yazıyorum ben forumlarda. Neyin ne olduğunu sizden öğrenecek değilim.

Öte yandan asıl konuya gelince: Konu sahibi arkadaşım router kullanıyorsun haberin yok evvela bunu belirteyim. Beyaz bir cihaz çok açıklayıcı olmadı açıkçası. Beyaz renkte bir sürü cihaz var. Tam marka modelini yazsaydınız belki bir çıkarımda bulunabilirdim. Her neyse zaten Wi-Fi ile 5GHz bandından bağlanıyormuşsunuz. Yani router Vestel'in DGW9000 modeli de olsa aslında tam 100 hatta 100'ün de biraz üzerinde hız almanız gerekiyordu.
Bu durumda aklıma gelen şey diğer ihtimal. Yani ONT ile router arasındaki kablo. Eğer en az CAT5e değilse bundan dolayı hız düşüyor olabilir. Kablonun üzerinde ne olduğu yazar, kontrol edebilirsiniz. Mümkünse CAT6 kablo ile değiştirebilirsiniz. Daha iyi olur ileriye yönelik.

Bu arada ONT'nin ne olduğunu da açıklayayım da sonra "ONT demek istemedi GPON demek istedi" olmasın.

ONT (optical network terminal): Türkçesiyle optik ağ terminali. Fiber kablonun girdiği ufak cihaz. Kimilerinde ufak da olmayabilir buna takılmayın. İçerisinde yer alan SFP (small form pluggable) modülüyle optik sinyali okur ve elektrik sinyaline çevirir. WAN çıkışına takılan CAT kablo yardımıyla routera elektrik sinyalini iletir. Router da (yukarıda açıkladığım üzere) kablolu ve kablosuz yayın yapar.
Bu cihaza sıklıkla GPON cihazı dendiğini görmüşsünüzdür. GPON (gigabit passive optical network), bir cihaz değil modülasyonun ismidir. Yani sistemin genel adı olarak düşünebilirsiniz. Adından da anlaşılacağı üzere PON dediğimiz sistem pasif bir sistemdir. Yani elektrik ihtiyacı duymaz. Buna karşın AON (active optical network) aktif bir sistemdir. Bu sistemde, optik sinyalin uzun mesafelerde zayıflamaması için optik amplifikatörler kullanılır. Sinyal yükseltici kısaca.
 
Hocam 5 GHz üzerinden test yapıyormuş arkadaş.
Onu anladık. Bir üstteki mesajımı tam okuduğunuzdan (veya okuduysanız tam anladığınızdan) emin misiniz?

Bakın burada ne yazmışım:
Her neyse zaten Wi-Fi ile 5GHz bandından bağlanıyormuşsunuz.

Yok arkadaş yok bu forumda kesinlikle bir okumama sendromu var. Zamanında bunun konusunu da açmıştım da onu da okumazsınız muhtemelen: Forumdaki okumama sendromu

Şimdi tekrar asıl konuya gelince:
Konu sahibi arkadaşımızın 5GHz bandından bağlandığını öğrendikten sonra zaten 5 mi 2.4 mü muhabbeti yapmadım ki siz neden 5GHz olduğunu tekrarladınız anlayamadım?
Ben diyorum ki ONT ile router arasındaki kablo en az CAT5e değilse hız düşüyor olabilir. Yani bu durumda routera zaten hiçbir zaman 100 Mbps gitmiyor olabilir. Eğer böyleyse router da doğal olarak kabloluda da kablosuzda da 100 Mbps veremez zaten.
"ONT ile router arasındaki kablo" ifadesini sanırım "router ile bilgisayar arasındaki kablo" olarak anladınız. Ama ben onu bir önceki mesajımda söylemiştim zaten. Arkadaşımız kablosuz bağlandığını yazınca o ihtimal çöp oldu farkındayım.

Neden zaten bildiğim şeyler tekrar tekrar yazılıp hiçbir faydası olmayan mesajlarla konu kirletilir ki? Esasen cevabı biliyorum ben:
(Kusursuz teşbih olmaz peşinen söyleyeyim) Boş teneke çok takırdar da ondan.
Anladığım kadarıyla bilgi dağarcığınız buraya kadar yetiyor. Sonrası için bir şey yok sizde. Bari hiç cevap verememiş olmayayım bir şeyler yazayım diye düşünerek karalıyorsunuz gibime geliyor. Daha önce de başka bir konuda sizinle gereksiz bir polemiğe girmiştik de siz bana "beyinsiz" diyerek kalitenizi, kapasitenizi, bilgi dağarcığınızı, lügatınızı belli etmiştiniz zaten.

Her neyse konu amacının çok çok dışına taştı. Bu anlamsız polemiği daha da uzatmanın anlamı yok. Konu sahibi arkadaşımız yardım istemeye devam ederse elimden geldiğince, bilgi dağarcığım yettiğince yardımcı olmaya çalışırım. Onun haricinde lüzumsuz tartışmalarla konuyu kirletmenin alemi yok.
 
Evet tam okumadım biraz uzun olunca pardon.

Hocam bir de fiber kutudaki sonlandırma ile ONT'deki sonlandırma rengi farklı olunca olabiliyor demişlerdi böyle 95'te takılı kalıyor diyorlardı tam emin değilim böyle hatırlıyorum.
 
Son düzenleme:
Evet tam okumadım biraz uzun olunca pardon.

Hocam bir de fiber kutudaki sonlandırma ile ONT'deki sonlandırma rengi farklı olunca olabiliyor demişlerdi böyle 95'te takılı kalıyor diyorlardı tam emin değilim böyle hatırlıyorum.
SC konnektörlerden bahsediyorsunuz anladığım kadarıyla.
ONT cihazlarında son kullanıcı için genelde SC/APC dediğimiz uç kullanılır. Fiber dağıtım kutularında da yine PLC'ye (fiber splitter, çoklayıcı yani) uygun olarak SC/APC kullanılır. Ama bazen birinde APC kullanılırken diğerinde UPC kullanılabiliyor. Esasen aralarındaki fark birinin düz kesilmiş, diğerinin 8 derecelik açıyla kesilmiş olması. Şuradan daha iyi anlaşılır: APC, UPC, PC Fiber Connector Types Comparison and Selection

Bu mesele genelde son kullanıcı açısından çok da fark yaratmaz. Yani öyle hızın düşmesi falan pek söz konusu olmaz. DH forumda çok takıntılı bir arkadaş var konusunu açmıştı bunun. Pinginin yüksek olduğunu, uçları değiştirince pinginin düzeldiğini falan söylüyordu. Bence placebo etkisi.

Tabii bu konu sahibi arkadaşımız dağıtım kutusundaki ve ONT'deki uçları da kontrol edebilir. Ama anladığım kadarıyla öylesine konu açmak için açmış bu konuyu. Çok takmıyor yani. Kendi bilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı