Hocam kabaca internetiniz tam yüke bindiğinde oluşan ping gibi düşünebilirsiniz sanıyorum. Siz kocaman bir dosyayı indirmeye de çalışsanız, kısacık bir mesajı göndermeye de çalışsanız veriler aynı yolu kullanıyor. Bir veri geçerken diğeri beklemek zorunda kalıyor. Bir köprü hayal edin üzerinden internet verileri geçiyor. Siz bir indirme yapıyorsanız o köprüden evinize geliyor. Şimdi kısacık bir mesaj köprü kolayca geçebilirken devasa boyutlarda indirme yaptığınızda, aynı zamanda attığınız mesaj o indirdiğiniz dosyanın o an inen paketinin geçmesini beklemek zorunda kalıyor. Haliyle arka planda bir indirme yaparken oynadığınız oyunda pinginiz artabiliyor. Çünkü bazen oyun sunucularıyla olan iletişim o indirilen dosyanın o anki patekinin köprüyü geçmesini bekliyor. Kimi modemler bunu çözmek bu köpriye bir trafik ışığı ekliyor gibi düşnebilirsiniz. Önce gelen küçük boyutlu paketleri geçiriyorlar sonra büyük boyutlu o indirme dosyası geçiyor. Böylece öncelik çoğu zaman o küçük paketlerle çalışan oyunda veya sosyal medyada vb... Gibi şeylerde oluyor ve arkada indirme yapılırken bunun etkisini hissetmiyorsunuz. 100 Mbps internetiniz olduğunda zaten çoğu şeyi hızlıca indirebileceğinizden muhtemelen oyun oynarken indirme yapmazsınız diye düşünüyorum, mesela ben de 100 Mbps kullanıyorum ve hiç bunu çözmeye ihtiyaç duymadım.
Konuya tam hakim değilim, her şeyi düzgün anlatamamış olabilirim ancak kabaca bu şekilde.
Ayrıca internette konuyla alakalı çokca video ve kaynak bulabilirsiniz.