Ubuntu yerine işletim sistemi önerisi

Makaleler
1
Yer
İstanbul
Dual boot kullanıyorum hem Ubuntu hem de Win11. NVIDIA ekran karti olan ve Optimus ozelligine sahip bir laptopum var. Hiçbir uygulama kullanmıyor 4070 ekran kartini ve 2 saat forumlarda dolasmama ragmen cozemedim. Algilamiyor asla ekran kartimi. Ve şu an da inanilmaz donuyor anlamadığım bir şekilde.

Bende baska bir isletim sistemi denemeye karar verdim fakat hangisi olur emin değilim. Benim icin onceliklerim şu şekilde.

* Kullanımı ve denetlemesi kolay olmali aşırı karmaşık bir şey istemiyorum Arch gibi.

* Güvenilir ve saglam olmali bir guncelleme ile bozulacak bir sistem istemiyorum. Ubuntu seçme sebebim buydu arkasinda bir firma oldugu icin daha guvenilir diye düşünmüştüm.

* GNOME masaustu cok hoşuma gittiginden onu kullanmasini tercih ederim.

EndeavourOS deneyebilirsiniz. Arch tabanlı ama gayet basit.
Tek bir komutla en güncel NVIDIA sürücülerini kurabilirsiniz.

Ben de Linux yüklemeyi düşünüyorum.
Aşağıdaki videoya göre karar vereceğim. Favorilere eklemiştim.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Dual boot kullanıyorum hem Ubuntu hem de Win11. NVIDIA ekran karti olan ve Optimus ozelligine sahip bir laptopum var. Hiçbir uygulama kullanmıyor 4070 ekran kartini ve 2 saat forumlarda dolasmama ragmen cozemedim. Algilamiyor asla ekran kartimi. Ve şu an da inanilmaz donuyor anlamadığım bir şekilde.

Bende baska bir isletim sistemi denemeye karar verdim fakat hangisi olur emin değilim. Benim icin onceliklerim şu şekilde.

* Kullanımı ve denetlemesi kolay olmali aşırı karmaşık bir şey istemiyorum Arch gibi.

* Güvenilir ve saglam olmali bir guncelleme ile bozulacak bir sistem istemiyorum. Ubuntu seçme sebebim buydu arkasinda bir firma oldugu icin daha guvenilir diye düşünmüştüm.

* GNOME masaustu cok hoşuma gittiginden onu kullanmasini tercih ederim.

Linux tarafında NVIDIA çok sorun yaşatıyor maalesef. Özellikle Optimus daha da çok sorun yaşatıyor. Ekran kartınızla uyumlu NVIDIA sürücüsünü yüklemeniz lazım. Haricinde sistem değiştirerek sorununuzu çözebileceğinizi sanmıyorum.

EndeavourOS deneyebilirsiniz. Arch tabanlı ama gayet basit.
Tek bir komutla en güncel NVIDIA sürücülerini kurabilirsiniz.
Reddite de sordum bana Fedora onerdiler. GNOME ile en iyi calisan deniyor. Ne dusunuyorsunuz fedora hakkinda?

Linux tarafında NVIDIA çok sorun yaşatıyor maalesef. Özellikle Optimus daha da çok sorun yaşatıyor. Ekran kartınızla uyumlu NVIDIA sürücüsünü yüklemeniz lazım. Haricinde sistem değiştirerek sorununuzu çözebileceğinizi sanmıyorum.
Hocam onceden zar zor calisiyordu simdi tamamen gitti. Bende sifirdan baslamak en temizi diye düşündüm.

Güzel ancak yeni sistem kurmadan önce deneme yapın da sürekli sistemsel sorun yaşamayıp tekte halledin. Optimus için Linux tarafında "bumblebee-nvidia" paketi kullanılıyor. Buna göz atabilirsiniz. Fedora kullanılabilir kendisini sevmiştim ama hem uygulama desteği açısından, hem "dnf" ile yüklemelerin yavaş olması hem de RHEL için testing görevi gördüğünden (söylenti ama beni huzursuz hissettirdi) önermeyebilirim.

Güzel ancak yeni sistem kurmadan önce deneme yapın da sürekli sistemsel sorun yaşamayıp tekte halledin. Optimus için Linux tarafında "bumblebee-nvidia" paketi kullanılıyor. Buna göz atabilirsiniz. Fedora kullanılabilir kendisini sevmiştim ama hem uygulama desteği açısından, hem "dnf" ile yüklemelerin yavaş olması hem de RHEL için testing görevi gördüğünden (söylenti ama beni huzursuz hissettirdi) önermeyebilirim.

Ise yaramadi. Sistem gormuyor ekran kartini ne yaparsam yapayim. Pes ettim açıkçası. Masaustune gecince AMD kullanacağım bu gidişle. @goktug.59 EndavourOS önermiş. Baktim oneriliyor fakat rolling release olması korkutuyor birseyi bozarim diye. Fedora da onerilmiyor Nvidia için biraz daha bakınca. Mint ise Ubuntu ile ayni oldugundan cok fark olmaz diye düşünüyorum. Arada kaldim açıkçası. Debian var aklima ama onu da bilmiyorum.

OpenSUSE Tumbleweed.
NVIDIA sürücülerini kolayca kurarsın, uygulamanın kartı kullanımında daha iyi bir yönetime sahip olmak için ise Switcheroo Control kurabilirsin.
Yast adlı araç ile gelir işlerini 7'den 70'e herkes için kolaylaştırır, hızlandırır.
Otomatik yedekler alır, bozması zor olan bu dağıtımı bozsanız bile kolayca geri dönebilirsiniz.
Kurulum yaparken istediğini kolayca seçersiniz. İster arayüz olsun, ister kullanılacak uygulama olsun.

Ayrıca Slowroll'a da bak derim. Yine yuvarlanan ama adındanda anlaşıldığı gibi daha yavaş olanıdır. Bende bunu kullanıyorum.

Fedora'dan ise uzak dur. RHEL için test ortamı olarak kullanılan ve her an ne olacağı belli olmayan bir dağıtım. Topluluktan faydalanır ve iyi hizmet sunmaz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı