Uçağa Etki Eden Kuvvetler ve Kaldırma

Katılım
6 Ekim 2014
Mesajlar
14.332
Makaleler
7
Çözümler
83
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Havacılık Sektörü
Profil Kapağı
1522248089
Herkese merhaba arkadaşlar,

Bir uçak hareket ederken üzerine etki eden dört kuvvet vardır. Bunlar; Thrust, Drag, Weight ve Lift'tir. Bu kuvvetler hepsi birbirine eşit olursa uçak duruyor demektir. Fakat bu kuvvetlerden biri veya ikisi büyükse uçak o kuvvete göre hareket eder. Aşağıdaki görselde kuvvetlerin şeklini göstermek istedim.

Thrust kuvveti uçağın motorundan gelen güç ile elde edilir. Drag kuvveti uçağın aerodinamik yapısı yüzünden maruz kaldığı sürüklenme ile elde edilir. Weight kuvveti uçağın sahip olduğu ağırlık yüzünden maruz kaldığı kuvvettir. Lift kuvveti ise kanat yapısı sayesinde elde ettiği kaldırma kuvvetidir.
more_thrust.jpg


Bir uçağın kaldırma kuvveti yani yükselmesi için gereken kuvvet kanat şekli ve hızı ile elde edilir. Yani uçağın sadece hızlanması ile uçak yükselmez. Kanat şeklinden kaynaklanan hava akımı yüzünden yükselir. Bernolli prensibi sayesinde gerçekleşir bu durum. Aşağıdaki görselde de bunu açıklamak istedim. Uçağın kanadının üst kısmı alt kısmına göre belirli bir kavise sahiptir. Bu kavis yüzünden üzerinden geçen hava hızlanır alttan geçen hava yavaş kalır. Bu hızlanma kanat üzerindeki basıncı düşürür ve alttaki basıncı yükseltir. Bu da yukarı doğru bir kaldırmaya veya vakumlamaya sebep olur. Uçak bu sayede kendini kaldırır ve yerden yükselir.
lifting.gif


Çok sıkmadan basitçe bir uçağın yükselmesini ve uçarken maruz kaldığı kuvvetleri size açıklamak istedim arkadaşlar. Umarım beğenirsiniz:) Sormak istediği veya paylaşmak istediği olan arkadaşlar olursa sevinirim. İyi sosyaller herkese:)
 
Kanatların kavisli olması durumu elzem değil galiba. Savaş uçaklarının kanatları düz çünkü. Motor gücünün yüksek olmasından mi kaynaklıdır?
Savaş uçaklarınınki de kavislidir. Fakat uçağın motor gücüne göre ve hızına göre kanat şekli değişir. Yani bir kargo uçağı ile savaş uçağının kanat profilleri birbirinden farklıdır. Kanadın üzerindeki kavis olmazsa uçak kendini yukarı çekemez. Sadece motor gücü ile iterek kaldırmaya çalışır. Bu da aşırı tüketime ve kanat deformasyonuna sebep olabilir. Aşağıdaki tam anlatmak istediğim olmasa da ufak bir görsel diyebilirim. Yani basitçe uçağın görevine göre kanat şekli de değişir.
1200px-Examples_of_Airfoils.svg.png
 
Kanat yapısı önemlidir. Kanat yapısı sayesinde havada kalır uçak. Kanatın üzerinde hava akışı çok ve düşük başınç olur. Kanatların alt tarafında ise hava akışı daha az ve yüksek basınç olacak şekilde olur. Bu basınç sayesinde aşağı taraftan itme kuvveti oluşur bu sayede havada kalır. Eğer kanatlar düz olsaydı uçağa bağlı olarak havalanamama durumu veya bazı oyunlarda vardır basar basmaz ani dönüşler olur kontrol etmek zorlaşır aynı durum ortaya çıkardı havada uçamazdı. En basit halde anlatmaya çalıştım. Eğer daha detaylı bir açıklama ararsanız uçakların kanatları Bernoulli Yasasına göre tasarlanır bunu araştırıp öğrenebilirsiniz. Denklemler çok kafa karıştırı olabilir fakat sözel anlatımlara yoğunlaşabilirsiniz.
 

Geri
Yukarı