Yazılım ihtiyacının büyük ölçekte azalacağı yönünde. Kendimde bilgisayar mühendisliğine gidebilecek potansiyeli görüyorum ama yine de yüksek maaşlar kazanamamak beni çok korkutuyor.
Hocam ben bilgisayar mühendisi olarak öyle düşünmüyorum. Sosyal medya bu konuda insanları çok yanlış yönlendirdiğini düşünüyorum. Zamanında herkese yazılım yazın yazılım şöyle süper şöyle iyi diyenler şimdi yapay zekanın yazılımı bitireceğini iddia ediyor. Ben o zaman da ilgisi olanın yazılım yazması gerektiğini, şimdi de ilgisi olanın yazılım yazması gerektiğini savunuyorum, ilgisi olmayana o zaman da şimdi de yazmaması gerektiğini söylüyorum.
Bu düşüncelerin aslında en büyük sebebi insanların dönemsel süreçleri yanlış değerlendirmesi. Yazılım sektöründe bir daralma var mı? Elbette var. Ancak bunu yapay zekadan ötürü olduğunu savunanlar muhtemelen hayatında oturup iki satır kod yazmamıştır. Ekonomik sebepler şu anda yazılım sektöründeki daralmanın başlıca sebeplerinden birisi. Bunun haricinde junior (yeni mezun) pozisyonlarda elbette yapay zekanın etkisi var, ancak bu mesleğin bittiği veya ihtiyacın azaldığı anlamına gelmiyor. İlk işi bulurken elbette daha zor bir süreç yaşanıyor, ancak kendisini geliştirmiş iyi bir mühendis her zaman yazılım sektöründe iş yapar. IT dünyası böyle bir yer, inişli çıkışlı bir sektör. Tek bir gerçek var, kendisini geliştirenler kazanır. Dediğim gibi, pozisyonun adı yazılım mühendisliği olmaz prompt mühendisliği, yapay zeka mühendisliği olur. Belki şu anda adını bilmediğimiz bambaşka bir pozisyon ismi ortaya çıkar. Ancak işin sonunda o işleri yine bilgisayar mühendisleri, yine yazılım mühendisleri yapacak.
300k maaştan kastım uçak teknikerliği.
Hocam bu maaştan emin misiniz? Tanıdığım en tecrübeli uçak mühendisleri dahi bu maaşı almıyor, kaldı ki teknikerlikten bahsediyorsunuz. Belki çok ciddi uzmanlık gerektiren bir alanda çalışan uçak teknikeri bu maaşı alıyor olabilir ancak ortalama bir uçak teknikeri maaşından oldukça uzak.