Uçak yakıtı olarak dizel kullanılmamasının nedeni nedir?

NIIC

Decapat
Katılım
29 Ocak 2022
Mesajlar
161
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Sivil havacılıkta okuyorum. Hocam sordu cevabını bulamadım hiçbir yerde. Sizce neden kullanılmıyor?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uçaklar da kerosen dediğimiz Jet A1 (farklı türevleri de var, en yaygını A1) yakıtı kullanılır. Benzin ve dizelden farklıdır. Yine petrolden yapılıyor ama özel üretim teknikleri var.

Kerosen kullanımasının sebebini de arkadaşlar söylemiş. Ek olarak kerosen yüksek tutuşma özelliğine sahiptir, bu da bir avantaj.
 
Eğer donma noktası sıkıntı olmasa uçaklarda da dizel kullanılırdı.

Dizel rafinelerde daha kolay elde edildiği için daha ucuz. Ayrıca dizel motorlar yüksek sıkıştırma oranlarında çalıştıkları için diğer yakıtlara göre daha verimlidir. Ama son zamanlarda karbon emisyonunun fazla olmasından dolayı araç firmaları benzine geçmeye başladı. Fakat hala tank vb. platformalarda dizel motor kullanılmaya devam ediliyor ve edilecektirde.
 
En önemli sebebi donma noktası, yanma enerjisi, başka sıvılarla karışma oranı ve viskozitesidir. Dizel yakıt -5/-15 C derece civarlarında donma noktasına ulaşabilir mesela ama Jet A-1 yakıtı (en yaygın havayolu yakıtı) -45/-47 C dereceleri görebiliyor. Bir yolcu uçağının performansı için istenilen yanma gücünü ve enerjisini de dizel sağlayamıyor. Ayrıca yakıtın içine karışan başka sıvılar da dizel ile daha hızlı karışabiliyor. Örneğin su veya yağlar gibi. Bu da motorda en basitinden vuruntu denilen soruna sebep oluyor ve motorun ömrünü azaltıyor.

Dizel yakıt kullanan küçük uçaklar var hatta bazı uçak sahipleri ufak bir modifikasyonla uçaklarını dizel ile uçabilecek hale getirebiliyorlar.
 

Geri
Yukarı