Uçaklarda içecek nasıl dökülmüyor?

Oflee

Hectopat
Daha fazla  
Geçenlerde uçakla yolculuk yapıyordum ve içecek servis edildi. Bir süre sonra uçak sola doğru dönmek için yatmaya başladı ama içecek sanki bir düz zemindeymiş gibi dengede duruyordu. Bunun nasıl olduğu hakkında bilgisi olan var mı?

Newton'ın birinci yasası eylemsizlik yasası olarak da bilinmektedir ve sıklıkla "sıfır net kuvvet, sıfır ivmelenmeye karşılık gelir." şeklinde açıklanır.

Newton'ın birinci yasası eylemsizlik yasası olarak da bilinmektedir ve sıklıkla "sıfır net kuvvet, sıfır ivmelenmeye karşılık gelir." şeklinde açıklanır.

“Bir cisim üzerine dengelenmemiş bir dış kuvvet etki etmedikçe, cisim hareket durumunu (durağanlık veya sabit hızlı hareket) korur.”
Trenin içinde zıplayınca bir şey olmayıp dışında zıplayınca trenin altımızdan gitmesiyle aynı mantık mı? Ben uçağın koltuklarında bir düzenek olabilir diye düşünmüştüm.

Uçak dönüşlerde yan yattığında yattığı tarafa doğru bir harekete başlar, bu da uçağın hareketinin tam tersi vektörde bir G kuvveti yaratır. Bu durumda sen koltuğunda otururken bu kuvvetin seni koltuğa doğru itmesi gibi bardağın içindeki sıvı da bardağın tabanına doğru itilmiş oluyor.

Trenin içinde zıplayınca bir şey olmayıp dışında zıplayınca trenin altımızdan gitmesiyle aynı mantık mı?
Bu eylemsizlik ilkesine giriyor. Tren ya da uçağın içindeyken hareket hızı sabitse ve sen başka bir dış etkene maruz kalmıyorsan zıplaman seni geriye doğru atmaz çünkü zıpladığın anda zaten araçla birlikte aynı hızda aynı yere gidiyor durumdasın. Tabii senin havada olacağın yarım saniyelik süreçte zıpladığın uçak/trende ani bir ivme değişimi olursa zıpladığın yere inmezsin.

Şu tepsideki çayların dökülmemesi ile aynı prensip.
1698964702243.png

Technopat Haberler

Geri
Yukarı