Üniversite okumadan yazılımcı olunabilir mi?

Cakefakery

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, herhangi bir önlisans veya yüksek lisans programı olmadan (olursa da özel veya en düşük sıralamalı üniversitelerden) evde, kendi kendine 2 hatta 4 yıl içinde öğrenerek işin sonunda iyi bir iş sahibi olmak mümkün müdür? Hangi alanda ilerlenmelidir? Özellikle bu sektörün içinde halihazırda çalışan, üniversite okumamış ya da alakasız bir bölüm okuyup yazılımcı olmuş büyüklerimin tavsiyelerine açığım. Şu anki işleri, görüşleri ve firmaların üniversite diploması olmayanlara karşı tutumu hakkında bilgi almak isterim. Umarım derdimi anlatabilmişimdir, şimdiden teşekkür ederim.

Tabii ki olur. Kendini çok iyi geliştirirsen neden olmasın? Önemli olan hedefinde ki işini düzgün ve gayretli bir şekilde yapmaktır. 2 yıllık bilgisayar programcılığı okursun örneğin daha sonra des sınavına girip bilgisayar mühendisliği ile devam edebilirsiniz.

Merhaba, herhangi bir önlisans veya yüksek lisans programı olmadan (olursa da özel veya en düşük sıralamalı üniversitelerden) evde, kendi kendine 2 hatta 4 yıl içinde öğrenerek işin sonunda iyi bir iş sahibi olmak mümkün müdür? Hangi alanda ilerlenmelidir? Özellikle bu sektörün içinde halihazırda çalışan, üniversite okumamış ya da alakasız bir bölüm okuyup yazılımcı olmuş büyüklerimin tavsiyelerine açığım. Şu anki işleri, görüşleri ve firmaların üniversite diploması olmayanlara karşı tutumu hakkında bilgi almak isterim. Umarım derdimi anlatabilmişimdir, şimdiden teşekkür ederim.
İş bulamayan çok. Bil istedim.

Hocam sertifika veren sitelerden yazılım öğrenmenizi öneririm şu an en ucuzu sorbil deneyebilirsiniz eğitim sonunda elinizde sertifikanız olacak.

Üniversite de size yazılım öğretmiyor yani. Siz kendiniz yine bir şeyler yapıp öğreniyorsunuz, kendi kendinizi eğitip geliştiriyorsunuz. Sorunuza gelecek olursak evet bir üniversiteye gitmeden de gayet de güzel bir şekilde yazılım öğrenebilirsiniz fakat, firmalara zaten diploma sahibi ve bu işi bilip de başvuran çok fazla kişi var. Kendinizin geliştireceği çok mükemmel ve başarılı bir projeniz yoksa alınmazsınız, yani bu kadar basit. E o kadar başarılı olursam niye onlarda çalışasınız o da ayrı konu. Belli bir yerlerde müdür/yönetici pozisyonunda çalışmak için bu sektörde sizden istenen minimum 4 yıllık üniversite bitirmiş olmanız. Yoksa yapmıyorlar ne kadar tecrübeniz olursa olsun. İsterseniz 10-15 senedir içinde bulunun kâr etmiyor. 2 senelik okuyabilirsiniz iş olsun dursun diye diploma işte ama zaten 4 sene okuyan bir sürü insan var her halükarda eksidesiniz. Zaten asgari ücretle çalıştıracak adam arıyorlar şirketler de herkes de üniversite mezunu iken sizin olmamanız her ne kadar iyi bilirseniz bilim cv'nizde kocaman bir eksi olarak durur.

Üniversite de size yazılım öğretmiyor yani. Siz kendiniz yine bir şeyler yapıp öğreniyorsunuz, kendi kendinizi eğitip geliştiriyorsunuz. Sorunuza gelecek olursak evet bir üniversiteye gitmeden de gayet de güzel bir şekilde yazılım öğrenebilirsiniz fakat, firmalara zaten diploma sahibi ve bu işi bilip de başvuran çok fazla kişi var. Kendinizin geliştireceği çok mükemmel ve başarılı bir projeniz yoksa alınmazsınız, yani bu kadar basit. E o kadar başarılı olursam niye onlarda çalışasınız o da ayrı konu. Belli bir yerlerde müdür/yönetici pozisyonunda çalışmak için bu sektörde sizden istenen minimum 4 yıllık üniversite bitirmiş olmanız. Yoksa yapmıyorlar ne kadar tecrübeniz olursa olsun. İsterseniz 10-15 senedir içinde bulunun kâr etmiyor. 2 senelik okuyabilirsiniz iş olsun dursun diye diploma işte ama zaten 4 sene okuyan bir sürü insan var her halükarda eksidesiniz. Zaten asgari ücretle çalıştıracak adam arıyorlar şirketler de herkes de üniversite mezunu iken sizin olmamanız her ne kadar iyi bilirseniz bilim CV'nizde kocaman bir eksi olarak durur.

Hocam sizin mesleginiz nedir?

Hocam sertifika veren sitelerden yazılım öğrenmenizi öneririm şu an en ucuzu sorbil deneyebilirsiniz eğitim sonunda elinizde sertifikanız olacak.

Sağ olun hocam alttaki arkadasin yazdigi biraz koydu ne yalan soyleyeyim.Yani bilmiyorum garip bir yandan da dogru, über bir zekaya sahip degilim aman aman projeler de yapabilir miyim o da belli degil saclar dokulecek mecbur bir yerden baslamak lazim.

Hocam sizin mesleginiz nedir?
Hocam uluslararası ilişkiler bölümünde öğrenciyim fakat 20 yılı aşkın bir süredir amcam yazılım mühendisi ve prestijli yerlerde çalışmış birisi. Kendisinin yaşadıklarından ve ondan, arkadaşlarından gördüklerimle bunları söylüyorum. Amcam şu anda ismini vermeyeceğim bir bankada çalışıyor ve aylık 150 bin lira gibi bir maaş alıyor. Kendisi normalde bu konularda her türlü işi bilen, Citibank'ı ilk 1000 şirket arasına sokan projenin ve halen daha kullandıkları temel işlem database düzenleyicisini yazan kişidir. Ama gel gelelim 2 senelik üniversite mezunu olduğu için yönetici kadrolarda çalışamıyor. Bir önceki çalıştığı yer turizm şirketiydi ve orada da takım lideriydi, maaşları yüksek olduğundan işten çıkardılar ve daha ucuza tekrar takım kurdular. Onun haricinde aynı işi yapan başka arkadaşları da var onlarla da konuşmalarımda her birinin söylediği şeyler üç aşağı beş yukarı aynı. Onların çalıştığı firmalar da THY, Payten, Türk Telekom gibi büyük şirketler. Kendim yazılım mühendisi olmasam da onların bu sektörde gördükleri ve bana verdikleri tavsiyeleri sizin de işinize yarayacağını düşündüğüm için paylaşmak istedim.

Son düzenleme:
Hocam uluslararası ilişkiler bölümünde öğrenciyim fakat 20 yılı aşkın bir süredir amcam yazılım mühendisi ve prestijli yerlerde çalışmış birisi. Kendisinin yaşadıklarından ve ondan, arkadaşlarından gördüklerimle bunları söylüyorum. Amcam şu anda ismini vermeyeceğim bir bankada çalışıyor ve aylık 150 bin lira gibi bir maaş alıyor. Kendisi normalde bu konularda her türlü işi bilen, Citibank'ı ilk 1000 şirket arasına sokan projenin ve halen daha kullandıkları temel işlem database düzenleyicisini yazan kişidir. Ama gel gelelim 2 senelik üniversite mezunu olduğu için yönetici kadrolarda çalışamıyor. Bir önceki çalıştığı yer turizm şirketiydi ve orada da takım lideriydi, maaşları yüksek olduğundan işten çıkardılar ve daha ucuza tekrar takım kurdular. Onun haricinde aynı işi yapan başka arkadaşları da var onlarla da konuşmalarımda her birinin söylediği şeyler üç aşağı beş yukarı aynı. Onların çalıştığı firmalar da THY, payten, Türk Telekom gibi büyük şirketler. Kendim yazılım mühendisi olmasam da onların bu sektörde gördükleri ve bana verdikleri tavsiyeleri sizin de işinize yarayacağını düşündüğüm için paylaşmak istedim.

@Starlink_0 peki hocam 4 yıllık okusak ama bu bölüm yazılımla alakalı olmasa atıyorum kamu yönetimi olsa.Yönetici/Müdür kadrolarında buna rağmen çalışabilir miyim?(yazılım alanında.)

@Starlink_0 peki hocam 4 yıllık okusak ama bu bölüm yazılımla alakalı olmasa atıyorum kamu yönetimi olsa.Yönetici/Müdür kadrolarında buna rağmen çalışabilir miyim?(yazılım alanında.)
Çalışabilirsiniz hocam ama yine de sizden belli bir yazılım bilgisi beklenecek. Çünkü yönetici/müdürler de yazılımcı olarak geliyor ve zamanla terfi ediyor. Hiçbir yer zaten direkt yönetici kadroda almaz sizi işe.

Bir de yanlış konuya yazdınız 😄 kendi konunuzdan devam edebiliriz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı