Üniversite seçiminde aile dinlenmeli mi?

Rıfatkdj

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Ben 11. sınıf sözel öğrencisiyim seneye üniversite sınavına gireceğim ama kafam çok karışık. Şöyle sayısal derslerde 10. sınıfta matematik, kimya, biyoloji yapabiliyordum, yani temelin iyiydi fizik dışında. Ailem sayısal ya da EA seç demesine rağmen ben gastronomi ve mutfak sanatları bölümü okumak istediğim için sözel seçtim. Açıkçası biraz kızdılar neyse artık sınava hazırlanmaya başlayacağım ama herkes ayrı bir yerden kafamı kurcalıyor. Annemin çalıştığı yerdeki müdür uçak bakım onarım ya da teknisyenlik oku iş bulma da yardımcı olurum tanıdıklarım var diyor, annem bilgisayar mühendisliği ya da hemşirelik oku diye öğüt veriyor, abim neyde mutlu olacaksan onu oku diyor, benim içimden geçen ise gastronomi ya da fotoğrafçılık okuyup kendi yerimi açmak. Hal böyle olunca da sınava odaklanamıyorum herkes bir şey söylüyor. Ben de üniversite okuyan ya da bitirmiş kişilerden sakince bölüm tavsiyesi istemeye geldim nedenleri ile birlikte.

O tanıdıklarım var hikayesine düşme 32 yaşındayım bir abin olarak ne istiyorsan onu oku bu dünyaya bir kere geliyorsun zaten başarmak istediğin şeyde hevesin yoksa boşa okumuş oluyorsun ben yarıda bıraktım üniyi :D tecrübeyle sabit kafamı öyle bir diktiler ki

4 yıl boyunca derslere girecek olan sensin, kafana girenler değil. Neye karar vereceksen bunu göz önüne al kesinlikle.

Nerede mutlu olacaksan orada oku,zaten iş sıkıntısı her kulvarda olduğu için çok büyük etki etmeyecektir.
Ayrıca,işini layığıyla ve severek yaparsan mutlaka önüne bir kapı açılacaktır.

Merhaba arkadaşlar. Ben 11. sınıf sözel öğrencisiyim seneye üniversite sınavına gireceğim ama kafam çok karışık. Şöyle sayısal derslerde 10. sınıfta matematik, kimya, biyoloji yapabiliyordum, yani temelin iyiydi fizik dışında. Ailem sayısal ya da EA seç demesine rağmen ben gastronomi ve mutfak sanatları bölümü okumak istediğim için sözel seçtim. Açıkçası biraz kızdılar neyse artık sınava hazırlanmaya başlayacağım ama herkes ayrı bir yerden kafamı kurcalıyor. Annemin çalıştığı yerdeki müdür uçak bakım onarım ya da teknisyenlik oku iş bulma da yardımcı olurum tanıdıklarım var diyor, annem bilgisayar mühendisliği ya da hemşirelik oku diye öğüt veriyor, abim neyde mutlu olacaksan onu oku diyor, benim içimden geçen ise gastronomi ya da fotoğrafçılık okuyup kendi yerimi açmak. Hal böyle olunca da sınava odaklanamıyorum herkes bir şey söylüyor. Ben de üniversite okuyan ya da bitirmiş kişilerden sakince bölüm tavsiyesi istemeye geldim nedenleri ile birlikte.

Hayır dinlememelisiniz bazen aileler daha mantıklı konuşabilir aileden aileye değişir ancak işin merkezinde sen varsın ve gelecek sana ait.

Şu anda çalışmak istediğin sektör bundan birkaç sene sonra istediğinle aynı olmayabilir. Matematik bölümünü bırakıp gastronomiye geçen bir arkadaşım var. Ailenin endişesini de anlamalısın, Türkiye'de nasıl bir gelecek planlamalısın rasyonel olarak düşün. Bazı duygularını ve heveslerini bir kenara bırak.

Sen en çok hangisinde mutlu olacaksan onu oku ama dediğim gibi ilerde kendinle de çelişme olasılığın olduğunu da unutma. Bu yolda ailenle iyi geçinmeyi unutma, her şey gider onlar kalır. Ne diyorlarsa senin için diyorlar.

Uzun uzun düşün bundan 6-7 yıl sonra kendini nerede görüyorsun, şu anda istediğin işi hayatın boyunca yapmayı gerçekten istiyor musun. Çalışmak istediğin alanda yetenekli misin? Bazen ne kadar istesek de başarı olmayınca bir şeyleri rayına oturtamıyorsun.

Körü körüne istediğine odaklı kalma ama milletin lafına göre de iş yapma. Annen senin iyiliğini ister, aç kalmasın kendine bakabilsin diye düşünür bu yüzden kendi bildiği kadarıyla senin para kazanabileceğin bir işe girmeni ister. Ancak her dediği doğru değildir. Dıdısının dıdısının ben iş bulmana yardımcı olurum laflarına da takılma.

Gerçekten okumak istiyorsan Gastronomi onu oku. Hem mutlu olursun hem başarılı olursun. Kendi isteğin her şeyden öncelikli.
Annemin çalıştığı yerdeki müdür uçak bakım onarım ya da teknisyenlik oku iş bulma da yardımcı olurum tanıdıklarım var diyor
Bu da bir etken elbette. İş bulmak kolay değil, stratejik de düşünmek lazım.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı