Üniversite sınavı kalkacak mı?

Sınav ayarında değilse büyük sıkıntılar oluşur, ne çok zor sınav ne de çok kolay sınav iyi değildir.
Aynı fikirdeyim. Orta seviye sınav olmalı. Ben sadece sıralama olarak etkilenmeyeceğini söyledim. Zor sınavda zaten başarılı olan bir şekilde sıralamanızı elde edebiliyor.
 
Bence eğitim sistemimiz çok adaletsiz bu yılki LGS o kadar kolayki ben 2021 LGS'ye girdim aşırı zordu konular çok hızlı geçiliyor Avrupa'da 2 ay işlenen konu Türkiye'de 1 haftada geçiliyor sınav sistemi mantıklı ama adaletsiz.

Edit: Devlet okulu sınava düzgün hazırlayamıyor.

Evet, kesinlikle zor arkadaşlar. Matematikte doğru cevap ortalaması 5'i bile geçmiyor.

Ekran görüntüsü 2022-07-02 001302.png


LGS 2022'ye bakarak konuşacağım çıkarımlarım:
  1. Ortalamaya göre Türkçe doğru cevap ortalaması 10 bile değil yani 50% bile değil yani öğrenciler kendi ana dilini anlamıyor denebilir zaten PISA sonuçları ile benzer.
  2. Matematik zaten rezalet. Mezarına çiçek rica edeceğim.
  3. Fen Bilimleri gene 50% değil ama sınırı içinde fena sayılmaz Fen için.
  4. İnkilap tarihine gelirsek 10 soru için 5,54 yani bir öğrenci girse 5 veya 6 doğru arası denebilir gene bir rezalet kendi tarihini bilmeyen bir nesil.
Kolay veya zor 2021 sonuçları bunun bir tık altı.
Kusura bakma genele göre ülkemizin öğrencileri PISA ve ALES konusunda ortalamanın 1.7 kat filan altı.
Koca bir rezalet emeği geçenlere tebrik filan etmiyorum.

Ben merkezi sınav sisteminin kötü olduğunu savunmuyorum fakat bu ülkede, güncel durumda uygulanabileceğini veya uygulanmasının mantıklı olduğunu düşünmüyorum.

Birincisi maddi sıkıntı, ikincisi lise diplomasının bir halta yaramaması, üçüncüsü işsizlik problemi, sonuncu olarak üniversite kadrolarının malum partili dolu olması.

Maddi problemi olan aileler en fazla 2-3 üniversitenin sınavına girebilir, o da kendi şehirlerinde olanlar zaten. Lise diplomasının bir halta yaramaması ise bu maddi problemli ailelerin çocuklarının üniversite okuyamaması durumunda lise diplomalarıyla iş yapamamaları, hamal sayılabilecek işlerde veya günlük işlerde çalışmaları anlamına geliyor. Şu anda zaten çalışanların bir kısmı asgari ücret dahi alamıyor. İşsizlik problemi de tam burada devreye giriyor, ülkede istihdam olanakları sınırlı ve bu çocuk bir üniversite okuyamazsa ya kendi işini kuracak ya da farklı yolları deneyip bir şeyler yapmaya çalışacak ki bunlar da düşük ihtimaller.

Sonuncu duruma ayrı bir kısımda girmek istiyorum. Bu ülkenin her yerinde olan liyakatsizlik aynı şekilde üniversitelerde de mevcut, merkezi sistemde evet torpiller oluyor mu dersen olmuyor diyemem veya sorular çalınmıyor vesaire diyemem fakat bu dediğimiz olursa malum partili dolu olan üniversitelerin sınavlarında elini kolunu sallayarak kendi kesimlerinden adamlar almayacağını ne garanti edebilir? Türkiye'de çok basit şeyler dahi denetlenemiyorken 100'ün üzerindeki üniversitenin sınavları, giren öğrenciler tek tek denetlenebilir mi veya denetlenebilirse ne denli güvenebiliriz?

Bazıları haklı endişeler. Denetim mekanizması öğrenciyi değil özerk sınavı yapacak kurumu denetleyecek ve kolaylık ve zorluk gibi kriterler ile bilerek konulmuş önceden medyaya sızdırılmış soru var mı? gibi konulara cevap arayacak. Son olarak liyakat sorunu için bol bol tasviye.

Para işine gelirsek fahiş fiyat yasağı gelir olur biter. Maksimum ücret olarak özerk sınav olacağı için kurum kendi görevlilerini gözetmen atayabilir veya ÖSYM'ye başvuru yaparak gözlemci talep edebilir ücrete yansır.

Maddi kısım olmayacak iş değil mesela İstanbul içinde yaşayan biri sınav için Ankara'ya gidecekse devlet sınav dönemleri içinde indirimli ulaşım sağlayabilir veya öğrenci biletleri aylarca önceden indirimle alıp tasarruf edebilir bu kadar.

İşsizlik sorunu zaten herkese diploma verilmesi sonucu doğmuş bir olay.

Malum paritiyi temizlersen ve kadrolara sağlam denetimle koruma getirirsen gene çözülebilecek bir şey.

Kısaca torpil ve torpil yapılmasını sağlayan (Neopolitizim) etkenlerini kaldırıp yoluna denetimleri sık ve sağlam yaparak devam edebilirsin.
 
Bu konu bize öğretiliyor ama öğretmenler yeni nesil değil düz soru çözdürüp geçiyor belki de çeşitli soru çözdürse yapılırdı.

Okulların milli sorunu. Lise içinde aynısı ders içinde hocalar düz işlem sorusu soruyor ama YKS tam tersi.

Eğitim sistemi kendisi ile yer yer değil sürekli çelişebiliyor.
 
Arkadaşlar Türkiye'de devlet okullarında verilen eğitimler yeterli olsaydı; hiç kusura bakamayın ne kimse buraya gelip YKS için kanal önerisi isterdi ne de o kanallar böyle milyon abonelere ve izlenmelere ulaşırdı. Böyle bir ülkede gelişmiş ve kaliteli sınav sistemini nasıl entegre edeceksin? Bir ülkede gençler YouTube gibi platformlardan bilim, yazılım gibi konulara değil de okuldaki öğretilen bilgiler sınava göre yetersiz olduğu için ders videosu izliyorsa o ülkenin eğitim sistemi çöptür arkadaş.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı