Üniversiteyi boşa mı okuyoruz?

Her yere üniversite açarak üniversitelerin değerini düşürdüler. Girişinde üniversite yazan her yeri üniversite sanmayın. Türkiye'de gerçekten üniversite denilebilecek yerlerin sayısı 20'yi geçmez, maksimumdur o da. Türkiye'de 200 civarı üniversite var ve bunların dışındakiler size 2/4 yıllık bir zaman kaybı olur. Bu iyilerin içerisinde de saçma sapan bölümler bulunuyor. Sonra bu bölümlerden mezun olup iş bulamayınca iyi üniversiteleri de kötülüyorlar.

Üniversite yerine iş hayatını seçerek her işi yapamazsınız. Gerçekten günümüze uygun bir iş yapmak, ortaya bir ürün çıkarmak istiyorsanız bu eğitim şart. Hatta artık yüksek lisansı dâhi herkesin yapması gerektiğini düşünüyorum. Yıllar geçtikte buraya doktora da dahil olur. Eğitim konusuna dikkat etmezseniz çağın çok gerisinde kalırsınız ve sonunuz pek aydınlık olmaz.

Gerçek bir üniversite ve düzgün bir bölüm seçimi ile işsiz kalmak için uğraşmanız gerekir. Şirketlerin çoğu alanına hakim insanlar arıyor, özellikle Türkiye gibi bir yerde eğer alanınıza hakimseniz havada tutulursunuz. İlk cümledeki iki şarta rağmen işsiz kalan insanlara üniversitede ne yaptığını sorun. Varsa LinkedIn hesabına mutlaka bakın, not ortalaması gibi bilgileri öğrenin. Üniversitede 2 ortalama yapıp "geçsem yeter" kafasındaki insanı insanlar neden işe alsın? Bu konuyla alakalı YouTube'da bir video var, Hacettepe Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunu olup işsiz birinin videosu. Muhtemelen çoğunuz görmüştür. Videodan sonra LinkedIn hesabına baktığımda bölümü 9 yılda bitirdiğini gördüm. 4 yıllık bir bölümü 9 yılda bitiren biri işsiz kalmayacak da kim kalacak? O sürede Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecesini alan insanlar var.

Özetle, üniversitelere çamur atan insanların dediklerinden önce atan kişilere dikkat edin. Düzgün bir üniversite ve bölümden mezun olan birinden bu tip sözleri kolay kolay duymazsınız zaten.
Hocam aslında her yere üniversite açılması kötü bir şey eleştirilmemeli. Eleştirilmesi gereken şey o üniversitelerin verdiği (!) vasat eğitim olmalı. Ve emin olun güzel üniversite veya bölüm kazanmak çok zor. Kişinin yeteneği yok, küçüklüğünden beri hayatı ders çalışmaktan ibaret ve bu sayede iyi bir okula ve bölüme gidebiliyor. Fakat bölüme uygun olmadığını anlıyor ama iş işten geçiyor. Sonuç ya işsizlik ya memnun olunmayan bir iş ya da sınava yeniden girip başka bir bölümde okumak oluyor. Aynı şekilde derslerde sürekli problemi olan ancak bölümleri çok seven insanlar sırf sınavda istediklerini elde edemedikleri için hayallerinden oluyor. İşte bunun çözümü bu üniversite sayısının da fazla olmasıyla beraber yetenek sınavları olabilir diye düşünüyorum. Eğer insanlar yapabilecekleri şeylerle sınanırlarsa bence çok daha iyi sonuçlar elde edilebilir.
 
Ben bilgisayar mühendisliği okuyorum ama bir umut görmüyorum. İnşallah bizimkiler ev falan alır da onların parasını yerim. Her türlü teknoloji yapılmış. Ben ancak kendimi kandırırım.
Bir şeye azimli olma duygum gitti uzun zamandır.
 
İyi üniversite var bir de devletin eeey Avrupa bizim sizden çok üniversitemiz var dediği için açtığı üniversiteler var eğer oralarda okuyorsan tabii ki iş bulamazsın.
 
Şu an üniversite okumak ile kumar oynamak arasında temel olarak çok fark yok "belki diplomam ileride değerlenir veya yurt dışında iş bulurum" demekten başka bir şansınız yok maalesef.
 
İyi üniversite var bir de devletin eeey Avrupa bizim sizden çok üniversitemiz var dediği için açtığı üniversiteler var eğer oralarda okuyorsan tabii ki iş bulamazsın.

İş bulmak değil de, kendi stüdyomu açıp oyun ve içerik üretmek.
Lakin bende azim sıfır ve gün geçtik gelişen teknolojileri takip etmek zorlaşıyor.
Uzun zamandır bir iş yapmaya meyilim yok yani.
 
İş bulmak değil de, kendi stüdyor mu açıp oyun ve içerik üretmek.
Lakin ben de azim sıfır ve gün geçtik gelişen teknolojileri takip etmek zorlaşıyor.

Bilgisayar mühlerinin işleri hakkında bilgim yok ama bilgisayar parçaları montedir sökme takma tamir etme yapabilecek kapesite ve el hakimiyeti varsa dükkan açılıp çok rahat iyi gelirler elde edilir.
 
Eğer üniversiteyi sadece meslek edinmek için okuyorsanız okumayın gençler. Yüksek ihtimalle işsiz kalacaksınız. Üniversitenin size katacağı bazı şeyler var. Okumazsanız sadece bunlardan mahrum kalırsınız.

Genç kardeşlerim önünüzdeki seçenekleri sayalım..

(Lise okuyup bitirdiğinizi ve üniversiteye gitmediğinizi varsayalım..)

1)Geleceği olan veya olmayan bir işte çalışmaya başlamak. (Çoğunuz bunu deneyecek)
2)Çalışıp yeterli miktarda para biriktirdikten sonra kendi işini kurmak yada denemek.
3)Bir alanda uzmanlaşmak için kendinizi geliştirmek. (Bunun için yine maddiyat gerekiyor)
4)Ustalık kalfalık gerektiren işlere yönelmek.
5)Referans bulma yolu ile birtakım sabit maaşlı işlere yönelmek (Ne demek isteğimi anladığınızı varsayıyorum)
6)Herkesin sizi bir şekilde yönlendireceği Uzman çavuş ,Polis, Sözleşmeli er ,As Subaylık Bekçi gibi işlere yönelmek yöneltilmek. (Referans buralar için kesinlikle gereklidir.)
7)Kpss denilen sınavdan ortaöğretimde okuduğun bölüme bağlı olarak yüksek puan almaya çalışmak bu puan 93 ve üzeri olmalı şu linke bakın dediğimi anlayacaksınız.
8)Şu an popüler olan "Fenomen olmak" eskilerin tabiriyle ünlü olmaya çalışmak.
9)Ve son olarak ta yurt dışına gitmek yada gidebilmek için uğraşmak.

Okuyun yada okumayın ne olursa olsun önce kendinizi ve yapabileceklerinizi bir ölçün. Zamanla pişmanlıklarınız artacak ve zamanında keşke yapsaydım diyeceğiniz şeyler de çoğalacak pişman olmamak için 40 değil 1000 kere düşünün..

Gece gece bu kadar yazabildim. Eksiklerimi tamamlarsınız.

Eğer buraya kadar okuduysan sana hayatta başarılar diliyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı