Ufak işletim sistemleri nasıl yazılır?

Yusuf Bayar

Hectopat
Merhaba, Bu yeni çıkan ve internete giren uydular, internete giren televizyonlar, akıllı saatler vs...
Genelde Linux'un en düşük çekirdeklerini kullanan cihazların yazılımları nasıl yazılıyor?
Uydu alıcılarının yazılımı 4 Megabaytı geçmemesine rağmen içine nasıl YouTube yükleyebiliyorlar?
Bu işletim sistemlerini yazmak için hangi dile başlamalıyım?

UNIX sistemlerin olayı zaten minimalite ve bu minimaliteye bağlı kalarak sadece cihazın kullanım amacına yönelik Linux sürümleri geliştiriyorlar. Örneğin Dreambox'lardaki Enigma dediğimiz firmware.

Bu sistemleri genellikle imajda küçük tutan şey ise genelde paketlerin yüklü olmadan gelmesi ve kullanıcıya bu işi paket yöneticisi üzerinden yapmalarını istemeleri. Yine Enigma örneğinden gideceğim, özelleştirme yapan kullanıcılar RS232 (veya daha yeni modellerde USB) üzerinden klavye bağlayarak paket yöneticisi, GNU CoreUtils gibi programları kullanarak o sistemi yönetirler. Hatta bazı minimal imajlar sana SSH üzerinden bağlanma izni sunar sadece, paket yöneticisi yerine. Oradan yüklemene izin verir.

Bu tarz Linux tabanlı sistemlerin yolu ise Linux çekirdeğine hakim olmak ve iyi seviyede sürücü yazabilmek. Bunlara binaen elektronik bilgisi de gerekecektir çünkü donanımı sen yayınlamadığın sürece veya datasheet'i elinde olmadığı sürece tersine mühendislik yapmak zorunda kalacaksın.

UNIX sistemlerin olayı zaten minimalite ve bu minimaliteye bağlı kalarak sadece cihazın kullanım amacına yönelik Linux sürümleri geliştiriyorlar. Örneğin Dreambox'lardaki Enigma dediğimiz Firmware.

Bu sistemleri genellikle imajda küçük tutan şey ise genelde paketlerin yüklü olmadan gelmesi ve kullanıcıya bu işi paket yöneticisi üzerinden yapmalarını istemeleri. Yine Enigma örneğinden gideceğim, özelleştirme yapan kullanıcılar RS232 (veya daha yeni modellerde USB) üzerinden klavye bağlayarak paket yöneticisi, GNU CoreUtils gibi programları kullanarak o sistemi yönetirler. Hatta bazı minimal imajlar sana SSH üzerinden bağlanma izni sunar sadece, paket yöneticisi yerine. Oradan yüklemene izin verir.

Bu tarz Linux tabanlı sistemlerin yolu ise Linux çekirdeğine hakim olmak ve iyi seviyede sürücü yazabilmek. Bunlara binaen elektronik bilgisi de gerekecektir çünkü donanımı sen yayınlamadığın sürece veya Datasheet'i elinde olmadığı sürece tersine mühendislik yapmak zorunda kalacaksın.

Enigmayı duydum evet yine Assembly'le mi yazıyorlar işletim sistemlerini?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı