UNIX ve BSD'nin Tarihi

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere kullandığımız teknolojik cihazların gelişiminde önemli bir nokta olan UNIX ve BSD'den bahsedeceğim.

İlk olarak, BSD'yi anlamak için UNIX'i bilmeniz gerekir. UNIX, Bell Laboratuvarları'nda çalışan Ken Thompson ve Denis Ritchie ile günümüz işletim sistemlerinin babası olarak kabul edilen UNIX'i yazmışlardır.

UNIX, kapalı kaynak kodlu bir işletim sistemidir ve dönemine göre oldukça gelişmiştir.

O yıllarda her bilgisayar için özel olarak işletim sistemi yazılırdı. Bu sebeple bir sistem için yazılan program, genellikle diğer sistemlerde çalışamazdı. UNIX ise bunu değiştirmiş ve bilgisayar teknolojilerinde bazı önemli standartlar yaratmıştır. Şimdi ise bir UNIX türevi olan BSD'ye geçelim.

BSD'yi kısaca açıklamak gerekirse, BSD yani Berkeley Software Distribution, UNIX'in gelişimi sırasında Berkeley'deki kişilerin izlediği ekol olarak tanımlanabilir.

BSD'nin hikâyesi 1970'lerin sonlarına uzanır. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'deki araştırmacılar, AT&T tarafından geliştirilen orijinal UNIX'i alıp üzerinde birtakım geliştirmeler yapmaya başladılar. Bu geliştirmeler arasında en dikkat çekenlerden biri, TCP/IP protokolünün BSD'ye entegre edilmesi oldu. Bu, BSD'yi internetin ilk yıllarında kilit bir oyuncu hâline getirdi. Kısacası, bugün bildiğimiz internetin temelleri büyük ölçüde BSD üzerinde atıldı desek abartmış olmayız.

Zamanla BSD, yalnızca bir UNIX türevi değil, kendi başına güçlü bir işletim sistemi ailesine dönüştü. 1980'lerde BSD, birçok üniversite ve kurumda kullanılmaya başlandı. Ancak 1990'ların başında, BSD'nin gelişimini etkileyen önemli bir hukuki süreç yaşandı. AT&T ile Berkeley arasında yaşanan bu dava süreci, BSD'nin yayılımını bir süre yavaşlattı. Davanın sebebi, BSD'nin kapalı kaynak kodlu olan UNIX'in kodlarını kullanmasıydı. Bu nedenle, BSD, tek bir UNIX kodu içermeden baştan yazıldı.

--Ken Thompson, zamanında Berkeley'e AT&T Bell Labs'ın UNIX'i 100 dolara sattığından bahsediyor. Bu ücret, UNIX'in kodlarının taşındığı kasetin bedeliymiş, yani kaynak kodu bedava verilmemiş. Toplamda ise 100 kopya üniversitelere dağıtılmıştır.--

Fakat dava sonuçlandıktan sonra, özgür ve açık kaynak BSD türevleri (örneğin FreeBSD, OpenBSD ve NetBSD) hızla geliştirilmeye devam etti.

Bugün hâlâ BSD türevleri; güvenlik, kararlılık ve ağ performansı gibi konularda tercih edilmektedir. Özellikle sunucu sistemlerinde, güvenlik duvarlarında ve bazı gömülü sistemlerde BSD tabanlı çözümlere rastlamak mümkündür.

İlginç bir tarihî not da şu: Linus Torvalds, aslında ilk olarak BSD sistemlerini kullanmak istemiştir. Ancak o dönemde BSD, AT&T ile süren dava süreci nedeniyle serbestçe dağıtılamıyordu ve Linus'un eline geçmemişti. Kendi kişisel bilgisayarında çalıştırabileceği özgür bir UNIX benzeri sistem bulamayınca, 1991 yılında kendi işletim sistemini yazmaya başladı. İşte bu durum, bugün milyonlarca cihazda çalışan Linux'un doğuşuna yol açtı

Ayrıca BSD lisansı gereği açık kaynak kodu alıp kapalı kaynak bir koda entegre edebilirsiniz bu yüzden kapalı kaynak birçok işletim sistemi içinde BSD kodu bulundur hatta macOS doğrudan BSD'nin üzerinde inşa edilmiştir.

Okuduğunuz için teşekkürler.

Ekstra.

Dosya Ekleri

• 20250608_202532.jpg
    20250608_202532.jpg
    184,2 KB · Görüntüleme: 22
  • 20250608_202538.jpg
    20250608_202538.jpg
    213 KB · Görüntüleme: 21
Son düzenleme:
Elinize sağlık.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ellerinize sağlık. Güzel ve bilgilendirici bir içerik olmuş. Beğendim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı