Usta neden çırağını azarlar?

Abi senin gibi insanlar bu dünya da çok üzülür ya, takma bu kadar diyeceğim de ne fayda... :(
Allah hayırlısını versin ne diyelim kardeş.
Ben de çıraklık yaptım. Usta beni uşağı gibi kullanmaya ve bunu kendine hak olarak lanse etmeye başlayınca kaçtım. Daha sonra mobilyacıya verdi babam. Orada da hem babam hem usta ezdi beni. Bunun nedeni insanların sizi güçsüz görmeleri. Bisikletçide çalışmıştım. Harbiden iyi adamdı. Askerden dönünce de bi süre çalıştım. Eğlenceliydi aslında. Bi süre de televizyon tarmircisinde çalışmıştım. Orası da iyiydi. Sapığı bol oluyor ama. Sonrasında şimdiki işime girdim. Bilgili olanı zihinsel olarak yorarken cahili fiziksel olarak yoruyor bunların..
Kıvrak zekalı olduğum için anlaşamıyoruz ben kestirmeden ve güzel yoldan geçerken onlar uzun yoldan bozuk yoldan geçirmek istiyorlar.. İstediğim an atılgan girişken ve ağzı çok güzel laf yapan bir insan olurum inşaat sektöründe ZORLA bunu öğrenmiştim. Ama ben artık sukünet istiyorum.. Derdim bu benim mübarek. Yoksa o ustaları evirip çeviririm ben..
 
Benim yanımdan çok stajyer geçti. İnsanlar ben stajyerken, bir şey öğrenmeyeyim diye monitörlerini çevirirlerdi. Ben boş kaldıkça bir şeyler öğretmeye çalışıyorum. Onlar mı kârda, ben mi? Aslında onlar da, ben de. Onlar bilgiyi kendilerine saklarayak, ben paylaşarak mutlu oluyoruz. Sonuçta insan her yaptığını mutlu olmak için yapar. Bugüne kadar bir tek stajyerden bir bardak çay istemedim. Fotokopi istemedim. Sensei - Padawan ilişkisi bilgi, bilgelik üstünedir, insanların onurlarını kırmak değil.
 
Usta-Çırak ilişkisi her zaman böyledir.
Çıraklar, ustaların gözünde sadece bir kişidir. Hiçbir çırağın karakterine, çalışma stiline, huyuna bakmazlar. Tek tip model olarak görülen çırakları sadece sinirini boşaltmak, işini daha iyi öğrensin diye azarlamak(Yanlış!) için kullanıyorlar. Onlar da aynı şekilde büyümüşler çünkü. Vazgeçilmez bir davranış biçimi olarak görüyorlar. Babam da böyleydi, çalıştığım diğer işyerlerindeki adamlar da böyleydi.

Benim gibi her şeye ''evet, tamam, peki'' tarzı bir yaklaşımla yaklaşırsan ezmeyi daha da zevki bulurlar. Sakın böyle bir izlenim vermeye devam etme. Şimdi anlıyorum yaptıkları şerefsizlikleri. Sırf iyi niyetli buldukları insanları eziyorlar. Böyle insanlar var ki hiyerarşiyi güç olarak kullanıyorlar.

Ancak bazı gerçek ustalar vardır ki çok iyi insanlardır.
 
Bence usta olmaktan ziyade tamamen karakterle ilgili bir mesele. Katlanmana gerek yok başka bir staj yeri bul. Neden katlanasın ki?
 
Bence usta olmaktan ziyade tamamen karakterle ilgili bir mesele. Katlanmana gerek yok başka bir staj yeri bul. Neden katlanasın ki?
Yeni yer buldum reis , adam beni sadece kullanmış köle gibi çalıştığım yerde önceden öğrenci olan arkadaşlarla ve öğretmenle konuştum kimse memnun değilmiş ordan.
 
Kimsenin kimseyi terslemesine gerek yok bağırıp çağırarak bir şeyler öğretmektense insan gibi güzel güzel anlatıp öğretmek lazım. Ee ustalar diyorlar ki ben öyle gördüm öyle yaparım bırakın abi bu işleri.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı