Uygarlığın gelişmesinde sanat mı bilim mi önemlidir?

Profiterol_1

Hectopat
Katılım
30 Ekim 2019
Mesajlar
40
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen5 7640HS Nvidia RTX4060 8GB 16 GB RAM
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar benim münazara yarışmam var. Konusu bir uygarlığın gelişmesinde sanat mı bilim mi önemlidir, biz bilimi savunuyoruz. Sizden bana yardımcı olmanızı istiyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bilimin olduğu yerde sanat gelişir. Bilimsel olarak gelişmemiş ülkelerde sanatın geliştiği görülmemiştir.
Bilim hayatı kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar yaparken sanat hayatı güzelleştirir ve zevk duygusuna hitap eder. Bu yüzden gelişen bu dünya da hayata tutunabilmemiz için önce ilim ve bilim gerekir. Bilimsel olarak ve ekonomik olarak gelişmemiş ülkelerde zaten sanata değer verilmez. Bu yüzden bilim sanattan önce gelir ve üstündür. Bilim gerçeğe giden yolları aydınlatan ışıktır.

Kardeşim münazara yazısını gördüm. Doğru ya da yanlış ne olursa olsun kendi tezinizi savunmalısınız bende o bakış açısıyla yazdım bunu da belirteyim sonra linç yemeyelim forumda ahaha :D
 
Bilim kati prensipleri ve metodolojisi olan bir olgudur.
Sanatin boyle kistaslari yoktur. Sanat tam olarak tanimi dahi yapilamayan bir sey, pisuar bir sanat eseri olarak kabul edilebilir dogru kontekste.
Bugun dev bir yikim olsa ve bilime dair her sey yok olsa, bilimsel metodu biliyorsak her seyi yeniden "buluruz". Newton olmaz mewton olur ama o yercekimi kuramlari bulunur. Zira her sey sistematik ve birbirinin ustune kurgulanir.

Bugun dev bir yikim olsa ve tum sanat eserleri yok olsa, neredeyse hepsi ebediyen yok olur, cunku bir daha DaVinci gelmeyecek.

Toplumsal ilerlemede esas olan hep pozitif bilimlerdir. Sanat da onemlidir ama bilim daha onemlidir. Bugun yaptigin bir heykel, yarin baska birinin heykel yapmasini kolaylastirmaz. Fakat bugun yaptigin akademik bir calisma yillar sonra baska bir calismaya on ayak olabilir, zira bilimsel metodoloji degismeyecektir.

Sanatseverler kusura bakmasin ama pozitif bilimler varken sanat manat , felsefe, muzii hava civadir.
 
Bir uygarlığın mevcudiyetini koruması ve sürdürmesi için bilim şarttır. Sanat ise uygarlığın manevi yönden gelişmesini sağlar fakat bilime varoluş için muhtaçtır.

Güncel bir örnek verecek olursak sanat bulaşıcı hastalığa yakalanmış bir hastanın ancak son günlerinde maneviyatını diri tutmasını sağlayabilecekken, bilim onu tekrar ayağa kaldırabilir.
Küçücük bir aşı, belki bir hap ile...
 
İkiside insanda aynı zekayı kullanır ve neredeyse her zaman bir toplumda paralel olarak gelişir. Sadece bilimi gelişip sanat olarak geri kalmış ya da tersi toplum yoktur.

Ayrıca konusu bilim mi sanat mı olan bir tartışma anlamsız ve saçmadır. Biri elma biri armuttur. Gelişmeleride birbirine bağlıdır. Sadece şu söylenebilir bir uygarlığın ne kadar gelişmiş olduğunu yabancı bir uygarlığa göstermek için (misal dünya dışı canlılara) bilim mi sanat mı örnekleri gösterilmeli dense kesinlikle sanat derdim. Bilimde çok etkileyici olsada sanatın en üst örnekleri kadar değil.

Son olarak; bilimin olmadığı bir dünyada insan fazla yaşayamaz. Sanatın olmadığı bir dünyada ise insan zaten insan değildir.
 

Geri
Yukarı