Uzayda Bilgisayar Çalıştırmak

Makaleler
3
Ben bilim kurgu filmlerini çok severim ve izlerim ve bugün düşününce aklıma bir şey takıldı. Uzayda bilgisayar çalıştırmak(çok düşük sıcaklıklarda) ve sağlam bir işlemci ile yüksek hızlara hız aşırtmak mümkün müdür? Tam cevap istemiyorum cevabı teorik olarak istiyorum. Teoride işe yaraması lazım. Sonuçta uzay boşluğu çok soğuk. Görüntü, ses gibi aktarımları yüksek hızlı kablosuz bağlantı ile yapabileceğimizi düşünüyorum. Ayrıca bunun mümkün olabilmesi için bilgisayarın basınçsız ortamda(0 basınç) çalışabilmesi lazım.

Uzay soğuk olsa da teorik olarak işlemci yine çok ısınacak ve eğer soğutması olmazsa kapanacaktır. Soğutmanın da bizim kullandığımız soğutmalardan biraz farklı olması gerek.
Böyle bir şey mümkün olmamalı. Boşlukta madde olmadığı için ısı transferi olmayacaktır ama biz soğuktan yaşayamıyorsak o da ısınmamalı.
Ayrıca boşlukta ısı akışı sağlayacağımız madde yoksa teorik olarak vucudumuz uzay boşluğunda donmamalı.

Böyle bir şey mümkün olmamalı. Boşlukta madde olmadığı için ısı transferi olmayacaktır ama biz soğuktan yaşayamıyorsak o da ısınmamalı.
Ayrıca boşlukta ısı akışı sağlayacağımız madde yoksa teorik olarak vucudumuz uzay boşluğunda donmamalı.
Öncelikle düşüncen yanlış. Boşlukta madde olmadığı için ısı transferi olmayacaktır demişsin fakat Güneş Dünya'yı ısıtıyor. Arada o kadar uzay boşluğu olduğu halde. Bu arada kendin ile işlemciyi kıyaslamamalısın zira insan vücudu 36 derece iken işlemci 1dk'dan kısa bir sürede 100+ aşıp kendini kapatıyor. İnsan vücudu kendini yavaş ısıttığı için (işlemciye göre) uzaya verdiği ısı ürettiği ısıdan çok daha yüksek olacak ve insan donacaktır. Fakat işlemci çok kısa sürede ısındığı için dışarı verdiği ısının daha fazlasını üretebilir (böyle umuyorum).

Bilgisayar ortam çok soğuk olduğu için çalışmayabilir.

Ayrıca şunu da eklemek istiyorum, insanın yüzey alanı büyük olduğu için dışarıya çok fazla ısı verir. İşlemcinin üst yüzeyi ufak olduğu için insandan kat ve kat daha az ısı verir.
Bilgisayar ortam çok soğuk olduğu için çalışmayabilir.
-270 derece sıcaklık, radyasyon ve bazı ışınlar sebebiyle çalışacağını bende sanmıyorum.

Öncelikle düşüncen yanlış. Boşlukta madde olmadığı için ısı transferi olmayacaktır demişsin fakat Güneş Dünya'yı ısıtıyor. Arada o kadar uzay boşluğu olduğu halde.
Ekran Alıntısı.PNG

5500 derece 149.600.000 kilometrede %13750 kayıp ile dünyaya ulaşıyorsa bence o bilgisayarın derdi soğutma olmaz. Marşı bastıktan sonra gayet güzel çalışır diye düşünüyorum.

Uzay boşluğunda ısıyı iletecek madde olmadığı için ısınma daha ciddi tehlikedir. Gezegenimizde soğutma işlemi daha kolaydır çünkü maddelerin birbirine temas ederek ısı aktarımı daha etkilidir. Uzayda birbirine temas eden parçalar sayesinde bir süre ısı dağıtılabilecektir ama bir noktadan sonra ısınma probleme yol açacaktır. Özel sistemlere başvurmak gerekeceği için pek macera aramaya gerek yok. Dünya gibi düşünmeyin şartları. Uzay boşluğu çok ilginç bir ortam. Bu konuda detaylı araştırma yapıp kendi yorumunuzu yapabilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı