Uzun kablo internet hızını düşürür mü?

kemaalgram

Decapat
Katılım
26 Temmuz 2021
Mesajlar
75
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba. Yeni internet bağlattım fakat internet bilgisayarımın olduğu odada bulunmuyor. Uzun kablo alıp interneti odama bağlasak hızda düşüş olur mu? Fiber kullanıyoruz, fiber kablo mu almalıyız? Kafam karışık yardımcı olursanız sevinirim.
 
Uzun olsa internet hızı düşmez ama gecikme çoğalabilir. 1-2 oda mesafedeki kablodan çok fazla bir gecikme yaşanmaz. Yanlış bilmiyorsam CAT diye sayıları var hızlarına göre. CAT5-CAT6 gibi. Hangisi daha performanslı ise onu alabilirsiniz.
 
Hayır hızınız düşmez, düşerse de çok düşük olur bu kayıp sizi etkilemez. Uzaklığın maksimum 15-20 metre olduğunu varsayarak CAT 6 veya CAT 7 bir Ethernet kablosu işinizi görür. Uçları altın kaplama olursa daha iyi olur fiyatları 50-100 TL arasında.
 
Merhaba. Yeni internet bağlattım fakat internet bilgisayarımın olduğu odada bulunmuyor. Uzun kablo alıp interneti odama bağlasak hızda düşüş olur mu? Fiber kullanıyoruz, fiber kablo mu almalıyız? Kafam karışık yardımcı olursanız sevinirim.
Modemden bilgisayara çekeceğiniz kablonun uzunluğu pek bir şey değiştirmez. Diyelim ki eviniz çok çok büyük ve size 50 metre CAT kablo lazım. 50 metrelik bir CAT6 alırsanız işinizi görür. CAT6 kablolarda sanırım 100 metreye kadar herhangi bir kayıp yaşanmıyordu. İnternette okuduğum bilgi bu yönde yoksa ben denemedim.

Bu arada fiber kullanıyoruz demişsiniz. Fiber kablo almanıza gerek yok çünkü fiber kablo binanın zemin/bodrum katındaki kutudan ONT cihazına kadar çekilir. Sonrasında CAT kablo kullanılır.
 
Modemi taşıyacaksanız eğer fiber kablosu lazım. Modem yerinde kalacak derseniz eğer modemden ethernet kablosu çekersiniz odanıza. Ev içerisinde çekmek hızı düşürmez.
Odama 10 metrelik kablo çektim ben mesela, farkı anlayamazsın. Kaliteli bir ethernet kablosu alın mutlaka ama. O etki eder.
 
Matematiğe göre düşer fakat sizin algılarınız bu düşüşü hissetmez. Yani teknik olarak düşer fakat kullanımda düşmez.

Çok uzun kablolarda hissedilebilir düzeyde olabilir. Kablonun etrafında parazit oluşturacak akımların olmamasına da özen göstermek gerekir. Aynı evin içinde uçtan uca çekilse bile fark hızı düşmeyecektir. Kablo kalitesi de önemlidir.
 
100 Mbps internet için kesin olarak belirtmek gerekirse CAT6 (23AWG) ethernet kablosu ile dilediğiniz uzunlukta çekersiniz. Eviniz bir saray veya kale gibi devasa bir mesken değilse ev içindeki herhangi iki nokta arasında çekilen kablodan dolayı ping veya bant genişliğinde kayda değer bir fark olmayacaktır. Size CAT7 tavsiye eden hatta kendini kaybedip CAT8 kablo tavsiye eden şuursuzlar olursa dikkate almayın. Paranızı boşa harcamış olursunuz. Gigabit internet için de bu kablo türü çok uzun olmadığı sürece yeterli olacağını tahmin ediyorum ama deneysel bir veriyi incelemedim.
 

Geri
Yukarı