Vatan Bilgisayar teknik servisi inceleme bitmeden kullanıcı hatası diyerek para talep ediliyor

• Konuyu başlatan Kolo
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 23
  • Görüntüleme 341

Kolo

Yoctopat
Daha fazla  
Herkese merhaba,
Yaşadığım teknik servis sürecini bilgi amaçlı paylaşmak istiyorum. Belki benzer bir durumla karşılaşan olur ya da bu konuda tecrübeli kişilerden fikir alabilirim.

Vatan Bilgisayar'dan toplama bir sistem satın aldım fakat ürün en başından beri sağlıklı çalışmadı. Bu nedenle tüm kasayı teknik servise gönderdim.

Sorunu kısaca özetlemek gerekirse:

Kendi ekran kartımla sistem hiç açılmıyordu.

Başka bir ekran kartı taktığımda ise bilgisayar normal şekilde çalışıyordu.
Dolayısıyla öncelikli şüphem ekran kartı yönündeydi.

Teknik servis sürecinde karşıma çıkan detaylar şöyle:

İlk olarak panelde “anakart – müşteri onayı bekliyor” ibaresi çıktı.

Fakat bu kararın neden verildiğine dair hiçbir açıklama, arıza tespiti veya gerekçe belirtilmemişti.
Direkt olarak “kullanıcı hatası / garanti dışı” denip 1260 TL ücret talep ediliyor.

Aynı zamanda ekran kartı “merkez şubeye gönderiliyor” olarak görünüyor.

Yani GPU hâlâ inceleme aşamasında.
Bu test bitmeden anakart için ücret istenmesi bana tutarsız geldi.

Kullanıcı hatasının sebebi açıklanmıyor.

Ne sıvı teması, ne fiziksel hasar, ne yanık vb. hiçbir veri paylaşılmamış.
Sadece “kullanıcı hatası” denmiş, o kadar.

Genel durum şu şekilde:

Sistem başka ekran kartıyla çalışıyor,

Kendi ekran kartım çalıştırmıyor,

Ekran kartı merkezi serviste hâlâ testte,

Buna rağmen anakarta kullanıcı hatası denip ücret isteniyor,

Ama ortada hiçbir gerekçe veya kanıt yok.

Şimdilik GPU test sonucunu bekliyorum.
Fakat Vatan Bilgisayar'ın bu şekilde gerekçesiz kullanıcı hatası kararı vermesi beni oldukça şaşırttı.

Benzer bir durumla karşılaşan veya bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar varsa önerilerini duymak isterim.

Konuda bahsetmediğim kısımlar şunlar:
Sistemi montajladım ama sistem çalışmıyordu. Görüntü alamıyordum. Anakart ve işlemciden şüphelendim bu yüzden bir bilgisayarcıya işlemci ve anakartı kontrol ettirdim. Anakart ve işlemci gayet çalışıyordu. Hal böyle olunca bütün sistemi alıp bu sefer başka bir bilgisayarcıya götürdüm. Kontrolde yine görüntü alamadık. Sonrasında bilgisayarcı başka bir ekran kartı taktı bu sefer görüntü alıyorduk. Dolayısıyla bizde ekran kartında bir problem olduğunu düşündük ve Vatan Bilgisayar teknik servise gönderdik ( bütün bu süreç yetkililere anlatıldı). İki hafta geçtikten sonra biz ekran kartını teslim aldığımızda ekran kartında bir problem olmadığı söylendi. Bütün sistemi teknik servise göndermemiz teklif edildi bizde bu teklifi kabul ettik gönderdik. Yaklaşık bir hafta geçti ve anakartta problem olduğunu içeren SMS gönderdiler benden onay istiyorlar. ( konuda bahsettim bu kısmı geçiyorum o yüzden)
Sizde taktir edersiniz ki ortada tuhaf bir durum var. Anakartta iki bilgisayarcı bir problem bulamazken üstelik farklı bir ekran kartı taktığımızda çalışıyorken nasıl olur da kullanıcı hatasından dolayı anakart bozuk çıkabilir? Eğer gerçekten ben zarar vermişsem parayı öderim bundan problem yok ama kafama yatmayan yerler var.

Her parçanın garantisi ayrıdır. Kullanıcı hatası garantiye dahil edilmez.
Hazır sistemlerde tüm sistemin garantisi tek bir garanti olarak işleme alınır, ayrı ayrı değil. Çünkü garanti fatura üzerinden işleme alınır ve hazır sistemlerde faturada tek bir ürün gösterilir, her bir parça için ayrı ayrı listeleme ve fiyat bilgisi olmaz.

Ekleme: Bu söylediğim eğer faturanızda tüm parçalar ayrı ayrı listelenmiş ve ayrı ayrı fiyatlandırmalı ise geçerli değil. Zaten bu faturalarda "hazır sistem" adı altında aslında sepetinize tüm parçaları listelemiş ve satmış oluyorlar.

Son düzenleme:
Yanlış biliyorsunuz.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20251118_125008_Chrome.jpg
    97,8 KB · Görüntüleme: 6
Yanlış biliyorsunuz.
Gönderdiğiniz yazı satıcının sayfasından olduğunu varsayıyorum. Satıcı polikaları kanun değiller. Burada kanun fatura üzerinden garantinin işlemesi ve fatura üzerindeki listeleme ve fiyatın baz alınması.

Bu tür bir yazıyı yazma sebepleri kendilerinden sorumluluğu çıkarmaya çalışmaları. Satıcının vermiş olduğu garanti kapsamında 2 yıl boyunca tüm sattıkları sistem tek bir ürün olarak satıcı garanti şartları altına alınır. Bu ayrı ayrı parçaların kendi garantilerini etkilemez ancak kendi garantileri üretici tarafına oluyorlar. Ayrıca tüketici tercihine göre ayrı ayrı garanti işlemine de aldırılması mümkün fakat bu tüketici için dezavantajlı bir işlem ve tavsiye edilmez çünkü tek bir garanti kapsamına alınması tüketiciye farklı veya aynı parça farketmeksizin herhangi sebepten dolayı toplamda 2 veya üzeri tamir görmesi durumunda tüm sistemi yenisi ile değiştirme hakkı verir. Aynı hak herhangi bir parçanın ilk 6 ayda arızalanması durumunda da tanınır.

Son düzenleme:
diyelim ki x parça kullanıcı hatasından dolayı arızaları veya hafif kusurlu, y parça ise satıcı kaynaklı arızalı. Ben iki parçaya ayrı ayrı servis parası mı ödeyeceğim?

diyelim ki x parça kullanıcı hatasından dolayı arızaları veya hafif kusurlu , y parça ise satıcı kaynaklı arızalı. Ben iki parçaya ayrı servis parası mı ödeyeceğim?
Kullanıcı hatası ve hafif kusur burada çok farklı şeyler. Kullanıcı hatası öncelikle garanti kapsamına alınmaz ve ücretli tamiri olur. Ancak kullanıcı hatasının ispatının ilk 6 ayda satıcı tarafından yapılması gerekiyor.

Parça satıcı veya üretici kaynaklı arızalı ise ve satın alım üzerinden 6 ay geçmediyse ücretsiz bir şekilde fatura listelemesine dayanarak tüm sistemin yenisi ile değişimi veya iadesini talep edebilirsin.

Bir parçada kullanıcı kaynaklı bir hasar hem de farklı bir parçada satıcı/üretici kaynaklı bir hasar varsa o halde durum biraz daha karmaşıklaşacağı için durumun THH'ye taşınarak o şekilde kararın verilmesi gerekebilir. Ya da uzlaşmaya giderek sadece kullanıcı kaynaklı hasara dair ücret ile tamir yaptırıp satıcı kaynaklı olan ücretsiz işlem yaptırılmaya çalışılabilir.

Her şekilde kullanıcı kaynaklı hasara ait bir teknik ispat belgesi olmadığı sürece hiçbir ücret ödemek zorunda değilsin. Ödemek zorundaymışsın gibi sana dönüşler yaparlar, bunlara herhangi bir onay verdiğin an ücretsiz işlem hakkından feragat etmiş sayılırsın. Bu tür bir iddiaya karşı yapabileceğin en sağlıklı işlem öncelikle teknik belge ile ispat istemen olur.

Tüm bunlarla birlikte garanti kapsamında ücretli veya ücretsiz tamirden geçen parçaların ek 6 ay garantisi oluyor. Bu garanti normal 2 yıl garanti ile eş zamanlı ilerliyor ancak 2 yıl bitse dahi o parça için 6 ay garanti devam edebiliyor.

O zaman benim Vatan bilgisayardan rapor mu talep etmem gerekiyor?

O zaman benim Vatan bilgisayardan rapor mu talep etmem gerekiyor?
Evet, eğer kullanıcı hatasına dair bir iddiada bulundularsa kesinlikle buna dair ispat talep et. Bunu yazılı talep etmeni öneririm. Bu şekilde yazışmaları belgeleyerek seni oyalamaya çalışırlar veya yetersiz dönüş yaparlarsa bu belgelerle THH süreci başlatıp ilk 6 ayda oluşan satıcı kaynaklı kusur üzerinden hazır sistem olarak tek ürün olarak satılmış olması ve de diğer parçalarda da olası kusurlar olabileceğinden dolayı tüm sistemin değişimini talep edebilirsin.

Tamamdır, teşekkür ederim

Montaj hizmeti almanız sizin yararınıza olurdu.

O zaman şöyle ben gideyim hazır sistem alayım, hiçbir bilgim vs olmadan rastgele kasayı toplayayım parçalara istemeden zarar vereyim garanti karşılasın?

Hocam hiç montajlı sistem almadığınız hatta görmediğiniz çok belli. Montajlı sistemde ekran kartı ayrı geliyor, “montajı yapılmış sistemde” ekran kartı ayrı geliyor. İki kez yazdım farkına varmanız için. Ekran kartı takma işlemi de oldukça basittir.

Arkadaş zaten kullanıcı hatası olsa bile bir sebep belirtilmediğinden yakınıyor. Gerçekten kullanıcı hatasıysa ve kanıtlanırsa sorun yok. Buradaki sorun servis tüketicinin yaptığı kadar bile test yapmadan ücret istiyor. Kimse ürünü bozup tamir edilmesini istemiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…