Vicdan nasıl geliştirilir?

Kim senin üzerine direkt olarak gitmiyorum. Ancak bir olay karşısında mesela alttan almam gerekirken bunu yapamıyorum, sert çıkışıyorum.
Bu vicdansızlık değil; duygusal heyecanın getirdiği bir eylem. Doğal bir eylem.

Neyin/kimin/kimlerin üzerine titriyorsunuz? (önemsiyorsunuz, sakınıyorsunuz, endişeleniyorsunuz?)

Bir idealiniz yok mu önemsediğiniz olgular/değerler adına?
 
Kendimi karşımdakinin yerine koyarak onun düşüncelerini anlamaya çalışmak.
Yaptığın tanım bile doğru değil. Empatiyle sadece düşünceler değil; duygular, davranışlar dahil her şeyle kendini onun yerine koyarsın. Vicdanlı olabilmek için ilk gerekli şey, aile tarafından sevgi, güven ve merhamet ile yetiştirilmektir. Çocuk, boş bir levhaya benzer. En başta kendinizi sevin, daha sonra sevgiyi hak eden diğer insanları sevin. Sevebiliyorsanız merhametli olursunuz, merhametliyseniz de vicdanınız var demektir.
 
Davranışlarına dökmekte zorlanıyorsan alıştırma yapmalısın. Hitabetin iyi değilse geliştirmelisin ve cesaretli olmalısın.
Hocam cesaret konusunda sıkıntı yok. İnatçıyımda. Ama duygularımı belli edemiyorum. Başkalarının duygularınıda anlamakta iyi değilim.
 
Aileme değer veriyorum. Değer verdiğim eşya olarak eski bi arkadaşımın verdiği not var. Bir de bilgisayarım var değer verdiğim.
Nottan ilerleyelim.

O notu sevmediğiniz biri ayaklarıyla çiğnese yerde, nasıl hissederdiniz? Değer verdiğiniz biri (olmamasını temenni ediyorum) kötü bir durum yaşasa ne tepki verirdiniz?

Duygularınız üzüntü ve öfkeden başka bir doğrultuda izlemezdi o an. İşte, karşınızdaki bir kişi de bu zararı gördüğünde etki alanındaki kişiler, olgular da bu zararı hayli hayli görüyor. Hayalleri, sevdikleri, idealleri; kısacası ardında bıraktığı her ne varsa...
Ortada bir yıkım, inkar edilemeyecek bir tahribat oluşuyor.

Bir çocuğu hasta etseniz, babasını da o çocuk gibi hasta edersiniz, babasını gören çocuk sonrasında daha da fiziksel ve mental açıdan çökmelere maruz kalır. Bu düğümü de kimse kolay kolay çözemez. Kördüğüm desek daha doğru olur.

Sokakta bir adam yere yığılıp öldüğünde, o an onun yaşadığı dünya da (ardında bıraktığı her ne varsa) kendi senaryosunun baş karakteri öldüğünden, artık olmadığından ölür.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı