Void Linux deneyimim

Deneyiminiz paylaştığınız için teşekkürler.
Güzel bir şeye benziyor, GUI paket yöneticisi var mı acaba?
Bu arada her zaman sistemini boz, böyle yararlı paylaşımlar olsun:)

Hatta arada böyle küçük sürprizler yapmaya çalışacağım :D.
Güncelleme Void linux neofetch görünümü:
 

Dosya Ekleri

  • 1603524403301.png
    1603524403301.png
    28 KB · Görüntüleme: 287
Son düzenleyen: Moderatör:
Void Linux Aslinda Stable Rollikg Release Mantiginda gider ve bundan dolayi kolay kolay sikinti yasatmaz, ayrica minimal bir yapiya sahiptir ben Arch ve Void Linux arasinda Void Linux derim.
Konuyu bende hortlatçam nasıl uygulama iner. Deb lemi şu an kuruyorum.
xbps-install ile repodan uygulama kurabilirsiniz ile kurulum yapiyorsunuz indirme isini wget , curl veya webden indirebiliyorsunuz
 
İyi akşamlar herkese. Bu gün talihsizlikler başımdan gitmedi maalesef :(.
Önce Arch Linux sistemimin benim hatam yüzünden çökmesi, daha sonrasında Windows 10'un 20H2 sürümüne güncellerken mavi ekran alması ve bazı hatalar.
Ben de yeni ve deneyimlemediğim altyapı arayışına çıktım. BSD ve bazı distroları eledikten sonra duymadığım bir distro olan Void Linux'u buldum. Aslında tam da Linux denilmez bir melez sistem.
Evet doğru duydunuz Void Linux bir Linux-BSD melezi. Hatta şu an ondan yazmaktayım. Tarayıcı hangi sistemi algılaycak merak ediyorum da.
Gelelim Void Linux'un sistem özelliklerine:
  • Void Linux nedir?​

    Void Linux “yekpare Linux çekirdeğine dayanan“ genel amaçlı bir işletim sistemidir. Paket sistemi, yazılımı hızlı bir şekilde yüklemenizi, güncellemenizi ve kaldırmanızı sağlar; yazılım ikili paketler halinde sunulur veya XBPS kaynak paketleri koleksiyonu yardımıyla doğrudan kaynaklardan oluşturulabilir. ”
  • Void Linux sıfırdan yazılmıştır ve başka bir işletim sistemine bağlı değildir. Yuvarlanan bir sürümdür. Linux dağıtımlarının çoğundan farklı olarak, Void systemd kullanmaz. Bunun yerine runit kullanır. Ki bu benim için güzel bir şey. Hatırlarsanız Arch Linux bu yüzden çökmüştü.
  • Void'in kullandığı evde büyüyen paket yöneticisine X Binary Package System (veya xbps) adı verilir. Yani başka paket yöneticisi, başka init sistemi tam benlik :D.
  • Void Live seçeneği sunar. Sistemi test edip daha sonra kurabilirsiniz. Hatta kurulum ekranında neden BSD melez olduğuna dair ipucu da var :).

Sistem gereksinimleri:
Eki Görüntüle 712458
Gördüğünüz gibi çok az kaynak tüketimi olan bir işletim sistemi.

Mutlaka denemeniz gereken işletim sistemlerinden birisi bu arada :).
Peki musl mı glibc mi? Void'i taşınabilir ve çoğu bilgisayarın kullanabileceği gibi indirmek istiyorum.
 
Bir yıl Arch Linux kullandıktan sonra Void Linux'a geçtim. Paket yüklemesi Arch'tan daha hızlı işletim sistemi Arch'tan daha kararlı. Voidlinux'ta "xdeb" uygulaması sayesinde istediğin "deb" paketini "xbps" paketine sorunsuzca çevirebiliyorsun. Mesela ben Google Earth "deb" paketini indirip "xbps" ye çevirip yükledim. Terminal'den "Google-Earth-Pro" komutu girince sorunsuzca açıldı. Ana kurulum 2-4 dakika arası sürüyor. Paket sisteminde BSD'den yararlandığını biliyorum. Bence Void Arch'tan her yönde önde.
 
Void kullanıyorum bu gün yine arch ile void arasında seçim yapacak olsam hız, akıcılık, stabilite ve kullanım kolaylığı açısından void i tercih ederdim. Üst düzey bir linux kullanıcı olsaydım, kod yazabilseydim o zaman arch kullanabilirdim.
 

Geri
Yukarı