Vücudumuz saatin kaç olduğunu nereden biliyor?

"Vücudun biyolojik saati, bunları beyinde bulunan küçük bir yapıya borçludur. Hipotalamusta yer alan bu yapı, göz bebeklerinin içinden giren ışıkları dikkate alarak gündüz ve geceyi tanır ve bu sayede kan basıncı, vücut sıcaklığı, beden aktivitesindeki değişimleri kontrol eder. Geceleri uykumuzun gelmesi ya da sabah olduğunda uyanmamızın nedeni de budur."

Kaynak;
 
Biyolojik saat mekanizması var, ama her insanda değişken, bu hormonların dengesi ve miktarıyla ya da çevre gibi bazı değişkenlerin etkisinden dolayı her insanda farklıdır, farklı etkiler gösterir.
 
Hipotalamus, pineal bez vb yapılar, gözlerimizden beynin suprakiazmatik çekirdek dediğimiz özel bölümüne giden bilgiler, ve özellikle melatonin isimli nörotransmitter molekül sayesinde.

Kabaca şöyle oluyor, hem belirli bir saat döngüsü içerisinde, hem de etraftaki aydınlık durumuna göre beyindeki elektriksel iletiler ve üretilen molekül miktarları farklı oluyor. Farklı ileti ve farklı molekül = beynin farklı tepkileri. Hormon salınımları ve metabolizma değişiklikleri de izliyor bu farklı tepkileri.

Guguklu saatleri düşünün, içlerinde dönen onlarca çark var, bazıları sürekli tam tur dönerken bazıları az az dönüyor, sonra saat başı ve 00-12 gibi saatlerde döngülerini tamamlayıp özel bir etki yapıyorlar (zil çalmak vs gibi). Aslında beynin mekanizması da “çok kabaca” bunun gibi.
 
Hep bunu merak etmişimdir. Aranızda bilen varsa açıklayabilir mi?
Bu daha çok beynimizin hafızası ile ilgili olmalı çünkü sen her sabah saat 7'de alarm ile uyanırsan artık 7'den önce uyanıp alarmı kapatırsın, eğer geceleri uyursan geceleri uykun gelir gündüzleri uyursan gündüzleri gelir. Bu hafızayı da hipotalamus kontrol ediyor olmalı. Beynimiz saati bilmiyor süre tutuyor diyebiliriz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı