AIDA 64 sonuçları.htm
Hocam size -mesaj yazmadan önce BIOS' a giriş yapmıştım. 15 dakika gibi bir süre kaldım. Anakart sıcaklığı maksimum 32 dereceydi. Fakat CPU sıcaklığı BIOS' tayken 45 li derecelerden 10 dakika içinde 70 dereceye çıktı. Daha fazla çıkacakmı diye 5 dakika daha bekledim. Sadece bir kere 71 oldu sonra tekrar 70 derecede kaldı. CPU-Z deki ''Core Voltage'', AIDA64 deki algılayıcı kısmında ''Voltaj Değerleri'' kısmında CPU çekirdek ve CPU VID değerleri 0.86 ile 1.425 arasında otomatik olarak aralarda gidip gelmekte. CPU soğutucusu da 3200 ve üstü RPM hızlarında dönmekte. Benim soğutucu mini soğutuculardan.
Şimdi oyuna girip Afterburner ile oyun içi test yapacağım. Öncelikle aklımda kalan soruları sizinle paylaşmak istiyorum.
1_ Anakart değişimi sonrası format atmak zorunda mıyım? Yani Windows 10 otomatik olarak Asus M5A99X EVO nun driverlerini yüklemiş ve ben MSI 970A-G46 ya geçince bu bana bir sorun çıkartma olasılığı var mıdır? Dün akşam 10 dan gece 4 e kadar bana bir sorun çıkartmadı. Fakat performansa etki edecekse, bir problem yaratacaksa, hiç durmam bir kere daha atarım format. Keza şuanda bu BIOS taki CPU ısısı harici pek bir sıkıntı görünmüyor. Sadece oyundayken çok nadir takılmalar oluyordu. Sebebi CPU ısısı mı diye kontrol etmek için oyun içi bakacağım. Çünkü daha önce böyle yüksek bir ısı özellikle BIOS ta hatırlamıyorum. Şuan Google' de 6 tane sayfa açık. Bir de altta CPU-Z ve AIDA64. Fakat CPU ısısı bana ufak ufak kendi kendine yükseliyor gibi geliyor.
2_ BIOS u biraz kontrol ettim. Fakat ASUS taki gibi BIOS ta direkt Default butonu göremedim. Zaten bende şuan Stantard Mode olarak kullanmaktayım. Daha doğrusu kendisi o ayarda olduğu için ellemedim. O.C moduna almadım. Aslında performansa etki yapar mı diye almak istiyorum. Sanırım MSI de ''OC GENIE II MODE'' kendi otomatik olarak O.C yapıyormuş. Size sormadan elimi sürmedim.
3_ Hocam istediğiniz taktirde anakart takma sökme tecrübem olmasada elimden geleni yapar sökerim. Bu yapışkan böyle hani tatlı dökülür ya, parmakla dokunursunuz misal işaret parmağı, sonrasında başparmakla temas ettiğinde ilk his normal olur. İki üç kere daha işaret ve başparmağı birbirine dokundurduğunuzda o yapışkanın veya yapışkanımsı olan maddenin yoğunluğunu hissetmeye başlarsınız iyice. İyiki onu görmüşüm çok büyük bir yer değil. Fakat yine damlalar halinde gibi olmasına rağmen boyut olarak yaklaşık iki fındık yanyana kadar bir mesafe ve ben dayanamadım tabii ki dokundum, ve dağılan bir yapıya sahip. Ben zaten şüphelendim ve yapıştırıcıyı gösterdim. Bilgisayarcıda bir problem olduğu taktirde yardımcı olacağını söyledi. Bende üstüne birşey demedim. Açıkçası orada bir işlem veya bir tamir uygulanma ihtimali olabilir diye düşünmüştüm.
AIDA64 yaklaşık 1 saatte Algılayıcı da CPU en yüksek 44 dereceyi görmüştü. Ortalama 40-42 derecelerde takılıyor. Anakart sıcaklığı 29-30 derece civarlarında. GPU da ortalama 39-40 derecelerde.
Size boş bir şekilde mesaj atmak istemememden dolayı 'Sistem Kararlılık Testi' gerçekleştirdim. Testte HDD ve GPU kullanmadım. Görev yöneticisinden kaynay izleyici bölümünden CPU ve RAM kullanımlarını test boyunca takip ettim. CPU 6 çekirdekte 2 RAM de %100 den aşağıya düşmedi. Haricinde 25 dakikalık test boyunca CPU sıcaklığı 6 çekirdek kullanımı da test boyunca %100 iken 70 derece sıcaklığı geçmedi.
BIOS ekranında hiçbir şey yapmıyor iken neden 25 dakika içinde CPU sıcaklığı 70 dereceye yükseldi anlayamadım. Bu durumda kendi söylemimi 'Sistem Kararlılık Testi' ile çürütmüş oldum.
Sevinsem mi, üzülsem mi bilemedim.
Test esnasında CPU fanı 3896 RPM leri gördü. Voltaj değerlerine bakacak olursak,
AIDA 64 CPU çekirdek Max. 1.400 V, CPU VID Max 1.363 V diğer taraftan CPU-Z de ise, Core Voltage Max 1.400 V değerlerini gördü. Fakat bu Max V değerlerini anlık gördü.
Bu bilgiler ışığında öneri ve düşüncelerinizi sabırsızlıkla bekliyorum. Geç yazmamın sebebi size daha çok bilgiyle gelmek istememdi.
Saygılar @Murat5038 hocam.