Çözüldü Windows 10 bilgisayarı sıfırlamak virüsleri siler mi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

ThePrine

Centipat
Aklımda birkaç soru var. Windows 10'da bilgisayarı sıfırlayarak tamamen virüslerden kurtulabilir miyiz? Ya da USB'den temiz bir format atmak bilgisayardaki bütün virüsleri temizler mi? Her kafadan farklı bir yorum çıkmakta. Bazıları evet diskler tamamen sıfırlandığı için format sonrası virüs kalması söz konusu olmadığını söylerken bazıları ise format ya da sıfırlanız dahi diske yerleşip silinmeyen virüsler olduğunu söyledi. Bilgisayarımda "occamy. C" adlı bir virüs buldu Defender. İnternette araştırdığımda bayağı riskli bir virüsmüş. Crackli bir oyun indirmiştim sanırım ondan olabilir. Bilgilendirirseniz beni sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Boot sektör virüsleri DOS ve Windows 3.1 gibi çok eski işletim sistemlerinin olduğu dönemde yaygındı. Gelişen işletim sistemi özellikleri ile boot sektör virüsleri yok oldu.

Temiz kurulum ile tamamen kurtulabilirsiniz.

Format atıp, internet tarayıcınızdan Google hesabınıza girdiğiniz anda eşleşen senkronizasyon yüzünden geri gelen zararlılar format ile ilgili değildir.
Formata gerek kalmadan çoğu virüsü temizleyebilirsiniz. Diske yapışan virüsler genelde eskide kaldı. O kadar güçlü virüs günümüzde yok. Kaspersky ya da Eset kullanarak temizleyebilirsiniz. "occamy.c" virüsü, trojandır.
@Uykular Haram Oldu Bana. ve @oculus reparo hocalarım her şeye format önermiyoruz.

Artı -1 Eksi
Bir disk üzerinde silme işlemi aslında silme işlemi değildir. Sadece verilerin bozulması ve yeni verilerin yazılabilmesi anlamına gelir. Silinen veriler kurtarılabilir. Mükemmel olarak kurtarılamaz ama veri hala oradadır. Ben onlarca GB veriyi geri getirmiştim. Üstelik disk tam doluyken ve kurtarılan veriyi yazacak alan fiziksel olarak yokken. Nasıl oldu bilmiyorum ama disk boyutu konusunda bilmediğimiz çok şey var. Bunu iyi bilen virüs yayan gruplar sizin bilgisizliğinizi çok iyi kullanır. Sizin format atacağınızı bilir. Bu yüzden virüs format sonrası için çalışmak üzere tasarlanır. Siz format attım diye rahatlamış iken virüs işe başlar. Birçok virüs silinmez. Diskte saklanır. Genelde tahmini disk bölümleme boyutundan büyük olmayan kodlar içerir ki format sonrası kendini yeniden kopyalasın. Çok zor değil. Bir kaç kilobayt virüs çalışmak için yeterli. Önemli olan format atmadan virüsü bulmaktır. Bulunup temizlenemeyen virüs yok. Yeter ki gerekli bilgi elinizde olsun.

Temiz kurulum her virüs için çözüm olmayabiliyor, bazı varyasyonları Windows tekrar kurulurken kendini kopyalayabilir ve yeni sisteme yerleşebilir. Çok rastlanıyor olmasa da bu türev zararlılar mevcut.
Ayrıca sırf virüsler yüzünden formata pek de gerek yok. Büyük çoğunluğunu format atmadan temizleyebilirsiniz.

Hepinizin yorumu için öncelikle teşekkürler. "Occamy. C" trojan virüsünü araştırdığımda, sitelere girdiğimizde bilgilerimiz vs. karşı tarafa iletilebiliyormuş. Hatta mining bile yapılabiliyormuş sistem üzerinden. Ancak görev yöneticisinden baktığımda CPU %1 kullanım ve 1,16 GHz gibi frekanslarda çalışmakta GPU kullanımı da yok. O yüzden mining yaptıklarını pek düşünmüyorum. Ancak bilgilerin çalınması sıkıntı olabilir. Format atmadan temizleyebilecek bir program önerebilir misiniz? Belki de bilmediğim birçok virüs mevcut.

Son düzenleyen: Moderatör:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı