Çözüldü Windows 10 yanına Garuda Linux kurmak

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Satyr

Decapat
Katılım
16 Ağustos 2019
Mesajlar
784
Çözümler
7
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
kapalıyız
Öncelikle merhabalar, başlıktan da anlayacağınız üzere Linux kullanmak istiyorum ve bunu Windows10 (hali hazırdaki) sistemimi etkilemeden yanına kurmak için yardımcı olabileceğiniz detaylı bir bilgi paylaşımı yapabilir misiniz? Bu arada anlayanlar yazarsa daha çok mutlu olurum. Kurmak istediğim sistem ise garuda Linux. ancak şöyle bir durum var. Ben bu garuda'yı şu anki sistemimle aynı olan yerel disk C'ye değil de D'ye kurmak istiyorum. Bunu yaparken de D'de bulunan verileri etkilemeden olabilir mi? Bunu C'de yeterli alanım olmaması için sıkıştırmak istemediğimden D'yi kulllanmak istiyorum aslında. Kurulum için detaylı pek bilgi sahibi değilim. Nette pek seçenekte bulamadım doğrusu. Forumda ise garuda'yı soranlar olmuş ama kısa ve belirsiz cevaplarla konular çöp olmuş sanki. Bilgi sahibi birisi yardımcı olabilirse veya buradan bir rehber oluşturabilirsek bende garuda'yı kullanmak isterim doğrusu.

1649054618991.png


Kullanmak için KDE dragonized Gaming Edition USB'ye ISO dosyasını Rufus ile attım. Gerisi için yukarıdaki bilgilerden pek emin olamadığım için girişemedim doğrusu. Sonrasında ne gibi adımlar olmalı detaylı bir içerik paylaşabilen olursa eğer.

1649054391737.png


Sistem özelliklerim ise: (sistem yeterli olur mu garuda için?
  • MSI B450 Tomahawk Max | AMD Ryzen 5 3600
  • AMD Ryzen 5 3600.
  • Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse 8 GB 256 bit.
  • G.Skill 16 GB(2x8) Sniper X 3200MHz.
  • XPG 256 GB Pro SX8200 SSD.
  • Seagate 1TB hard disk (C olan)
  • Seagate 2TB hard disk.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Buradan sonra ne yapmalıyım?
200 GB olan kısıma tıklayın. Sonra sağ altta "Oluştur" seçeneği var basın ona. 300M alan verin. FAT32 formatında olsun. Bağlama noktası /boot/efi olacak şekilde (Eğer UEFI sisteme kuruyorsanız. Bayrak kısmından(veya flag) boot seçiyorsunuz.

RAM'iniz 8 GB ve altındaysa en azından 4 GB swap alanı oluşturun. Tekrar "Boş alan" kısmına tıklayın ve oluştur deyin. Oluşturacağınız alanın boyutunu seçtikten sonra Linuxswap formatını seçin. Bayrak kısmında varsa swap seçiyorsunuz.

Kalan bölüm root bölümü yani depolama. Boş alana tıklayın. Geri kalan alanı kullanacaksınız zaten boyut ayarlamaya gerek yok. ext4 veya btrfs formatını seçin. Bağlama noktası "/" olacak. Ve bayrak kısmı root olacak.
Peki ne kadarlık bir alan bölmeliyim sizce? Elimdeki veriye göre 600 boş alanın hepsini değil de? İdeali ne olur sizce=
Sadece işletim sistemi için 40GB yeterli olur. Üçüncü parti uygulamalar da yüklemeyi düşünüyorsan o zaman 80-100 GB ayarlarsan fazlasıyla yeterli olur diye düşünüyorum.
 
Sadece işletim sistemi için 20GB bile yeterli olur, tabii SWAP ve EFI hariç ama onlarda en fazla 5GB tutacaktır zaten. Sisteme kuracağınız uygulamalar vs. fazladan yer kaplayacaktır asıl önemli olan o, ben ilk defa kuran birisi için 50 GB'i yeterli görürüm ama 100 GB vermenizinde size bir zararı olmaz.
 
Sana kalmis. Ben olsam 200 GB bolum acip oraya kurardim.
Peki bu şekilde bir örnek var mı yol alabileceğim kurulumda windowsu silmeden. Bir kurulum aşaması var mıdır Garuda Linux için? Son olarak bilgisayar açılışında seçenek oluyor mu w10 veya Garuda için mi giriş diye. O geçişleri neye göre veya nasıl yapacağız?
 
Peki bu şekilde bir örnek var mı yol alabileceğim kurulumda Windows'u silmeden. Bir kurulum aşaması var mıdır garuda Linux için? Son olarak bilgisayar açılışında seçenek oluyor mu Windows 10 veya garuda için mi giriş diye. O geçişleri neye göre veya nasıl yapacağız?
Yani cok yapacagin bir şey yok. Gparted gibi bir uygulama ile diske 200 MB FAT32, 200GB btrfs/ext4 ve raminin en az yarisi kadar olacak bir swap bölümü acarsin. Ondan sonra kurulum aracinda gelismis bolumlendirme ayarina basip yaptigin bolumleri secer kurarsin.

Buyuk ihtimal olur olmazsa da duzeltilir sorun etme bence o kısmı.
 
Yani cok yapacagin bir şey yok. Gparted gibi bir uygulama ile diske 200 MB FAT32, 200GB btrfs/ext4 ve raminin en az yarisi kadar olacak bir swap bölümü acarsin. Ondan sonra kurulum aracinda gelismis bolumlendirme ayarina basip yaptigin bolumleri secer kurarsin.

Buyuk ihtimal olur olmazsa da duzeltilir sorun etme bence o kısmı.
Dediğin gibi 200gb alan ayırdım rahatça çalışmak adına. Deneyip göreceğiz. 😀

1649069175249.png

Kurulumda burada takıldım. Benim ayırdığım bölümü nereden görebilirim burada sadece yerel diskler gözükmekte. Birşeyi atladım sanırım.
 

Dosya Ekleri

  • IMG_20220404_141644.jpg
    IMG_20220404_141644.jpg
    117,7 KB · Görüntüleme: 49
Son düzenleme:

Geri
Yukarı