Windows 11 23H2 Canary Channel için yeni bir güncelleme yayınlandı

221.000 çalışanı var hepsi yazılım tarafında değil haliyle avukatlar, grafikerler, yazılımcılar vb. neyse bu kadar devasa çalışan kadrosuyla yine kötü bir performans.

Adamlar ilk Windows 11 çıkardıklarında bilgisayarın feleği şaşmıştı, AMD işlemcilerle alakalı sorunları varmış madem kararlı bişey değil niye duyuruyorsun test yapmadan etmeden bakıyorum CPU kullanımı %99 falan oluyor normalde %3-4 seviyesi görüyordum, 11' de durduk yere mavi ekran falan yiyordum geri Windows 10' a döndüm şuan düzeltmişlerdir bir çok şeyi bahsettiğim şeyler ilk Win 11 çıktığında vardı. Windows 11' de arayüz falan çocuk işi gibi klasik düz hali kalmamış, adam akıllı bilgiyasarı kişiselleştirme seçenekleri sunmuyor en fazla tema değiştirip duvar kağıdını falan değiştiriyorsun.
Git gide sistem Android cihazlara benzemeye başladı eskiden de mobile girme niyetleri vardı ama radikal şekilde yapınca pek iyi gitmedi işleri şuanda da mobil cihazlara benzemeye başlamış yine mobil cihaz yani telefon tablet denemeleri yapacak gibi.

Birde güvenlik kelimelerini windows ile yan yana görünce gülümsedim :)
Adamlar TPM şartı getirdiğinde linç yediler, eski tüm işlemcilere destek vermekten bıktılar ve donanım üreticileriyle iletişimi arttırıp yükü dağıtırken kârı korumayı hedeflediler. Örneğin şu an yeni satılan cihazlarda sürücülerin neredeyse hepsi en güncel OEM sürücü + appx paketlemesiyle Update üzerinden dağıtılıyor.
Yukarıda yazdığıma dayanarak AMD işlemcilerde sorun çıkması AMD ile iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor gibi duruyor. Nvidia ve Intel bir şekilde sürücülerde sıkıntı yaşatmıyorlar. Bu durumda suçun tek Microsoft'un olduğunu sanmıyorum.

Test kısmında beta ekiplerini dağıttılar mı bilmiyorum ama kararsız güncellemeler son kullanıcılara yılda 1-2 kez denk gelebiliyor (yine donanıma göre değişiyor tabii) ve Canary-Dev-Beta-Preview sürümleri var, aslında birçok aşamadan geçiyor ancak kaçırılan noktalar oluyor. Bu da aklıma profesyonel beta ekipleri olmadığı dışında tek bir olasılık getiriyor, aynı anda birkaç proje yükünün dağılması.

Bir konuda Microsoft'un hakkı fazlaca yeniyor. Kişiselleştirmeyi sınırlamıyorlar, regedit senin bir şeyleri yapabileceğine inanıyorsan al sana özgürlük diyor adamlar. Üçüncü parti uygulamalarla istediğin kadar müdahale etmeye de karışmıyor. Sistem genelinde her şeye müdahale etmek için ayarlar kısmı arıyorsan alternatiflerinde bu özellik var mı diye tartışmak lazım. Şu an genel olarak en sevilen GNOME'un bile en büyük olayının tuşlar dışında çok fazla müdahaleye izin vermemesi. XFCE-KDE gibi masaüstü ortamlarında altta çakma dock oluşturup, ikonları değiştirip Mac görüntüsü vermek dışında ele gelir bir kişiselleştirme yok. Cihaz donanımına müdahale kısmına gelirsen sürücü kısmında zaten appx paketleriyle (ya da diğer uygulamalarla) müdahaleye izin veren tek işletim sistemi denebilir. AMD + AMD bilgisayarıma Linux'ta Radeon Software kuramıyor, dahası sürücüleri AMD reposundan değil "mesa" olarak alıyorum mesela.
MacOS için kişiselleştirme anlatmama gerek var mı?

Güvenlik kısmına girmiyorum, kişisel kullanıcı deneyiminin güvenliği ile şirketlerin kullandığı "tekdüze" bilgisayarların güvenliği aynı kategoriye girmiyor.
Güvenliği geçtim, stabilitede bile ernst'in corectrl yüklemek için reposunu kurduğunda mesa driver reposu çakıştığı için çöken yapısıyla Linux, Windows'un son kullanıcıda rekabet edebileceği bir alan değil. Steam üzerindeki Linux artışının Steamdeck'in Linux tabanlı kapalı yapısıyla alakası olduğunu biliyoruz, diğer mesajlarda başkaları da sen de örnek verme diye önceden belirtiyorum.

221 bin çalışan yazılım alanıyla ilgili olsa bile az. %0.016 ediyor yaklaşık olarak çalışan-kullanıcı yüzdesi. Çünkü daha bunun XBOX'ı ayrı var, Android tarafı ayrı var, oyun kısmı ayrı var, her birinin uluslararası denetimleri ayrı var.

Microsoft kusursuz değil ancak tamamen kötü bir firma da değil.

Aklıma gelmişken ekleyeyim sağ tık menüsünden Word'ün kendi kendine gitmesini çözmemelerini, Office ve özellikle Office 365'in cloud alanına bu kadar yatırım yapıp umursamamaları öncelikler hakkında kararlarında şüpheye düşürüyor.
 
Son düzenleme:

En son güncelleştirmeleri kullanıma hazır olur olmaz seçeneği aktifse bu güncellemeyi almanız normal 23H2 yeniliklerini içeren güncelleme bu. Copilot, Yeni Dosya Gezgini, Görev çubuğu düğmelerini çözme gibi bir sürü yenilik içeriyor.

Cortana pek bir işe yaramıyordu, daha iyisi gelecektir büyük ihtimalle.

Daha iyisi olan Copilot geldi Sesli komut verme de mevcut ve tüm dilleri kapsıyor.
 
Adamlar TPM şartı getirdiğinde linç yediler, eski tüm işlemcilere destek vermekten bıktılar ve donanım üreticileriyle iletişimi arttırıp yükü dağıtırken kârı korumayı hedeflediler. Örneğin şu an yeni satılan cihazlarda sürücülerin neredeyse hepsi en güncel OEM sürücü + appx paketlemesiyle Update üzerinden dağıtılıyor.
Yukarıda yazdığıma dayanarak AMD işlemcilerde sorun çıkması AMD ile iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor gibi duruyor. NVIDIA ve Intel bir şekilde sürücülerde sıkıntı yaşatmıyorlar. Bu durumda suçun tek Microsoft'un olduğunu sanmıyorum.

Test kısmında beta ekiplerini dağıttılar mı bilmiyorum ama kararsız güncellemeler son kullanıcılara yılda 1-2 kez denk gelebiliyor (yine donanıma göre değişiyor tabii) ve Canary-Dev-Beta-Preview sürümleri var, aslında birçok aşamadan geçiyor ancak kaçırılan noktalar oluyor. Bu da aklıma profesyonel beta ekipleri olmadığı dışında tek bir olasılık getiriyor, aynı anda birkaç proje yükünün dağılması.

Bir konuda Microsoft'un hakkı fazlaca yeniyor. Kişiselleştirmeyi sınırlamıyorlar, Regedit senin bir şeyleri yapabileceğine inanıyorsan al sana özgürlük diyor adamlar. Üçüncü parti uygulamalarla istediğin kadar müdahale etmeye de karışmıyor. Sistem genelinde her şeye müdahale etmek için ayarlar kısmı arıyorsan alternatiflerinde bu özellik var mı diye tartışmak lazım. Şu an genel olarak en sevilen GNOME'un bile en büyük olayının tuşlar dışında çok fazla müdahaleye izin vermemesi. Xfce-KDE gibi masaüstü ortamlarında altta çakma dock oluşturup, ikonları değiştirip Mac görüntüsü vermek dışında ele gelir bir kişiselleştirme yok. Cihaz donanımına müdahale kısmına gelirsen sürücü kısmında zaten appx paketleriyle (ya da diğer uygulamalarla) müdahaleye izin veren tek işletim sistemi denebilir. AMD + AMD bilgisayarıma Linux'ta Radeon Software kuramıyor, dahası sürücüleri AMD reposundan değil "mesa" olarak alıyorum mesela.
macOS için kişiselleştirme anlatmama gerek var mı?

Güvenlik kısmına girmiyorum, kişisel kullanıcı deneyiminin güvenliği ile şirketlerin kullandığı "tekdüze" bilgisayarların güvenliği aynı kategoriye girmiyor.
Güvenliği geçtim, stabilitede bile Ernst'in corectrl yüklemek için reposunu kurduğunda mesa driver reposu çakıştığı için çöken yapısıyla Linux, Windows'un son kullanıcıda rekabet edebileceği bir alan değil. Steam üzerindeki Linux artışının Steam Deck'in Linux tabanlı kapalı yapısıyla alakası olduğunu biliyoruz, diğer mesajlarda başkaları da sen de örnek verme diye önceden belirtiyorum.

221 bin çalışan yazılım alanıyla ilgili olsa bile az. %0.016 ediyor yaklaşık olarak çalışan-kullanıcı yüzdesi. Çünkü daha bunun Xbox'ı ayrı var, Android tarafı ayrı var, oyun kısmı ayrı var, her birinin uluslararası denetimleri ayrı var.

Microsoft kusursuz değil ancak tamamen kötü bir firma da değil.

Aklıma gelmişken ekleyeyim sağ tık menüsünden Word'ün kendi kendine gitmesini çözmemelerini, Office ve özellikle Office 365'in Cloud alanına bu kadar yatırım yapıp umursamamaları öncelikler hakkında kararlarında şüpheye düşürüyor.

Regedit'le niye uğraşayım daha pratik çözüm yolları üretmeleri gerekirken.
3. Parti yazılım kullanmayı biliyoruz Windows gibi bir sistemde güvenliğim için neden gidip 3. Parti yazılım kullanayım ki adamlar bunu 5-10 hatta tek başına da yapabildiyse Microsoft için sorun olmasa gerek birkaç tema özelleştirmesi vs.
Adamların desteğe iletiyorum yine bir sorun yaşarsam da sorunumu iletiyorum daha dönüş yapan olmadı, desteğine ulaşabilmek rivayete göre kıyamet alameti!
GNOME dediğin arayüz zaten RAM düşmanı Windows'tan da beter Normalde Windows 4-5GB RAM tüketiyorken GNOME kullandığımda 7-8 GB RAM kullanımı görüyordum Xfce adamdır, Mint'i seviyorum şahsen ben, Windows XP benziyor sadece klasik bir görüntüsü var onu değiştirmek için bir çaba göstermem gerekmiyor tek sorun Adobe programlarının Linux desteği olmaması altarnatif çözüm yollarının da biraz sorunlu olması yoksa Windows da dakika geçirmem özgür yazılımlara desteğim sonsuz mümkün olduğunca kullanıyorum.
Çok ileri seviyede de bir bilgisayar kullanıcısı değilim yazılım gelişiricisi vs de değilim sadece neyin ne olduğunu bilecek kadar bilgi deneyimim var bilinçli bir tüketiciyim benden gidip Regedit kayıtlarıyla bunu çözmemi eğer Microsoft bekliyorsa bu konuda da kötü olduğu gerçeğini degiştirmez.
Dünyanın en önemli şirketlerinden birisi kendileri ve devasa gelirleri var yani eğer personelle alakalı sorunları varsa bunu düzeltmek için personel alsınlar zaten tekelim kullanan da seve seve kullanmazsa... Mantığıyla mı gidiyorlar anlamıyorum adamları.

Bir de çalısan personeli kullanıcı oranıyla kıyaslamışsın bu beni ilgilendirmez her kullanıcı içinde farklı şekilde ilgilenmiyor zaten adamlar.
Windows 11 destekleyen yaklaşık 1150 işlemci var yanioptimizasyon anlamında 1150 müşteri demek gibi bir şey.
Listeye de baktığımda hemen hemen hiç kullanılmayan şeylerde mevcut zaten birçoğu da nesilleri konumuyla benzer mimaride şeyler 700-800 müşteri için özel olarak ilgilenmeleri gerekir gibi bir şey yazılım anlamında.
Adamlar sıfırdan da bir sistem geliştirmiyor, eski sistemi güncelliyor.

Steam'den bahsetmişsin benim büyük ölçüde umudum var Linux konusunda gelişmeler bakımından bu hamleyle.
Ubuntu da bazı Laptoplar da varsayılan olarak gelebiliyor ama para görünce umurum diğer Linux geliştiricileri de Ubuntu gibi kendini bozmaz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Windows 10 çıktığında yine 3-5 hata vardı sonra hiçbir hata kalmadı.
Windows 11'i daha yeni 2 ay kullandım FPS düşüklüğümü dersin, Dosya Gezgini sorunumu dersin, mavi ekranlar mı dersin hepsi karşıma çıktı vallahi çok iyi bir mavi ekran Simulator yapmışlar ama araya biraz işletim sistemi kaçmış.
Hocam evet ya. Windows 11 çok stabildi ve Windows 10/11 arasında canım istedikçe gidip geliyordum. Geçen yükleyeyim dedim bilgisayar kasıyor ya. Normalde 11, 10'dan daha stabil ve iyi çalışırdı.
 
Regedit'le niye uğraşayım daha pratik çözüm yolları üretmeleri gerekirken.
3. Parti yazılım kullanmayı biliyoruz Windows gibi bir sistemde güvenliğim için neden gidip 3. Parti yazılım kullanayım ki adamlar bunu 5-10 hatta tek başına da yapabildiyse Microsoft için sorun olmasa gerek birkaç tema özelleştirmesi vs.
Adamların desteğe iletiyorum yine bir sorun yaşarsam da sorunumu iletiyorum daha dönüş yapan olmadı, desteğine ulaşabilmek rivayete göre kıyamet alameti!
GNOME dediğin arayüz zaten RAM düşmanı Windows'tan da beter Normalde Windows 4-5GB RAM tüketiyorken GNOME kullandığımda 7-8 GB RAM kullanımı görüyordum Xfce adamdır, Mint'i seviyorum şahsen ben, Windows XP benziyor sadece klasik bir görüntüsü var onu değiştirmek için bir çaba göstermem gerekmiyor tek sorun Adobe programlarının Linux desteği olmaması altarnatif çözüm yollarının da biraz sorunlu olması yoksa Windows da dakika geçirmem özgür yazılımlara desteğim sonsuz mümkün olduğunca kullanıyorum.
Çok ileri seviyede de bir bilgisayar kullanıcısı değilim yazılım gelişiricisi vs de değilim sadece neyin ne olduğunu bilecek kadar bilgi deneyimim var bilinçli bir tüketiciyim benden gidip Regedit kayıtlarıyla bunu çözmemi eğer Microsoft bekliyorsa bu konuda da kötü olduğu gerçeğini degiştirmez.
Dünyanın en önemli şirketlerinden birisi kendileri ve devasa gelirleri var yani eğer personelle alakalı sorunları varsa bunu düzeltmek için personel alsınlar zaten tekelim kullanan da seve seve kullanmazsa... Mantığıyla mı gidiyorlar anlamıyorum adamları.

Bir de çalısan personeli kullanıcı oranıyla kıyaslamışsın bu beni ilgilendirmez her kullanıcı içinde farklı şekilde ilgilenmiyor zaten adamlar.
Windows 11 destekleyen yaklaşık 1150 işlemci var yanioptimizasyon anlamında 1150 müşteri demek gibi bir şey.
Listeye de baktığımda hemen hemen hiç kullanılmayan şeylerde mevcut zaten birçoğu da nesilleri konumuyla benzer mimaride şeyler 700-800 müşteri için özel olarak ilgilenmeleri gerekir gibi bir şey yazılım anlamında.
Adamlar sıfırdan da bir sistem geliştirmiyor, eski sistemi güncelliyor.

Steam'den bahsetmişsin benim büyük ölçüde umudum var Linux konusunda gelişmeler bakımından bu hamleyle.
Ubuntu da bazı Laptoplar da varsayılan olarak gelebiliyor ama para görünce umurum diğer Linux geliştiricileri de Ubuntu gibi kendini bozmaz.

Daha pratik çözüm yolları dediğin ancak bunu yapabilenlere örnek verdiklerinin tamamı üçüncü taraf sayılır. Tek tıkla kurulması üçüncü taraf olmadığı anlamına gelmiyor. Microsoft için sorun değil de bunun dağıtım öncesi denetimi vs. var ve dahası gerçekten aranan bir özellik olup olmadığı var.

GNOME beğenmediğini belirtip bence en rezil görüntüye sahip Xfce örneği vermişsin, üstüne de mum diker gibi Mint demişsin. Mint'in özelleştirmelere kapalılığı da ayrı konu. Senin mantığınla Mint'te de genel renk seçimi ve görev çubuğu sıralaması yapmak dışında pek bir şey yok. Diğer her şey 3. parti yazılım, indirilen dosyalar, terminal.

Açık kaynak özgür yazılımlara destek kısmında Microsoft yazılım geliştirici temelleri dışında niye destek versin ki? Adamlar hayır kurumu değil. O yüzden bunu umursamıyorlar. Google, Microsoft, Amazon vs. Linux'un destekleme sebebi sunucu kurduklarında tek bir şeyi yapmaya odaklanan sistemler geliştiriyorlar. Dümdüz otomasyon, minimum mühendis müdahalesi olsun diye uğraşıyorlar ve bu yüzden destekliyorlar ki ücretsiz şekilde devasa sunucular kurabilsinler. Çağımızın yükselen yıldızının Cloud sektörü olması işlerine geliyor çünkü hem veri taşınmasının zorluğu sebebiyle kullanıcılar anında ellerinden gitmiyor hem sürekli gelir kapısı açılıp yeni projeler için finansmanı daha garanti bir sektöre yani aboneliğe bağlıyorlar.

Regedit ayarlarıyla oynamanı istemiyorlar zaten. Bunun için belli kısıtlamalar getirmişler. Örneğin oynanmasında sakınca görmediklerini ayarlara eklemişler, sen tıkladığında aslında reg ayarları, görev zamanlayıcıları, hizmetler vs. kapanıp açılıyor. Son kullanıcı odaklı bir sistemde birkaç şeyin sınırlandırılması gerektiğini düşünseler de tutarsız şekilde şifresiz UAC protokolü uygulanıyor.

1150 işlemci demişsin ancak bunların anakart, ekran kartı, sürücü sürümleri, diğer donanımlarını pas geçmişsin. Microsoft VGA görüntü bağdaştırıcısı ile ekran kartını tanımlayan sürücünün farkları gibi devasa fark yaratanları var. Şimdilerde HP gibi firmalar program için bile sürücü kurdurtuyor. Anticheat bile sürücü düzeyine indi. Son kullanıcının yapmak istediği ise Update butonuna tıklayıp, oyunun sitesine girip setup çalıştırıp oynamak. Bu durumda kaç farklı parametreyi dizginlemeleri gerekiyor? İlla sorunlar çıkacak.

Ben Linux kötü demiyorum. Aksine Fedora'yı Microsoft 365 gerekmese kullanmaktan oldukça memnundum. Windows'un yapamadığını yapabilse bile Windows'ta nasıl yapılabileceğini keşfedemediğim ayarlarını rahatça sürücü düzeyinde yapabiliyordum ancak güvenlik zaafiyeti dediğimizde Microsoft Defender kurulu ve güncel bir Windows mu yoksa düz Linux distrosu mu dediğinde işler çok değişiyor. Repo güvensizliğini söylemiştim.

Distrolardan gelir sağlama olayı başladığında çoğunun sevmediğin tarza geçmesi olası. Gelir kazanmanın yolları internette sınırlı. Ya kurumsallaşıp destek vermekle kazanacaklar ki son kullanıcı abone olmakla uğraşmaz, güncelleme alamayınca canı sıkılır vs. ya da telemetriye falan dönüşecek.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Şahsi fikrim Microsoft 2003 öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılıyor. 2003 öncesi heyecanı, devrim yaratan yenilikleri 2003 sonrası pek tutmadı gibi. Yenilik olmadı demiyorum ama eskisi gibi olmadı, olamadı. 95 devrimdir. Xp devrimdir. Bunlardan öncekileri de ben kullanmadım zaten. Vista begenilmedi, 7 stabildi, 8 begenilmedi, 10 stabildi. 11 de arafta kalmış gibi. Ama hiç biri devrim değildi...
 
Daha pratik çözüm yolları dediğin ancak bunu yapabilenlere örnek verdiklerinin tamamı üçüncü taraf sayılır. Tek tıkla kurulması üçüncü taraf olmadığı anlamına gelmiyor. Microsoft için sorun değil de bunun dağıtım öncesi denetimi vs. var ve dahası gerçekten aranan bir özellik olup olmadığı var.

GNOME beğenmediğini belirtip bence en rezil görüntüye sahip Xfce örneği vermişsin, üstüne de mum diker gibi Mint demişsin. Mint'in özelleştirmelere kapalılığı da ayrı konu. Senin mantığınla Mint'te de genel renk seçimi ve görev çubuğu sıralaması yapmak dışında pek bir şey yok. Diğer her şey 3. parti yazılım, indirilen dosyalar, terminal.

Açık kaynak özgür yazılımlara destek kısmında Microsoft yazılım geliştirici temelleri dışında niye destek versin ki? Adamlar hayır kurumu değil. O yüzden bunu umursamıyorlar. Google, Microsoft, Amazon vs. Linux'un destekleme sebebi sunucu kurduklarında tek bir şeyi yapmaya odaklanan sistemler geliştiriyorlar. Dümdüz otomasyon, minimum mühendis müdahalesi olsun diye uğraşıyorlar ve bu yüzden destekliyorlar ki ücretsiz şekilde devasa sunucular kurabilsinler. Çağımızın yükselen yıldızının Cloud sektörü olması işlerine geliyor çünkü hem veri taşınmasının zorluğu sebebiyle kullanıcılar anında ellerinden gitmiyor hem sürekli gelir kapısı açılıp yeni projeler için finansmanı daha garanti bir sektöre yani aboneliğe bağlıyorlar.

Regedit ayarlarıyla oynamanı istemiyorlar zaten. Bunun için belli kısıtlamalar getirmişler. Örneğin oynanmasında sakınca görmediklerini ayarlara eklemişler, sen tıkladığında aslında reg ayarları, görev zamanlayıcıları, hizmetler vs. kapanıp açılıyor. Son kullanıcı odaklı bir sistemde birkaç şeyin sınırlandırılması gerektiğini düşünseler de tutarsız şekilde şifresiz UAC protokolü uygulanıyor.

1150 işlemci demişsin ancak bunların anakart, ekran kartı, sürücü sürümleri, diğer donanımlarını pas geçmişsin. Microsoft VGA görüntü bağdaştırıcısı ile ekran kartını tanımlayan sürücünün farkları gibi devasa fark yaratanları var. Şimdilerde HP gibi firmalar program için bile sürücü kurdurtuyor. Anticheat bile sürücü düzeyine indi. Son kullanıcının yapmak istediği ise Update butonuna tıklayıp, oyunun sitesine girip setup çalıştırıp oynamak. Bu durumda kaç farklı parametreyi dizginlemeleri gerekiyor? İlla sorunlar çıkacak.

Ben Linux kötü demiyorum. Aksine Fedora'yı Microsoft 365 gerekmese kullanmaktan oldukça memnundum. Windows'un yapamadığını yapabilse bile Windows'ta nasıl yapılabileceğini keşfedemediğim ayarlarını rahatça sürücü düzeyinde yapabiliyordum ancak güvenlik zaafiyeti dediğimizde Microsoft Defender kurulu ve güncel bir Windows mu yoksa düz Linux distrosu mu dediğinde işler çok değişiyor. Repo güvensizliğini söylemiştim.

Distrolardan gelir sağlama olayı başladığında çoğunun sevmediğin tarza geçmesi olası. Gelir kazanmanın yolları internette sınırlı. Ya kurumsallaşıp destek vermekle kazanacaklar ki son kullanıcı abone olmakla uğraşmaz, güncelleme alamayınca canı sıkılır vs. ya da telemetriye falan dönüşecek.

GNOME Xfce kıyası konusunda rezil demen ne kadar objektif ben olaya sistemi yorup yormaması olarak yorumladım, Goneme RAM düşmanı arayüz. Xfce donanım dostu arayüz.
Muhtemelen arayüzü kötü gelebilir zaten animasyon vb. Pek bir şeyi yok da ben zaten animasyon falan seven birisi değilim zaten klasik tasarımı seviyor m.
Mint seviyorum çünkü son kullanıcıya uygun bir sistem. Arch Linux kurup akşama kadar yaşadığım sorunu çözmeye mi uğraşayım zaten sistemi kullanmak ayrı sorun asosyel bilgisayar manyağı olmayı gerektiriyor herhalde ön şarttı.
Mint ve Xfce donanım yormuyor hafif gündelik işlerde çok işime yarayan bir şey mesela bu ikiliyle 700-800 MB gibi inanılmaz RAM kullanımı alıyorum cihazda 16 GB RAM var, RAM ile ilgili sorunum yok da gereksiz yere de donanımı yorup ürünlerin ömrünü sistem tüketsin istemem. Sonuçta Thinkpad gibi bir laptop kullanmıyorum 24 saat üzerinden 24 saat çalışabilecek kadar kapasite de bir ürün olsun yine kullandığım şey bir laptop masaüstü kadar da uzun ömürlü olamayacağı ortada standsrt şeyler üreticiler belirtmese de en fazla 24 saat üzerinden 5-6 saat kullanımı tavsiye edilecek şeyler sonrasından ısınıp cihazın tahmini ömründen yemeye başlar.

Haklısın da bir yanda bahse konu ettiğim detaylar yine çözülebilir şeyler ama Microsoft bu devasa paralar ile bunu yapmıyor veya yapamıyor oluşu kötü personel sayısını arttırabilirler belki zahmet olmazsa adamlara.

Bu kadar devasa paralar kazanan bir şirket ekstra eleman alıp işi hızlandırabilir gibi düşünüyorum ya da direk sistemi ortaya koymadan minimum düzeyde sorun yaşatacak şekilde güncelleme yollar veya işletim sistemi yayınlarlar.
Adamlar kullanıcıları deme tahtası olarak kullanıp yavaş yavaş ürün geliştiriyor.
 
GNOME Xfce kıyası konusunda rezil demen ne kadar objektif ben olaya sistemi yorup yormaması olarak yorumladım, Goneme RAM düşmanı arayüz. Xfce donanım dostu arayüz.
Muhtemelen arayüzü kötü gelebilir zaten animasyon vb. Pek bir şeyi yok da ben zaten animasyon falan seven birisi değilim zaten klasik tasarımı seviyor m.
Mint seviyorum çünkü son kullanıcıya uygun bir sistem. Arch Linux kurup akşama kadar yaşadığım sorunu çözmeye mi uğraşayım zaten sistemi kullanmak ayrı sorun asosyel bilgisayar manyağı olmayı gerektiriyor herhalde ön şarttı.
Mint ve Xfce donanım yormuyor hafif gündelik işlerde çok işime yarayan bir şey mesela bu ikiliyle 700-800 MB gibi inanılmaz RAM kullanımı alıyorum cihazda 16 GB RAM var, RAM ile ilgili sorunum yok da gereksiz yere de donanımı yorup ürünlerin ömrünü sistem tüketsin istemem. Sonuçta Thinkpad gibi bir laptop kullanmıyorum 24 saat üzerinden 24 saat çalışabilecek kadar kapasite de bir ürün olsun yine kullandığım şey bir laptop masaüstü kadar da uzun ömürlü olamayacağı ortada standsrt şeyler üreticiler belirtmese de en fazla 24 saat üzerinden 5-6 saat kullanımı tavsiye edilecek şeyler sonrasından ısınıp cihazın tahmini ömründen yemeye başlar.

Haklısın da bir yanda bahse konu ettiğim detaylar yine çözülebilir şeyler ama Microsoft bu devasa paralar ile bunu yapmıyor veya yapamıyor oluşu kötü personel sayısını arttırabilirler belki zahmet olmazsa adamlara.

Bu kadar devasa paralar kazanan bir şirket ekstra eleman alıp işi hızlandırabilir gibi düşünüyorum ya da direk sistemi ortaya koymadan minimum düzeyde sorun yaşatacak şekilde güncelleme yollar veya işletim sistemi yayınlarlar.
Adamlar kullanıcıları deme tahtası olarak kullanıp yavaş yavaş ürün geliştiriyor.
RAM kullanımı kötü bir şey değil. Kişiselleştirme ve deneyim konusu açıldığı için XFCE'nin kötü olduğunu söylüyorum. GNOME deneyimi iyi kişiselleştirmesi kötü, KDE en dengelisi ama dağıtıma göre stabilite değişiyor, XFCE desen ikisi de kötü. Kıyaslamaları Windows ile yapınca öne çıkan, fark atan yok.
Arch kur demiyorum, Debian-Ubuntu-Fedora-(Arch ama stabil) Manjaro gibi dağıtımlar da var. Mint'in stabilitesi LTS kernel + basit butonlar üzerine kurulmuş ve hazır servislerle gelen Windows 7 temalı dağıtımdan geliyor ki bu da müdahale konusunda ve performansta diğer dağıtımlardan geri kalmasına sebep oluyor.

RAM kullanımının donanım üzerinde ömür olarak pek etkisi yok. Hiç demiyorum, teorik olarak az da olsa vardır. Asıl etki sıcaklık ve çekilen güç (batarya ömrü) üzerinden işliyor. İşlemci sıcaklığı açısından Windows-Linux arasında yük altında pek bir şey değişmez. Boştayken de durduk yere yük altına girmez eğer ayarlarını Mint gibi izin verilen şekilde kullanıyorsan. Batarya kısmında ise Linux, bataryada öne geçemiyor, bu açık ve net. CPU boost kapatırsın, frekans sınırlarsın o ayrı konu ancak dümdüz gelen bir bilgisayarda güç yönetiminde Linux zayıf kalıyor çünkü önceliği bu değil.

Personel sayısını arttırabilirler ancak bunun kâr-zarar-etki dengesi var. Kâr artmıyorsa ve etki minimalse bunu yapmazlar çünkü adamların gayesi Linux kullanan bir adamın istediği sabit bir sistem oluşturmak değil. Herkese hitap eden bir sistem oluşturmak ve bunun temellerini atıyorlar, prensip belirleyip onu uyguluyorlar. Bir gün Linux kerneline geçse bile sıradan distrolar gibi olmayacaktır Windows.

Güncellemeler minimum düzeyde sorun yaratacak şekilde geliyor bu arada. İnsanların gıcık olmakta haklı olduğu konu Edge ayarlarının kendi kendine eskiye alınması ve bildirim ile bunun belirtilip geçmesi yani sabit kalmaması. Ancak Update güncellemeleri ile çoğu zaman sadece antivirüs güncellemesi alıyorsun. Ayarları da ellememeye gayret gösteriyorlar. Edge'i uninstaller kullanarak sildikten sonra 10 kez güncelleme yapınca Edge geri gelmemişti mesela.

Deneme tahtası yorumuna canary-dev-beta-preview için katılıyorum ancak gönüllü olduğu için laf etmek de anlamsız geliyor. Tek sıkıntı WHQL imzasını bazı sürücü dağıtıcılarına çabuk vermesi olabilir, onu da isteğe bağlı olarak koyuyorlar. Ben sorun yaşamadım ama yaşayanların konularını gördüm, güncellemeyi kaldır butonunu da her yerden erişilebilir kıldıkları için sorun görmüyorum.
 
Windows 10 çıktığında yine 3-5 hata vardı sonra hiçbir hata kalmadı.
Windows 11'i daha yeni 2 ay kullandım FPS düşüklüğümü dersin, Dosya Gezgini sorunumu dersin, mavi ekranlar mı dersin hepsi karşıma çıktı vallahi çok iyi bir mavi ekran Simulator yapmışlar ama araya biraz işletim sistemi kaçmış.

Windows 11'i çıktığından beri kullanıyorum hiçbir sorun görmedim, sizde sorun var lütfen işletim sistemine laf atmayın.
 
Windows 11'i çıktığından beri kullanıyorum hiçbir sorun görmedim, sizde sorun var lütfen işletim sistemine laf atmayın.

4 defa format attım Windows 11 kullanırken başta Dosya Gezgini sorunu oldu format attım. Bu arada BIOS'tan USB ile atıyorum. Sonra temiz kurulup falan diye zıt pıt deme.
Sistemim RX 570 - Ryzen 3200G - 16 GB RAM - SanDisk SSD hiçbir şekilde sistemde problem yok.
Diğer insanlarda da Windows 11'de problem oluyor sende problem olmadı diye diğerlerinde de olmayacak diye bir şey yok. Windows 11 kullanan kişilerin %60'ında böyle problemler var.
Bu forumdaki kişilerin hepsinde bu var sanki onda Windows 11'de problem olmadı diye hiç olmayacak.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı