Windows geç boot ediliyor

Mranon

Centipat
Katılım
21 Mayıs 2022
Mesajlar
69
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
RAM
Kingston 8GB, CL 19, 2666
SSD veya HDD modeli
ST35041AS, Kingston SA400S37120G, Micron 2450 NVMe
Ekran kartı
RX590
Anakart
Asus B450M-KII
İşlemci
Ryzen 5 3600
Merhaba arkadaşlar.
t: PC temizlik sonrası OS boot etmeye çalıştığımda bazen ASUS ekranında normalden fazla bekletmesi, bazen şu (görsel 1) hatayı vermesi ve bazen ise sorunsuz bir şekilde çalışmasıyla 2 gündür yaşadığım sorun üzerinde çalışıyorum.

Kullandığım
OS: Microsoft Windows 10 Home Single Language (X64) Build 19045.4170 (22H2)

g: işlemci macun değişikliği yapmak için kasayı açtım ve işin sonunda ankarta bağlı olan tüm parçları çıkarmak zorunda kaldım. Tüm parçaları söktüm, macunu yeniledim ve hine birleştirdim.

ge: güç tuşuna bastıktak sonra ilk hatam, sistemin boot diskini görmemesiydi. Sistemi yeniden başlattığımda hine aynı hatayı verdi. BIOS ekranına girip Windows yüklü diske baktığımda gözüküyordu. Boot ayarlarından Fast boot u ve CSM'i kapattım. Yeniden başlattığımda ise bu sefer monitörde 'input not supported' hatası aldım (bu hatayı daha sonrasında CSM'i kapatınca aldığımı fark ettim yani CSM açık kalınca bu hata vermiyor). Hiçbir şekilde görüntü almadığım için CMOS, yani BIOS sıfırladım. Bu sefer de ekran kartının markası uzunca bir süre bekletiyordu.
ASUS erkranında kalınca F2 veya del tuşuna basmama rağmen sanki belirli bir süre bekletiyordu. İşletim sistei başarılı bir şekilde açılınca sistemi yeniden başlattım. Hine bir süre beklettikten sonra( yaklaşık 2dk) tekrar açıldı.

sorun BIOS'tan kayanklı olabilir diyerek BIOS Update baktım. Yeni çıkan sürüme güncelledim. (S4401'den S4403 e) hiçbir değişiklik olmadı.
İşletim sistemi kaynaklı olma ihtimalinden temiz kurulum yaptım, hine olmadı. Windows eskiden 120GB kingsto SSD'ye yüklüydü, NVMe'ye yükledim. Hine aynı hatalar verdi. Ama bu sefer görsel 1'deki hatayı hiç vermedi.
İlgili SSD'yi söktüğümde sorunsuz sistem çalıştı.

olası sebeplere baktığımda, SATA bağlantısını sökerken bir yanlışlık mı yaptım acaba veya SSD'nin ömrü mü bitmiştir, bilemiyorum.
s: SSD'nin sağlığına baktığımda %75 gözüküyor. Herhangi bir SATA'ya bağladığımda ASUS ekranında bekletmeye devam ettiriyor bazen ise sorunsuz, 8 sn de sistem açılıyor.

. Şu anda hala bu SSD'yi kullanıyorum. Sorunu yok gibi. Boot ederkenki bu sorunu nasıl halledebilirim?


G:1
 
Önce temel işlemleri yapabilirsin. BIOS güncelledikten sonra boot sırasında 1. sıraya kullandığın SSD'yi ekle geriye kalan CD, PXE gibi bootları disabled yapabilirsin olmazsa başka bir şey düşünelim
 
Önce temel işlemleri yapabilirsin. BIOS güncelledikten sonra boot sırasında 1. sıraya kullandığın SSD'yi ekle geriye kalan CD, PXE gibi bootları disabled yapabilirsin olmazsa başka bir şey düşünelim.

Sadece NVMe'yi görecek şekilde ayarladım, şu anda yine bekletiyor bu* ekranda.
 

Dosya Ekleri

  • IMG_20240327_174312.jpg
    IMG_20240327_174312.jpg
    91,5 KB · Görüntüleme: 2
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı