Windows'tan Linux'a geçilmeli mi?

Peki driverlar nasıl oluyor mesela ekran kartı driverını yine aynı şekildemi güncelleyeceğim?
NVIDIA hariç tüm sürücüler otomatik kurulur. NVIDIA için Yazılım ve Güncellemeler adlı uygulamada Ek Sürücüler seçeneğini seçmelisiniz.

1730302773321.png

Güncellemeler ise otomatik:
1730302754315.png

Teşekkür ederim bilgiler için paket yöneticisi dediğiniz Microsoft Store gibi bir şey mi?
Microsoft Store'da her EXE uzantılı programı bulamazsınız ancak Linux'ta paket yöneticilerinde tüm programlar bulunur.

NVIDIA hariç tüm sürücüler otomatik kurulur. NVIDIA için yazılım ve güncellemeler adlı uygulamada ek sürücüler seçeneğini seçmelisiniz.

Microsoft Store'da her EXE uzantılı programı bulamazsınız ancak Linux'ta paket yöneticilerinde tüm programlar bulunur.

Teşekkür ederim vakit ayırdığınız için.

Teşekkür ederim bilgiler için paket yöneticisi dediğiniz Microsoft Store gibi bir şey mi?
Daha iyisi bile desek yalan olmaz. İstediğiniz programları oradan indirirsiniz. Zorin OS'te GUI'si olduğundan tıpkı Play Store, App Store'dan bir şey indirir gibi indirebilirsiniz fakat isterseniz terminalden sudo apt install "uygulamanın adı" gibi komutlarla indirebilirsiniz.

Ben laptop için kullanmaya başlamıştım gerçekten hafifliği olsun, hızı olsun Linux bambaşka bir deneyim ama bazı ufacık şeyler için bile uğraşmak gerekebiliyor. Ekranın renk doygunluğunu ve fan hızını ayarlamak için birsürü terminalden kod yazdım, alternatif programlar buldum ama hiçbiri çalışmadı çünkü driver ile uyumlu değil ya da algılayamıyor. E haliyle ben de standart bir kullanıcı olduğum için ufacık şey için bu kadar uğraşıp çalışmayacaksa beni diğer sorunlarla da yarı yolda bırakır diyip Windows'a geri döndüm. Eğer ufacık şeyler için oraya buraya bakmakla uğraşmak istemiyorsan geçme derim onun dışında herşeyiyle güzel. Dual boot ile ZorinOS kullandım.

NVIDIA hariç tüm sürücüler otomatik kurulur. NVIDIA için Yazılım ve Güncellemeler adlı uygulamada Ek Sürücüler seçeneğini seçmelisiniz.

Eki Görüntüle 2340787
Güncellemeler ise otomatik:
Eki Görüntüle 2340786

Konudan kismen bagimsiz, bu "sahipli" denilen driver'lar "proprietary" oluyor degil mi?

Biraz arastirma yaptim, sanirim 560 ile birlikte open-source driver da olacakmis ( Bazi ozellikler kapali olmakla birlikte ) -> Clarifying 560 series drivers' open sourced'ness vs kernel-module-type=proprietary

Bu da epey guzel haber bence, kenarda bilgilendirme olarak dursun :)

AMD senelerdir yapiyor, Nvidia da sonunda kismen yola gelmis.

Konudan kismen bagimsiz, bu "sahipli" denilen driver'lar "proprietary" oluyor degil mi?

Biraz arastirma yaptim, sanirim 560 ile birlikte open-source driver da olacakmis ( Bazi ozellikler kapali olmakla birlikte ) -> Clarifying 560 series drivers' open sourced'ness vs kernel-module-type=proprietary

Bu da epey guzel haber bence, kenarda bilgilendirme olarak dursun :)

AMD senelerdir yapiyor, Nvidia da sonunda kismen yola gelmis.
NVIDIA beta sürücüsü resmi kurulum aracıyla kurulursa açık kaynaklı modüller olan sürücüyü varsayılan seçim olarak ayarlıyor. Nouveau da bu açık kaynak modülün kaynak kodlarına bakarak düzenlendi. NVIDIA kullanıcıları için iyiye gidiyor işler. @480460 eskiden Windows'ta nasıl AMD sürücü sorunlarından dert yanılıyorsa GNU/Linux tarafında NVIDIA için geçerli bu. Yeni yeni iyileşme yapılıyor ancak iyileşme yapılan sürücü betada.

NVIDIA beta sürücüsü resmi kurulum aracıyla kurulursa açık kaynaklı modüller olan sürücüyü varsayılan seçim olarak ayarlıyor. Nouveau da bu açık kaynak modülün kaynak kodlarına bakarak düzenlendi. NVIDIA kullanıcıları için iyiye gidiyor işler. @480460 eskiden Windows'ta nasıl AMD sürücü sorunlarından dert yanılıyorsa GNU/Linux tarafında NVIDIA için geçerli bu. Yeni yeni iyileşme yapılıyor ancak iyileşme yapılan sürücü betada.

Evet biraz uğraştıracak galiba bir de Casper driverları var onlar da desteklemiyormuş.

Evet biraz uğraştıracak galiba bir de Casper driverları var onlar da desteklemiyormuş.
Bunların klavye, kamera, LAN sürücüleri olduğunu düşünüyorum muhtemelen gerek kalmayacaktır.
Sürücülerle ilgili bilgi zaten yeterince verilmiş.

Kurulum medyasını başlattığınız zaman açılan test ortamında deneyebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı