XFX RX 5700XT sıcaklık sorunu

tbrkakdgn

Centipat
Katılım
23 Nisan 2020
Mesajlar
32
Bende Corsair Carbide Spec Omega kasa var. Bu kasada XFX RX 5700 XT ekran kartı kullanıyorum. Geçenlerde The Division 2 oynarken oyun dondu ve Windows çöktü. Daha önce de olmuştu. Grafik ayarları sonda 1080P oynuyordum. Ekran kartı sıcaklığı 80 derece ve bağlantı yeri sıcaklığı yaklaşık 100 dereceydi. Bende sıcaklık değerleri yüksek olduğu için koruma amaçlı bilgisayarın kendini kapattığını düşündüm. Kasada 1 adet önde fan ve 1 adet arkada çıkış fanı bulunuyor. Kendi fanları. İzmir'de yaşıyorum. Kullanım esnasında ekran kartı ayarları otomatikte idi. Maksimum 85 dereceyi gördüm ekran kartında. XFX'in kendi sitesinde bu sıcaklıklara normal diyor. Bana bir yol gösterin. Telaşa kapıldım. Param çok olmadığı için bu ekran kartını aldım. Diğer 5700XT'lerden 500 TL daha ucuzdu. Sizce bir sıkıntı var mı ekran kartında?
 
MSİ 5600 XT Gaming X gibi sağlam soğutmalı ve kaliteli bileşenleri olan ekran kartı almış olsaydınız, böyle sorunlarla uğraşmayıp güzel bir performans alabilirdiniz.
Belirttiğim gibi param olmadığı için aldım. O an için onu almam gerekti.
Msi afterburner fan hızını ayarlamayı denedinizmi ?
Fan hızlarını Radeon settings ile ayarlıyorum.
 
Msi afterburner kurun ana ekraninda Fan speed yazıyor onu en yükseğe alın eğer olmazsa ekran kartınızın fan bloğunu söküp ordaki işlemciye benzeyen çipe termal macun sürün.

Screenshot_2.png
 
Ekran kartı yeni. 1 aydır kullanıyorum. Termal macundan kaynaklı olabilir mi?
ola bilir kötü bi model almışsınız eski ve ya kalitesiz bir macun kullanma olasılığı çok yüksek ama bence ilk fan speed deneyin msi afterburnerdan olmazsa termal macun seçeneğine geçersiniz youtubedan bakıp değiştirmenizi tavsiye ederim dikkatli olun
 
Ekran kartı yeni. 1 aydır kullanıyorum. Termal macundan kaynaklı olabilir mi?
Daha yeni almışsınız termal macun ile alakası olduğunu düşünmüyorum. Zaten birçok kişiye göre XFX markası özellikle yurt dışında popüler olan çok sağlam bir markaymış. Bize kötü modelleri denk gelmiş o kadar. :) 80-85 derece aldığınız değerler fazla gibi gözükse de bu kartlar için normal sayılabilecek dereceler diye düşünüyorum. Bunu da fan ayarı yaparak biraz daha düşürebilirsiniz. Ayrıca undervolt işlemi de yapabilirsiniz. Yani bu iki işlem dışında yapabileceğiniz pek bir şey yok. Kullandığınız kasanında kaliteli olduğunu düşünüyorum. WattMan hatasını sık sık almaya başlarsanız bir önceki mesajımda belirttiklerimi uygulayabilirsiniz.
ola bilir kötü bi model almışsınız eski ve ya kalitesiz bir macun kullanma olasılığı çok yüksek ama bence ilk fan speed deneyin msi afterburnerdan olmazsa termal macun seçeneğine geçersiniz youtubedan bakıp değiştirmenizi tavsiye ederim dikkatli olun
Bu dediğinizi XFX fanboyları duymasın. :D XFX markası kullanıp memnun olmadığımı dile getirince beni direk engellemişti forumdan birisi. :)
 
Tamamdır deneyeceğim.

Termal macunu değiştirmeyi denemeyin. XFX "eski" ya da "kötü" bir termal macun kullanıp kendi bacağına sıkacak kadar acemi bir firma değil. Fiyatına göre biraz daha sıcak çalışıyor olabilir, markayı öldürmek gerekmiyor. Kasa içinin daha iyi havalandırılması çok önemli bir konu. Kasanızda boş fan yuvaları varsa 120 ya da 140 mm fanlar takarak içerideki hava sirkülasyonunu arttırmanızı tavsiye ederim.

Fanların CFM değerleri dakikada hareket ettirdikleri havayı cubic feet cinsinden ifade eder. Bu değeri 1699 ile çarparak litre/saat değerini elde edersiniz.
Kasanızın hacmini hesaplayın, fanların kasa içindeki havayı kaç saniyede bir yenilediğini bulun. Kasa içindeki havanın her saniye ya da iki saniyede bir yenilenmesi ekran kartı ve işlemci soğutucusunun işini kolaylaştıracaktır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı