Elektronik XFX Speedster MERC 310 AMD Radeon RX 7900 XT - 19.699,00 TL

4070 Ti, 2K testlerinde her şey MAX iken bile 8GB seviyelerinde tüketiyor. En kötü optimizasyon örneğinde, TLOU Part 1'de 10GB kullandığını gördük. DLSS açınca bu değer yaklaşık 1GB azalıyor. Yani bu 9. nesil konsol jenerasyonun sonuna kadar(2028 diyelim) oyunların aşağı yukarı nasıl zorlayacağı belli. Unreal Engine 5'i de görünce bu karttaki VRAM miktarının yeterli olup olmayacağını söyleyebiliriz. Şu an için 4-5 senelik süreçte yeterli olacağını düşünüyorum. Yetmediği vakitlerde DLSS günü kurtarıyor zaten. Benim için yazılım, saf güçten önemli.
Aslında biraz da oyunların karttaki VRAM kapasitesine göre kendini ayarlamasından dolayı VRAM kullanımı değişebiliyor.

16 GB'lık 6800 XT ile TLOU'yu full VRAM tüketimiyle birkaç bölüm oynadım. Daha sonrasında da 13-14 GB VRAM kullanımıyla devam etti. Yeni bir oyun olmayan FH5 ise 10 GB'a yakın VRAM kullanıyordu en son oynadığım zamanlar. Üstelik bu oyunlarda RT aktif bile değildi. Sırf RT kullanımı için 4070 Tİ alan arkadaşların bu özelliği açmaya bile çekineceklerini bile düşünüyorum yakın zamanda.

Aslında biraz da oyunların karttaki VRAM kapasitesine göre kendini ayarlamasından dolayı VRAM kullanımı değişebiliyor.

16 GB'lık 6800 XT ile TLOU'yu full VRAM tüketimiyle birkaç bölüm oynadım. Daha sonrasında da 13-14 GB VRAM kullanımıyla devam etti. Yeni bir oyun olmayan FH5 ise 10 GB'a yakın VRAM kullanıyordu en son oynadığım zamanlar. Üstelik bu oyunlarda RT aktif bile değildi. Sırf RT kullanımı için 4070 Tİ alan arkadaşların bu özelliği açmaya bile çekineceklerini bile düşünüyorum yakın zamanda.
Hocam AMD ekran kartları oyunlarda genellikle 1gb fazla vram kullanıyormuş sanırsam doğru mu ?

VRAM kullanım değerleri kartın mimarisiyle ilgili olarak değişkenlik gösteriyor. 4080 ve 4070 Ti karşılaştırmasına baktığımızda 4080 genelde 0,5GB daha fazla kullanıyor. Karşılaştırılması gereken AMD değil, aynı mimariye sahip 40 serisi.

4070 Ti, 2K testlerinde her şey MAX iken bile 8GB seviyelerinde tüketiyor. En kötü optimizasyon örneğinde, TLOU Part 1'de 10GB kullandığını gördük. DLSS açınca bu değer yaklaşık 1GB azalıyor. Yani bu 9. nesil konsol jenerasyonun sonuna kadar(2028 diyelim) oyunların aşağı yukarı nasıl zorlayacağı belli. Unreal Engine 5'i de görünce bu karttaki VRAM miktarının yeterli olup olmayacağını söyleyebiliriz. Şu an için 4-5 senelik süreçte yeterli olacağını düşünüyorum. Yetmediği vakitlerde DLSS günü kurtarıyor zaten. Benim için yazılım, saf güçten önemli.

8. nesil konsol jenerasyonu çıktığında en baba kartta 4 GB VRAM vardı o da günümüzün 24 GB VRAM'ine eş değer. Buradan bir çıkarım yapmanın mantığı yok. Kartın gücü ve teknolojisi ne olursa olsun 12 GB VRAM ile 2K çözünürlükte 4-5 sene gitmeyi düşünenlere bol şans, çünkü eşdeğer güçteki 16-20 GB VRAM'li kartlar yağ gibi akmaya devam ederken kendileri çoktan yeni kart arayışına girecek.

4060 Ti 16 GB, 4070, 4070 Ti, 4080, 4090 arasındaki en zayıf halka 4070 Ti'dır fiyat/VRAM oranının dengesizliğinden ötürü.

Ekran kartları hala Türkiye'de uçuk rakamlara satılıyor.
Bu ürünün perakende fiyatı an itibari ile 809 dolar.
Dolar kurunu 21 TL'den bile hesap etseniz.
17 bin TL'ye satılması lazım, hadi 18 bin TL olsun, bundan 1 kuruş fazlası fahiş fiyattır.

O bütçede 12 GB'a talim etmek biraz kazık yalnızca. NVIDIA istediği vakit 4060 Ti'a 16 GB VRAM koyup yalnızca 4060 Ti 8 GB'dan 100$ fazla, 4070 Ti'dan ise $300 daha düşük fiyat çekebiliyor.

4070 Ti yani eski adıyla 4080 12 GB bu serinin deneme tahtasıydı NVIDIA için.
Gerçekten sırayla sokuyor firma helal olsun.

Hocam AMD ekran kartları oyunlarda genellikle 1gb fazla vram kullanıyormuş sanırsam doğru mu ?
Bence daha çok vram kullanması daha çok vram olmasından dolayı.

Gerçekten sırayla sokuyor firma helal olsun.

NVIDIA VRAM politikasının kendi canını yakacağını biliyor, cimrilik bir yere kadar. AMD CUDA'ya karşı hızlı adımlar atarken NVIDIA yerinde sayamaz, en azından VRAM politikasını biraz değiştirme vakti geldi.

RTX 4060 Ti 16 GB sürpriz değildi, sırada RTX 4080 Ti 20 GB gibi bir kart da görebiliriz. Aralara erişilebilir yüksek VRAM'li kart koymak zorundalar hem iş hem oyun için alacaklara hitap etmek için.

Ekran kartları hala Türkiye'de uçuk rakamlara satılıyor.
Bu ürünün perakende fiyatı an itibari ile 809 dolar.
Dolar kurunu 21 TL'den bile hesap etseniz.
17 bin TL'ye satılması lazım, hadi 18 bin TL olsun, bundan 1 kuruş fazlası fahiş fiyattır.
Nvidya 12gb kartı sokuyorsa bende sokarım diye düşünüyorlar herhalde :D

Yani empati yapıyorum 4070 ti almak için 1 tane mantıklı sebep bulamıyorum gider 3090 alırım 6900 xt alırım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı