XPG D50 RAM'lere Overclock Tavsiyesi

Makaleler
1
Selamlar,

Öncelikle sistemimi belirtiyorum:

Anakart: Gigabyte B550M DS3H Rev 1.4
İşlemci: Ryzen 5 5600
RAM: Adata XPG Spectrix D50 32GB (2x16GB) DDR4 4133MHz CL19

Daha önce @the Prodigy arkadaşın tavsiyeleri ile RAM'lerime overclock yaparak, güncel olarak RAM'lerimi 3733 MT/s CL16 şeklinde kullanıyorum. Ancak daha iyi performans alabilmek adına bir kez daha overlock denemeleri yapmak istiyorum. Yardım olabilir misiniz?

Ayrıca FCLK'yı en fazla 1900 MHz'de tutturabiliyorum. 1900 Mhz'nin üstünde WHEA alıyorum. FCLK denemelerini yaparken denemiş olduğum voltaj değerleri:
  • VDDG CCD: 1050
  • VDDG IOD: 1120
  • VSOC: 1180
RAM'lerimin bilgilerine yönelik görselleri ve AIDA64 test sonuçlarını aşağıya ekliyorum.

@the Prodigy, tekrar yardımcı olmak ister misin dostum? Mevcut halinden daha iyi performans alabilir miyiz bu RAM'lerden?

Zentimings1.png
Zentimings2.png

Snap11012025174154.png
Snap11012025174222.png

AIDA64 SONUÇLARI.png

Alt zamanlamalarda bayağı boşluk varmış, sanırsam zamanında tutturamamıştık. İlk önce BankGroupSwap ayarını Enabled veya CPU Mode seçerek AIDA64 testini tekrarlar mısın? Gigabyte BIOS'unda AMD CBS sekmesinde bulunuyor denmiş bu ayar için.
Tamamdır deneyeceğim. Ama FCLK'yı daha fazla arttıramayız değil mi? Yani bu frekans üzerinden alt zamanlamalar üzerine tavsiye vereceksin yani öyle mi?

@the Prodigy, BankGroupSwap ayarını AMD CBS içinde buldum. Auto/Enable/Disable şeklinde seçenekleri var. Enable yapıp testi yapacağım.

Bir de BankGroupSwapAlt isimli bir ayar var. Buna dokunmuyorum değil mi?

Son düzenleme:
Tamamdır deneyeceğim. Ama FCLK'yı daha fazla arttıramayız değil mi? Yani bu frekans üzerinden alt zamanlamalar üzerine tavsiye vereceksin yani öyle mi?

@the Prodigy, BankGroupSwap ayarını AMD CBS içinde buldum. Auto/Enable/Disable şeklinde seçenekleri var. Enable yapıp testi yapacağım.

Bir de BankGroupSwapAlt isimli bir ayar var. Buna dokunmuyorum değil mi?

BGS enabled BGSalt disabled olsun hocam.

Değerler kötüleşmiş, bende 2000 MB/s civarı artmasını sağlıyordu bant genişliklerinin. İkisini de autoya geri alabilirsin.

Voltajı veya zamanlamaları değiştirmeden sadece frekansı 3800 MHz'e ve FCLK'yi 1900 MHz'e almayı dener misin? FCLK'yi arttırman çok zor, şu anki IOD voltajın da uçuk düzeyde. Eğer 3800 MHz geçerse 1.05v IOD ile WHEA alıp almadığına bakabilirsin.

Değerler kötüleşmiş, bende 2000 MB/s civarı artmasını sağlıyordu bant genişliklerinin. İkisini de autoya geri alabilirsin.

Voltajı veya zamanlamaları değiştirmeden sadece frekansı 3800 MHz'e ve FCLK'yi 1900 MHz'e almayı dener misin? FCLK'yi arttırman çok zor, şu anki IOD voltajın da uçuk düzeyde. Eğer 3800 MHz geçerse 1.05v IOD ile WHEA alıp almadığına bakabilirsin.
BGS ayarlarını tekrar Auto'ya çekip voltaj ve zamanlama değiştirmeden 3800 MHz ve 1900 MHz FCLK yapıp 10 dk Prime95 testi yaptım. HWiNFO'da herhangi WHEA almadım ama Prime95'te 1 tane hata aldım.

Ekran görüntüsü 2025-01-11 194118.png

9. dakikada 1 hata aldım. HWiNFO'da WHEA çıkmadı.

Keşke hata vermeseydi, AIDA64 testine göre değerler artmış:

@the Prodigy ?

Hoca senin bellek-işlemci-anakart üçlüsünden birisinde şansın yaver gitmemiş gibi duruyor. ProcODT diye bir ayar olacak ben nerede bulunduğunu göremedim ama bulabilirsen stres testini bir 43.6 ohm bir de 60 ohm vererek de dener misin?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı