Ya Uçtuğunuz Uçağın Kanadı Koparsa?

  • Konuyu başlatan Jira
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 83
  • Görüntüleme 9B
O zaman ben sana şaşıracağın bir iki örnek vereyim:) Gözümün önünde pilot adayı acil iniş eğitimi esnasında pist yerine yandaki akarsuya inmeye çalıştı. Son anda eğitmen kurtardı onu. İfadesinde panik anında pist ile nehri görsel olarak karıştırdığını söyledi. Bir diğer örnekte de özellikle Bandırma'da yaşanır bu kaza, F-16 pilotları dalış-tırmanış eğitimi esnasında Manyas gölü üzerindeyken görsel karmaşa yaşarlar. Panik halindeyken gösterge yerine gözlerine güvenirler ve yaklaşık 3 yada 4 uçak Manyas gölüne düştü. Kapıdağ'a çarpanları da anlatabilirim istersen:)

Yani pilotluk, refleks, eğitim hepsi tamam ama en altta insan diye bir faktör yatar. Adam koskoca Albay olmuş, yeni mezun Teğmen'le uçuşu esnasında "Sana hayatının inişini yaptırayım bak gör" diye hava yaparken uçağı pist başına çaktı ve ikisi de öldü maalesef.

Bir kanat esnemezse emin ol ilk kalkış esnasında kopar giderdi:) Her uçak için geçerli bu arada bu durum.
O görsel karmaşanın adı Spital Disorientation ya da Vertigo diyorlar yanlış bilmiyorsam ki kendisi çok tehlikeli bir durumdur. Emekli Pilot Tümgeneral İrfan SARP komutanımızın bu konu hakkında yazısı vardır. Dediğim gibi insan bir makine değildir doğru ama o olay bana göre çok büyük bir abartıdan ibaret.
 
Ağırlık:) İnmek için gereken maksimum bir ağırlık var. Bu ağırlığa inmek için yakıtı atıyorlar. Yolcuları ya da bavulları atamayacağına göre:)
Yakıt ne kadar ağırlaştırıyor ki uçağı? Ağırlığın inişe bu kadar etkisi oluyor mu cidden? Hiç ucuz bir şeye benzemiyor da uçak yakıtı 🙂
 
Spital Disorientation
"Spatial Disorientation" aynen. Vertigo çok başka. Ama sonuçta insan kaynaklı bir hata bu. Yani pilotsun kardeşim yapamazsın böyle bir şey diyemezsin maalesef. Lövyeyi bırakıp panik atak geçiren pilot adayları da var mesela:) Hem savaş hem sivil pilot adayı bunlar:)
Yakıt ne kadar ağırlaştırıyor ki uçağı? Ağırlığın inişe bu kadar etkisi oluyor mu cidden? Hiç ucuz bir şeye benzemiyor da uçak yakıtı 🙂
10 ton mesela:) Tabii ki de. 20 ton civarı metal yığını bir şey yere 200 KM/H civarı bir hızla vurup aniden 0 KM/H hıza düşmesi için gereken gücü bir düşünsene:) Bunun için çok ince bir hesap yapmak gerekir. Max. ağırlığı aşarsan en basitinden iniş takımları kırılıp uçak hasar alabilir. En basiti ama bu:)
 
Yakıt ne kadar ağırlaştırıyor ki uçağı? Ağırlığın inişe bu kadar etkisi oluyor mu cidden? Hiç ucuz bir şeye benzemiyor da uçak yakıtı 🙂
Aslında kerosen dediğimiz yakıt daha ucuz normal bildiğimiz benzine göre :) Eski uçakları ben Amerikan arabalarına benzetirim. Yakıtı içerler ama performanstan ödün vermezler. Şu anki uçaklar ise Alman mühendisliği gibidir. Yakıtı az kullanıp, maksimum performans vermek için üretilirler.

En basitinden bir 737 20 ton yakıt alabiliyor. Az mı sence? :)
Yolcu uçaklarının yakıt depoları kanatlarda yer almıyor muydu ben mi yanlış biliyorum 😂
Evet. Sağ, sol ve center olarak genelde 3 depo bulunur. Surge denilen yedek depolar da oluyor. Bazı uçaklarda kuyrukta da depolanabiliyor yakıt.

Tasarım ve mühendisliğe göre değişiyor. Airbus ve Boeing mühendisliği çok uzak değil birbirine, felsefe farkları var sadece.
 
Dikkat edin, 2020 yılındayız. Böyle psikopat şeylerin başınıza gelmesi için en uygun yıllardan biri :)

Şaka bir yana, gelin bu fantastik konuyu bilimsel bir şekilde konuşalım. Uçağımız kalktı, yemek servisi başladı. Biz de dışarıdan git gide küçülen yeryüzünü izliyoruz. Saatler geçiyor, müziğimizi dinlerken birden sarsılıyoruz. Duyarlı pilot türbülansa girdiklerini, bir sorun olmadığını söylüyor. O anda her zamankinden daha sıkıntılı görünen kanatlara gözünüz kayıyor, ya koparsa diyorsunuz... Felaketler tablosu başlıyor.

Normal şartlar altında imal edilmiş bir kanat, şirketin biçtiği saatler boyunca uçağın görebileceği tüm çetin şartlarında ilk günkü performansını sergiler. Üreticiler türbülanstan etkilenip yapısal bütünlüğü bozulmasın diye esneklik kazandırıyorlar airfoil kanat yapısına. İç mekanizması ise spar denilen yapılardan oluşur. Bunlar kanat üzerinde yükü dengeleyerek kanadın kıvrılmasını engeller.

İmalat sonrasında ise yapılan testlerde kanatlar normal şartlar altında görmeyeceği derecelerde bükülerek sağlamlıkları kontrol ediliyor. Yani trilyonlarca faktör içinde bu sebepten bir kazada ölürseniz, kendinizi gerçekten dünyanın en şansız insanı ilan edebilirsiniz :)

Bakımcılar kanatlarda muayene işlemleri yaparken birçok defa çatlaklarla karşılaşır. Ortalama 5 yaşından büyük bir uçağa bindiyseniz çatlaklı bir uçakta uçmuşsunuzdur mutlaka, bundan da korkmanıza gerek yok, doğal kabul ediyoruz :)

Kanadı kopan bir uçak stall'a girerek muhtemel sonucu yaşar, kurtulması güçtür. Kokpit içinde birçok sesli ikaz sizi uyarırken hiçbir şey yapamadan düşüşünüzü izlersiniz. Tarihte kanadı çarpışma sonucunda kopan uçaklar oldu. Bir 737 özel jetle çarpıştı, özel jetin kanat ucu 737'nin kanadını jilet gibi kesti. 737 içindeki kimse kurtulamadı.

Eki Görüntüle 520643
Özel jete ne oldu?
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı