Yabancı dil nasıl öğrenilir?

Nasıl öğrenirimden ziyade farklı bir noktaya değineceğim. Farklı bir dil konuşurken en çok dikkat etmen gereken şey çeviri yapmamak. Hazırlıktaki hocam hep derdi ki Türkçe düşünüp İngilizce konuşuyorsun. Kafanda çeviri yapmadan konuşabildiğin zaman o dili konuşuyor olursun. Ülkede çoğu insan Türkçe düşünüp farklı dillerde konuşuyor. İyi İngilizce iyi X dili olan insanlar bunu yapmayan insanlar genelde.

O hocanın dediği doğru ancak zamanla olur hemen olacak bir iş değil bilinçaltına hepsinin ne olduğunu kaziman lazim oda belli bir tekrar ile ve yabancı dil bilen başkalarıyla konuşarak dediği olaya ulaşırsın.
 
Amaç çeviri yapmadan yani ana dil ile ilişkilendirmeden hedef dili kullanabilmek olmalı ama ilk aşamada bu mümkün değil çok kafaya takmamak lazım. İngilizce bol bol video izleyerek bunu sağladım, artık İngilizce bir şey dinlerken Türkçe karşılığını düşünmeden direkt anlayabiliyorum. Yani Apple deyince elma kelimesi akla gelmeden direkt cümleyi İngilizce olarak anlamak mümkün bol pratikte. Fakat yeni başladıysanız buna çok kendinizi zorlamanıza gerek yok. Şimdi başka bir dil çalışıyorum ve başlarda olduğum için çoğu zaman Türkçe karşılığını düşünerek ilerlemem gerekiyor.

Bence bunu aşmanın en etkili yolu bol bol öğrenmek istediğinz dilde içerik izlemek/dinlemek. YouTube bunun için en iyi kaynak. İlgi alanınıza uygun bir kanal bulursanız Language Reactor gibi eklentiler ile alt yazılı olarak izleyebilirsiniz. Bilmediğiniz kelimelerin üzerine gelip çevirisini görebilirsiniz.

Diziler de dile aşinalık kazanmak kafada Türkçeye çeviri yapmadan anlayabilmeyi geliştirmek için güzel çünkü her bölümünde birbirine yakın kelimeler kullanılıyor. Özellikle sitcom tarzı diziler günlük kelime dağıtcığını geliştirmek güzel. How I Met Your Mother, Friends vs. gibi. Tabii bunlarda Language Reactor kullanmak bir tık zor oluyor. Netflix üzerinden ya da indirip alt yazı dosyası vs. bularak çalışmak gerekiyor.
 

Geri
Yukarı