Yanlış yol ile doğru sonuca ulaşmayı açıklayan tanım

UluErdem25

Hectopat
Katılım
7 Ocak 2021
Mesajlar
3.319
Çözümler
37
Yer
Ofis
Yanılmıyorsam bunun bir adı vardı, onu öğrenmek için bu konuyu açtım. İnternette aradığım bilgiyi henüz bulamadım.

Misal elimde bir bitki olsun, güneşli havalarda çok daha canlı bir görünüme bürünürken kapalı havalarda soluklaşsın. Ben de bu olaya aşağıdaki gibi açıklamalar getirsem, yanlış da olsa doğru sonuca ulaşıyorum:

-Demek ki hava güzel olunca bu bitki içinden türkü söylemeye başlıyor, bu da onu zorladığı için dimdik oluyor, kapalı havada canı hiçbir şey yapmak istemiyor boynunu büküyor.

-Sanırım Güneş'ten yayılan bilmem ne dalgaları ile rezonansa girip doğruluyor, kapalı havalarda da bulutlar bu dalgaları sönümlüyor

-Bitki aslında Zimbabve tarafından, odamı dinlemek için yerleştirilen yüksek teknolojili bir zımbırtı. Güneşi görünce kendini şarj edebilmek için bu davranışı sergiliyor.

Yukarıdaki örneklere takılmayalım, hepimiz ortak kararla zırva diyelim diye öyle saçmaladım zaten. Ancak her birisi:

"Güneş var -> bitki dik, canlı vb."
"Güneş yok -> bitki solgun, eğik vb."

Durumlarını destekliyor, pratikte iş görecek açıklamalar yani. Peki bunun bir ismi var mıydı, varsa neydi? Zaman ayırıp okuyanlara teşekkürler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben olsam buna; "Robin Hood sendromu" derdim.

Hocam adı üstünde düşününce, çalarak ihtiyacı olana vermek, örtüşen bir örnek. Yakıştırdım yani. Ancak internette arama yaptığımda, aynı isimle ekonomideki belirli bir hareketliliğe verilen ad(?) ile Reversed Robin Hood Syndrome adlı fizyolojik bir olay karşıma çıktı.

Bu örneği kendiniz verdiniz değil mi, başka bir şeye dayalı değil yani? (Bir şey kaçırdıysam diye soruyorum)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı