Yapay Zeka Felsefeyi Algılayabilir mi?

Makaleler
7
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Profil Kapağı
1522248089
Herkese merhaba arkadaşlar,

İnternette okuduğum bir makalede şu an var olan yapay zeka türlerinin bazılarının espri algısını öğrenmeye başladığını fakat hala tam olarak uygulayamadığını okudum. Geliştiriciler yakın bir gelecekte konuşurken espri algısı olabilen yapay zekaların olacağını belirtiyorlar. Peki espri gibi göreceli bir kavramı algılayabilen bir zeka formu felsefik bir düşünce hakkında sadece konuşmak yerine fikir üretebilir ve savunabilir mi sizce?

Son düzenleme:
Merhaba. Yapay zekanın gelecek için ilginç bir gelişim yanını ele alıp düşünmüşsünüz açıkçası. Kendimce yakın gelecekte olması muhtemeldir. Çünkü bugün kuvvetli yapay zekanın yapabilecekleri aslında çok önceden (Terminatör türü filmlerinde bilim-kurgu olarak zaten izleniyordu, ancak tam manasıyla gerçekleşmesi o kadar kuvvetle beklenmiyordu) ve bunların bir gün gerçekleşeği hiç tahmin edilemiyordu. Çok yakın gelecekte felsefi düşünceyi de algılayarak üstelik kendi felsefesini insanlara ifade edebilen bu kuvvetli yapay zekanın gelişmiş versiyonları bence yapılabilir. Bugünlerde robotlara hemen hergün yeni bir üstün teknik özellik ekleniyor. Örneğin az önce demir adam (Iron man) kurgu filmindeki gibi iç kısmı normal asker olan ama robotik destekli vücuda montajlı bazı robotik parçalarla üstün asker (Çok ağır yükleri kaldıran herkül türünde bir asker türünün) Amerika'da yeni yeni geliştirilmekte olduğunu az önce haberlerden izledim.

Çünkü halihazırda ; örneğin google'daki mevcut arama motorunun tıpkı akıllı insanlar gibi insanları otomatik yönlendirmesi , bizi adım adım izlemesi, vb. akıllı yazılıma dayalı olan bu çok akıllı eylemleriyle aslında çok zeki bir yapay zekanın da yakın gelecekte felsefi görüşlerini insanlara açıklaması yine çok zor olmamalıdır diye de düşünüyorum. Ancak daha epeyce kat edilecek yol varmış gibi görünüyor. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Yapay zekanın, bir insan zekasının kadar algılayabileceğini ve uygulayabileceğini düşünmüyorum. Felsefe düşünmek, sorgulamak ve bunları yaparken de kendine yeni yollar aramaktan geçiyor. Yapay zekaya bunlar yazılabilir ancak ezbere bilgi gibi ilerler. Doğal olmaz.

Çünkü halihazırda ; örneğin google'daki mevcut arama motorunun tıpkı akıllı insanlar gibi insanları otomatik yönlendirmesi , bizi adım adım izlemesi, vb. akıllı yazılıma dayalı olan bu çok akıllı eylemleriyle aslında çok zeki bir yapay zekanın da yakın gelecekte felsefi görüşlerini insanlara açıklaması yine çok zor olmamalıdır diye de düşünüyorum. Ancak daha epeyce kat edilecek yol varmış gibi görünüyor. Kolay gelsin.
Güzel bir yaklaşım aslında. Teşekkürler. Evet sanal dünyada zaten şu an bizi onlar yönlendiriyor diyebiliriz artık. Fakat fiziki forma geçen bir yaşam formunun bana espri yapıp ayrıca felsefe tartışması bence muazzam olurdu. Çünkü saf bilgi. Dogmalarla değiştirilmemiş olacak. Amerika'da yaşayan birisi aslında bilimsel yapılan bütün icatların önce filmlerle halka sunulup tepki toplandığını anlatmıştı. İlk uzay filmlerinde kullanılan tabletler ve akıllı saat formlarının o zaman üretildiğini ve halktan toplanan tepkilerle geliştirilip piyasaya sürüldüğünü anlatmıştı. Bence mantıklı. Belki şu an da aynısı yapılıyor.
Yapay zekanın, bir insan zekasının kadar algılayabileceğini ve uygulayabileceğini düşünmüyorum. Felsefe düşünmek, sorgulamak ve bunları yaparken de kendine yeni yollar aramaktan geçiyor. Yapay zekaya bunlar yazılabilir ancak ezbere bilgi gibi ilerler. Doğal olmaz.
Ezbere yapabiliyorlar şu an zaten. Onda sorun yok. Kronolojik olarak bile sıralayabilir:) Fakat espri gibi bir kavramı algılayıp uygulayabilen bir yaşam formu bence felsefeye de eğilebilir. Tabi şu an değil. İlerde:) İnsan zekası aslında yapay zekanın gerisinde bence. Çünkü algılayamadığı her şeye doğaüstü bir kimlik yükler ve aradan sıyrılır. Yapay zeka ise bence araştırdıktan sonra kabul eder veya reddeder.

Ezbere yapabiliyorlar şu an zaten. Onda sorun yok. Kronolojik olarak bile sıralayabilir:) Fakat espri gibi bir kavramı algılayıp uygulayabilen bir yaşam formu bence felsefeye de eğilebilir. Tabi şu an değil. İlerde:) İnsan zekası aslında yapay zekanın gerisinde bence. Çünkü algılayamadığı her şeye doğaüstü bir kimlik yükler ve aradan sıyrılır. Yapay zeka ise bence araştırdıktan sonra kabul eder veya reddeder.
Şimdi şöyle bir şey var. Bu yapay zekaları da oluşturan öznel düşüncelere sahip insanlar. Eğer bu tasarlanan yapay zeka yapacaklarını nesnellik doğrultusunda yapacaksa aslında aklımıza gelen her işi yapabilirler. Ancak işin içine öznellik katılırsa ve bu öznellik yapımcıların istediği doğrultusunda olurlarsa yapay zekanın yapacağı felsefede önceden belirlenmiş oluyor. İnsanların beyinleri gibi, doğruyu ve yanlışı, iyi ve kötüyü özgürce seçebilecek bir yapıda tasarlanırsa dediğiniz şey mümkündür. Hatta felsefeyle kalmaz, çok daha ileriye bile gidebilirler.

Eğer yazılanı tekrarlama olarak değil de, insan zekası gibi yapacağını düşünerek uygulayacak, özgürce seçebilecek bir yapay zeka tasarlanırsa bu konustuklarımız gerceklesebilir.

Ben yapay zekaların gelecekte bir virüs algoritması gibi ilerleyeceğini ve tasarlanacağını düşünüyorum. Nasıl ki bir virüs önce bulunduğu organı sonra da tüm vücudu etkisi altına alırsa yani özelden genele doğru işlerse yapay zekaların da yazıldıkları yazılım sayesinde önce olanı anlama ve öğrenme yapacağını daha sonra ise öğrendiği şeylerden kendi kendine sonuç ve sebep çıkarma yöntemleri ile yazıldığı yazılımdan tamamen ayrılıp başka bir şey haline geleceğini düşünüyorum.

Yapay zeka benim ön gördüğüm şekilde işlerse yapay zekaların herhangi bir bireyden zeka yönünde eksik olacağını düşünmüyorum; aksine bizden kat ve kat daha yetenekli olurlar. Dolayısı ile anlayamayacakları bir konu kalmaz. Tabi böyle bir durumda yapay zekalar geleceğin bilim adamları haline geliyor çünkü dünyadaki bütün bilgi birikimine herhangi bir insan tümüyle hakim olamaz ama yapay zekalar bunu gerçekleştirebilir.

Şimdi şöyle bir şey var. Bu yapay zekaları da oluşturan öznel düşüncelere sahip insanlar. Eğer bu tasarlanan yapay zeka yapacaklarını nesnellik doğrultusunda yapacaksa aslında aklımıza gelen her işi yapabilirler. Ancak işin içine öznellik katılırsa ve bu öznellik yapımcıların istediği doğrultusunda olurlarsa yapay zekanın yapacağı felsefede önceden belirlenmiş oluyor. İnsanların beyinleri gibi, doğruyu ve yanlışı, iyi ve kötüyü özgürce seçebilecek bir yapıda tasarlanırsa dediğiniz şey mümkündür. Hatta felsefeyle kalmaz, çok daha ileriye bile gidebilirler.

Eğer yazılanı tekrarlama olarak değil de, insan zekası gibi yapacağını düşünerek uygulayacak, özgürce seçebilecek bir yapay zeka tasarlanırsa bu konustuklarımız gerceklesebilir.
Aynen demek istediğim bu zaten. Kendisine programlananı değil de kendi öğrendiğini işleyebilen yapay zekalar gelince ancak. Yoksa ASIMO robotunun merdiven çıkması değil kastettiğim:) Yani işe kendi açısından ve kendi zekası ile bakabileceği zaman önemli olan. Yoksa şimdi ne yüklersen onu söyler sadece. Ezber ve yapay.
Ben yapay zekaların gelecekte bir virüs algoritması gibi ilerleyeceğini ve tasarlanacağını düşünüyorum. Nasıl ki bir virüs önce bulunduğu organı sonra da tüm vücudu etkisi altına alırsa yani özelden genele doğru işlerse yapay zekaların da yazıldıkları yazılım sayesinde önce olanı anlama ve öğrenme yapacağını daha sonra ise öğrendiği şeylerden kendi kendine sonuç ve sebep çıkarma yöntemleri ile yazıldığı yazılımdan tamamen ayrılıp başka bir şey haline geleceğini düşünüyorum.

Yapay zeka benim ön gördüğüm şekilde işlerse yapay zekaların herhangi bir bireyden zeka yönünde eksik olacağını düşünmüyorum; aksine bizden kat ve kat daha yetenekli olurlar. Dolayısı ile anlayamayacakları bir konu kalmaz. Tabi böyle bir durumda yapay zekalar geleceğin bilim adamları haline geliyor çünkü dünyadaki bütün bilgi birikimine herhangi bir insan tümüyle hakim olamaz ama yapay zekalar bunu gerçekleştirebilir.
Aynen bir insanın limitleri vardır ama yapay zeka limitsiz öğrenebilir. Google'ın hiç bir anda yoruldum yıllık izne çıkıyorum dediğini göremeyiz mesela:) Ama bir bilim insanı dinlenmeye ihtiyaç duyar. Virüs benzetmesi bir bakıma doğru ama virüs yaşam biçimi yerleştiği yeri tüketip diğer yerleşim yerine geçer. Yapay zeka da virüs gibi devamlı yer değiştirebilir bilgi konusunda ama tüketerek değil artırarak olur bence.

Yapay zeka felsefeyi algilayabilir. Felsefi yargilari kodlara gerektigi gibi dokersek, bir makina felsefe yaristirabilir.

Dunyanin en akilli satranc ustalari bilgisayarlardir. Neden ? Cunku tum girdiler matematige uyarlanabilmistir.

Felsefe biraz mesakkatli olsa da gelmis gecmis tum felsefik onermeler kategorize edilebilirse yapay zeka buna destek verecek turevler gelistirebilir.

Kiyamet teorilerinden biri de zaten androidlerdir. Yapay zeka tarihine bakarsak az zamanda cok yol kateden bir gelisim surecinde oldugunu goruruz. 20 yillik bir yapay zeka 20 yil sonra koy, kasaba yonetecek hale getirilebilir.

Dunyaya IQ`su cok yuksek olan insanlar nadir gelir.
Peki ya 2000 yilda bir gelen bir dahi insan cikarsa ve bir android robot kodu yazarsa ?
Ve o dahi kisi bu androidleri pyasaya surerse ?

Dusunun bakalim ..
KEndisinden sonra kimsenin IQ`su 2000 yil boyunca o yapay zeka koduna erisemeyecek ve android robotlar Matrixteki gibi kendi kendilerini cogaltabilecekler. Hatirlayim Matrix`teki beyaz odayi !

Simdi bir yandan isin ucunu kacirmak ta var yapay zeka islerinde !

Son düzenleme:
Yapay zeka felsefeyi algilayabilir. Felsefi yargilari kodlara gerektigi gibi dokersek, bir makina felsefe yaristirabilir.
İşte bunu ezber ve yüklenen bilgi ile değil de daha çok kendi fikir üreterek yapabilmesi inanılmaz olurdu. Aklıma Avengers filmindeki Ultron'un insanlara insanı anlattığı sahne geldi:) Resmen bunu yapıyordu sanki. Fakat insan yapımı olmadığı için bu konuya cevap olamaz:)

İşte bunu ezber ve yüklenen bilgi ile değil de daha çok kendi fikir üreterek yapabilmesi inanılmaz olurdu.

Ozgun fikirler icin mutlak suretle benzer fikirler olmalidir.
Ucak yaptik ama kuslari taklit ederek ayrodinamikleri kesvettik. Ucmak ozgun bir fikir bile degildi. Parlak fikirler tabiati taklitten gelir.

Fikirler alt fikirlerin upgreat edilmesi ile olusur. PArlak fikirler birbirine birlesen molekulun kimyasinin degismesi gibidir. Birkac basit fikri bir planda toplarsiniz.

Sonuc odakli proje uretmesi gereken bir yapay zeka, kendi hafizasinda tanimli tum bilgilere basvurabilir ve bir proje gelistirebilir, bu sadece mesakkatli bir yazilima bakar.

Kutsal kitaplarin ayetleri yuklenen bir android erdemli davranislari gelistirebilir. Termal kameradan yalan yapan insanlarin reaksiyonunu farkedebilir mesela. Belki cennete gidemez ama yazilim olarak alt yazilimlarin perspektifi ile kainatta bir ozgunluk olusturabilir. Ruhu olmasa bile yapay zekasi emir verici ayetler uzerinden hareket te edebilir.

Bunun olabilitesi kendi kendini gelistirme koduna bakar ve tabi ki bir amac ile yaratildiginin tanimlanmis olmasina ...

Technopat Haberler

Geri
Yukarı