Yapay zeka mı, gömülü sistemler mi?

533388

Hectopat
Makaleler
2
Şu an programlama ile uğraşıyorum ama alanıma hala karar vermedim sizce yapay zeka alanına mi yonelmeliyim yoksa gömülü sistemlere mi? Elektrik elektronik ağırlıklı olsa da hangisinin gelecekteki yeri daha iyi olur ya da popülerliğini yitirir?

@özgün deniz ya hocam bende düşünüyorum ama elektrik elektronik bilgim hiç yok bir de mesela bilgisayar işlemcileri PSU'si falan onlarda mi gömülü sistem oluyor ya da klavye mouse.

Ahiretlik sorular bunlar. O kadar alakasız iki alan ki... Gömülü sistemlere ihtiyaç hiç bir zaman eksilmeyecek, muhtemel geleceğe bakarsak AI'a da. AI çok daha karmaşık bir alan, ama böyle dediğim de sanma ki gömülü sistemler de aşırı kolay. Eğer karmaşık algoritmalar ve matematik ilgini çekiyorsa, AI. Elektrikli aletlerle uğraşmayı ve somut sonuçlar görmeyi seviyorsan gömülü sistemler.

ya hocam bende düşünüyorum ama elektrik elektronik bilgim hiç yok bir de mesela bilgisayar işlemcileri PSU'si falan onlarda mi gömülü sistem oluyor ya da klavye mouse.
Hayır. Gömülü sistemlere örnek mesela otomatlar, çamaşır makineleri, araçların beyinleri, uçakların beyinleri, akıllı ev sistemleri...

@TheAny hocam peki donanimlar için özel bir alan var mi?
Sanmıyorum. Bilgisayar mühendisleri sürücü yazabilirler. Spesifik olarak sistem geliştiricileri oluyorlar sanırım. Tam emin değilim bu söylediğimden. Böyle düşünmemin sebebi donanımları çalıştıran şey sürücüler eğer donanım spesifik olarak içerisinde bir gömülü sistem taşımıyorsa. Sürücü geliştiren kişinin hedef işletim sisteminin sistem çağrıları hakkında bilgisi olması gerekiyor.

Donanım alanında işin fiziksel boyutundaysanız. İşin içine Sinyaller, Devre Tasarımı ve Analog Elektronik giriyor. O alanlar da Türkiye'de genel olarak bilgisayar mühendislerinin değil, elektronik mühendislerinin alanı. Belirli bir sinyali çeşitli kapılarla veya devrelerle matematiksel olarak ifade edebilmek sana zaten donanımı nasıl kuracağının sonucunu veriyor. Tabii bu donanımlar tek başlarına işlevsizler, burada da devreye yazılım kısmı giriyor. Sürücüler yazıyorlar vs.

İşlemci dediğimiz şey basitçe milyarlarca transistörden oluşan bir elektronik devre. Hatta iş o kadar saçma(!) boyutlara ilerledi ki, transistörler bu şekilde küçülmeye devam ederse artık elektronlara veya atomlara hareket alanı bırakmayacak boyutlara gidecek. Bu da sinyal olmaması demek yani bir yerden sonra büyük bir atılım gerekiyor. Transistör çağı da yavaş yavaş bye bye.

Ben derslerini görmüş olmama rağmen fark ettiyseniz donanım kısmını çok yüzeysel ve eksik anlatabiliyorum. Çünkü kafam almayacak kadar gelişmiş ve ağzına kadar gelmiş durumda. Özellikle işlemci teknolojisi.

Kısaca yazılım, programlama ve donanım alanlarında benim ilgimi en çok çeken kısım burası. Yani bu atılımın nasıl olacağı. Ancak AI'da da benzer olarak böyle atılımlar gerçekleşecek. Senin karar vermen gereken kısım hangi muhteşem alanda karar kılacaksın?

Şunu belirtmeliyim ki her iki alan da matematiğin dibe vurduğu, formüllerin havada uçuştuğu alanlar. Gömülü sistemler ve gömülü programlama, Türkçe kaynaklarda sıkça karıştırıldığı üzere Atmega gibi var olan mikroişlemcileri kodlamak değildir. Bu mikroişlemciler aracılığıyla en basitinden alacak olursak Arduino gibi ekosistemler oluşturmaktır. Ya da mesela bir STM32 işlemci ile uçuş kontrolcüsü yazmak, kontrol mühendisliğinin dibine vurmaktır. Ya da direkt STM32 için sürücü yazmak, programlayıcı yazmak vs.

Silikon vadisine adını veren Transistörler yavaş yavaş ömrünü doldururken. Bu gelişmeleri görmek için sabırsızlanıyorum.

Her ikisi de ucu çok açık ve çok büyük sıçramalar beklenen alanlar. O yüzden gerçekten bir sonuca varmak sadece sizin ilgi alanınız ile ilgili.

Türkiye'de gömülü programcılığın ve bu alana, ülkeye yeni şeyler katmanın bir değeri olmadığını da söylemek istiyorum. Teknofestte, kendi uçuş kontrolcümüzü ve kontrol yazılımımızı yapmamız. Boomer hakemlerin ilgisini çekmemiş olacak ki, her zamanki gibi hazır kontrolcü ve ardupilot kullanan kargo takımlarına ödül veriyorlar. O yüzden size AI mı Gömülü Sistemler mi cevabını veremem. Ancak size başka bir cevap vermiş bulundum. Türkiye hariç her yer şu an için.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı