Yapay zeka pilotluk mesleğini bitirebilir mi?

Sivil alanda bilemem ama askeri alanda bana kalırsa 10 -15 yıl sonra bitebilir gibi geliyor . Yeni insansız projelerin dışında mevcut uçaklarıda çevireceklerdir diye düşünüyorum. BATTFİELD misali pc başında uçurup savaşırlar :)
 
Şu an zaten büyük uçakları otopilot uçuruyor. pilotların müdahele etmesi yasak. pilot sadece uçağın indirme ve kaldırma kısımda dahil oluyor. Onda da zaten otopilot destekli şekilde. Belki helikopter pilotlarının yerini alması biraz daha uzun sürebilir ama uçaklarda özellikle çok büyük uçakları pilotlar uçurmuyor.
 
Olmaz. Pilot ayni zamanda "kaptan" dir da. Ucaktaki kaptan pilot en yetkili insandir. Olay sadece arac kullanmak degil, beklenmedik bir olayda karar ve otorite merkezi olabilmek.

Belki 2. pilota zamanla gerek kalmayabilir ama emin degilim, havacilar daha iyi bilirler.
 
Sorum başlıktaki gibi, sizce böyle bir şey olur mu? Olabilirse tahminen kaç yıl içinde olabilir?

Otopilot ile uçuyor zaten uçaklar şu an. Pilotlar bir şey olursa diye orada duruyorlar.

İfade atan arkadaşlara ek bilgi geçeyim, Ay görevlerinden beri uçuşlar bilgisayar tarafından otomatik yönlendiriliyor. :)
 
Son düzenleme:
Olmaz. Pilot ayni zamanda "kaptan"dir da. Ucaktaki kaptan pilot en yetkili insandir. Olay sadece arac kullanmak degil, beklenmedik bir olayda karar ve otorite merkezi olabilmek.

Belki 2. pilota zamanla gerek kalmayabilir ama emin degilim, havacilar daha iyi bilirler.

Birebir katılıyorum. Belki görev tanımı değişecek ama bir tane de olsa pilot olacaktır.

Şu an İHA'lar sağ olsun otonom uçuşlar çok gelişiyor fakat bence yakın gelecekte insan taşımak için tüm yetki devredilmez.
 
Soruya cevap veriyoruz arkadaş dislike atıyor. Birisi de gülen surat emojisi atmış. Trolleyecekseniz ya da insanların bilgisine değer vermeyecekseniz neden soru soruyorsunuz? Şahsen havacılık sektöründe çalışan birisi olarak cevap yazdım. Şu an zaten bilgisayar/oto pilot/yapay zeka ne dersen de pilotun işinin büyük çoğunluğunu yapabiliyor. Hatta bilgisayar pilotun kumandasına müdahele bile ediyor söylemeden. Şu an Hâlâ pilotlar uçuyor mu? Uçuyor. Ne zamana kadar devam eder belirsiz. Tıpkı Tesla arabalar gibi. Yapay zeka şoförün yerini alabiliyor. Yasal düzenlemeler izin vermediği için araçla sürücü ortak hareket ediyorlar. Askeri olarak bile yeni nesil (5-6) uçakların ana olayı içinde çok gelişmiş bir yapay zeka bulundurması. İHA'lar ve yarı insanlı platformlarla otonom olarak uçabilmesi vs.
 
Soruya cevap veriyoruz arkadaş dislike atıyor. Birisi de gülen surat emojisi atmış. Trolleyecekseniz ya da insanların bilgisine değer vermeyecekseniz neden soru soruyorsunuz?

Öncelikle soruma cevap verdiğiniz için düşüncelerinizi beğenmek gibi bir zorunluluğum yok.

Şu an zaten büyük uçakları otopilot uçuruyor. Pilotların müdahale etmesi yasak. Pilot sadece uçağın indirme ve kaldırma kısımda dahil oluyor. Onda da zaten otopilot destekli şekilde. Belki helikopter pilotlarının yerini alması biraz daha uzun sürebilir ama uçaklarda özellikle çok büyük uçakları pilotlar uçurmuyor.

1) Pilotların müdahale etmesi yasak?? Otopilot pilotun ona dediklerini yapıyor. Kendi kendine uçak uçurduğu falan söz konusu olamaz. 2) “Çok büyük uçakları pilotlar uçurmuyor.” Bu dediğiniz tamamen saçmalık. Madem pilotlar uçurmuyor. Sen de geç kokpite uçur.

Tıpkı Tesla arabalar gibi. Yapay zeka şoförün yerini alabiliyor. Yasal düzenlemeler izin vermediği için araçla sürücü ortak hareket ediyorlar. Askeri olarak bile yeni nesil (5-6) uçakların ana olayı içinde çok gelişmiş bir yapay zeka bulundurması. İHA'lar ve yarı insanlı platformlarla otonom olarak uçabilmesi vs.

Burada ise Tesla ile bir uçağı kıyaslıyorsunuz. Zaten buna diyecek bir şey yok. İHA'lar insansız uçabiliyor olması bir A380'nin kendi başına uçabileceği anlamına gelmez. Biri diğerinden kat kat daha büyük ve ortalama 500-550 insan taşıyor. Havacılıkta her şeye bu kadar dikkat edilirken, pilotun en küçük sağlık sorununda bile defalarca sağlık testine sokan hava yolları şirketleri koskocam bir uçağı bir bilgisayar emanet edebilir mi? En azından bizlerin bu teknolojileri görebileceğimizi düşünmüyorum. Sonuç olarak dediklerinizden yola çıkarak pilotluk mesleğini değersizleştirmeye çalışmanız ve sanki çok kolay bir işmiş gibi yansıtmanız kabul edilebilecek şeyler değildir.

Otopilot ile uçuyor zaten uçaklar şu an. Pilotlar bir şey olursa diye orada duruyorlar.
Klasik cahil insan söylemi: “uçağı zaten otopilot uçuruyor, pilot ne yapıyor ki?” Ya madem bu meslek bu kadar basit gidin sizde olun. Kimse sizi tutmuyor.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı