Yapay zeka pilotluk mesleğini bitirebilir mi?

Öncelikle dediklerimi çok yanlış anlamışsın ve yazdıklarından pilot olmak gibi bir hayalin olduğu çıkarımını yapıyorum. Muhtemelen yaşında biraz genç. Dediklerimden belki pilotluk mesleğini itibarsızlaştırdığım yönünde çıkarımda bulunmuş olabilirsin. Ancak benim kesinlikle öyle bir amacım yoktu. Söylediğim gibi ben zaten havacılık sektöründe çalışıyorum. Uçaklar ve helikopterler üzerine eğitim aldım - hala da alıyorum. Ve pilotlarla beraber aktif olarak çalışıyorum. Bir pilotun nasıl yetiştiğini de biliyorum. Sonuna kadar saygı da duyuyorum. Gerçekten zor ama güzel bir meslek

Öncelikle büyük uçaklar konusunu açıklığa kavuşturalım. Belki sana saçma gelmiş olabilir ancak maalesef gerçekler böyle. Kendin de istersen araştırabilir ya da havacılık sektöründe çalışan birine veya ChatGPT'ye bile sorabilirsin. Özellikle “büyük” uçaklarda dediğin gibi A380 gibi uçaklarda pilotlar emergency gibi durumlar haricinde uçağa uçuş esnasında kesinlikle müdahil olmazlar. Pilotlar genelde kalkış ve belirli bir irtifaya ulaşım esnasında kontrolü eline alır daha sonra otopilot sistemi devreye sokulur. Çoğu havaalanında ILS denen otopilotun otomatik olarak uçağı indirebileceği bir sistem bulunur ancak hava şartlarının değişkenlik göstermesi gibi otopilotun devre dışı kalması durumunda yine pilot kontrolü devralır ve uçağı kendi indirir. Burada bilmen gereken bir konu da şu: Pilot uçağın sahibi değildir. Yani keyfine göre alayım da ben uçurayım biraz gibi bir durum söz konusu değil. Pilotlar orada “her ihtimale” karşı bulunur. Sistemleri anlık olarak kontrol ederler. Gerekli olduğunda gerekli protokolu uygularlar. Uçak uçmadan önce görevli personel uçağa rotasını, otopilot için gerekli bilgileri hava durumunu vs bilgileri uçuş bilgisayarına yükler. Zaten otopilot da bu bilgilerden istifade ederek uçar. Havacılıkta her ihtimal değerlendirilir.

Tesla'dan örnek verdiğim kısmı da pek doğru anlayamamışsın. Sanırım yapay zekaların nasıl çalıştığı konusunda da pek bilgin yok. Yapay zekaya yeterince veri yüklersen onu istediğin şekilde eğitebilirsin. Bu sayede her türlü amaç için özelleşmiş bir yazılım ortaya çıkar. Benim orada demek istediğim şey şu: Eğer yapay zekayı yeterince veriyle eğitirsen istediğin her türlü işi yaptırabilirsin ki bunun örnekleri var. Belki sana saçma gelmiş olabilir ama şu an yapay zeka bir uçağı a noktasından b noktasına götürmekten çok daha karmaşık işleri yapabiliyor. Eğer takip ediyorsan görmüşsündür. Yapay zeka yüklenen hir F-16 geçen aylarda insanlı bir pilotla uçan bir F-16 ile dogfight testi gerçekleştirdi. ABD de yapıldı bu. Test sonuçları yayınlanmadı ancak pilotun uçağa müdahale etmediği bilgisi verildi. Yapay zekanın geldiği noktayı kavraman açısından bu da sana bir fikir verebilir.

Her neyse yazdıklarından bu konuya ilgili olduğunu görüyorum. Dediğim gibi kesinlikle pilotları itibarsızlaştırmak gibi bir amacım yok. Olamaz da. Pilot olmanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Yine de gördüğüm kadarıyla isteğin olmasına rağmen bilgin o seviyede değil. En azından ben sana dürüstçe ve gerçekleri içeren bilgi ve fikirler vermeye çalıştım. Hayallerine yönelik herhangi bir aşağılama amacım kesinlikle yoktu. Elbette bir şeyi beğnme ya da beğenmeme gibi bir zorunluluğun yok. Özgürsün. Ancak yaptığın bana göre doğru bir yaklaşım değil.

Öncelikle yazdıkların için teşekkür ederim. Günün birinde illaki diğer meslekler gibi pilotluk ta bitecektir. Benim burada asıl rahatsızlık duyduğum yer diğer arkadaşın “pilotluk çok kolay vs.” demesiydi. Yazdıklarımdan ileride pilot olma hayalim olduğu gibi izlenim bırakmış olabilirim. Ama bende yapay zeka ile uğraşan bir bilgisayar mühendisi olmak istiyorum. Dediğim gibi burada asıl uğraş verdiğim konu arkadaşın küçümseyici tavırıydı. Bana göre hiçbir meslek hakkında böyle kolay vs. diyemez. Çünkü ciddi bir emek ve bir uğraş var. Yani benim görüşüm böyle katılan olur olmaz saygı duyarım. Ve iyi geceler dilerim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı