Kendi başına düşman seçip hedef alıp ardından o hedefi kendini patlatarak öldürdüğü iddia edilen bir Türk AI girişimi var ve kendileri Dünya çapında bol bol konuşuldu. Soğuk duş aldırdı bazı kişilere çünkü şu an bu tip başarılı iki örnekten birinin bize ait olduğu düşünülüyor ve bizim genel olarak uluslararası arenada nasıl göründüğümüz de Dünya geleceği açısından bu teknolojinin tehlikesi de belli. Şu an halen bu olay üzerinde araştırmalar sürüyor bildiğim kadarıyla.
2015 yılında yayınladığımız bir açık mektupta, Dünya'nın dört bir yanından akademisyenlerin, yapay zeka ile ilgili en büyük tehlikelerden
www.google.com
Evet, geç kaldık ancak hem şimdiye kadar hali hazırda yapılmış girişimlerimiz hem de Dünya'yı yakalama imkanımız var çünkü çok hızlı entegre olabilecek bir genç nüfusa sahibiz.
Bebekliği atlatamadığımız doğru ve bence 400 yıl gibi süreler çok ütopik. Bu konuda genelde bir asır içerisinde cevabını alıyordum ben. Bunun sebebi de teknolojik gelişim hızımızın logaritmik olarak artışıyla alakalı sanırım. İnsanlığın ürettiği toplam bilgi miktarı üzerinden bu artış daha belirgin görülebilir belki de...
Bu konuda, tam olarak sizinle aynı fikirde olmayan kitaplar okudum. İnsansılık testi açısından geçti kabul edilmesini savunanlar da var, savunmayanlar da var fakat bu konu doğrudan yapay zeka ile ilintili değil ve fakat ilintili de... Şöyle ki insansılık testini geçebilecek ilk makinenin yapay zeka olması gerektiği düşünülüyordu fakat ilk geçenin ise AI yerine bir dijital asistan olması tartışma yarattı. Bu yüzden bu soru orada.
Gayet güzel bir kombinasyon. Ben de bu alanda çalışmayı planlıyor ve araştırmalar vesaire yapıyorum. Sanırım yapay zeka ve etik benim daha çok ilgimi çekiyor sanırım.
Bu konuda ben de sizinle hem fikirim ve aslında yukarıdaki insansılık testi sorusu da aslında bu soruyla içkin bir soru sorabilmek içindi. Sizce asistanların insansılık testini geçtiği kanısı ile onlardan alınan verileri insanların bir insana verdikleri tepki olarak değerlendirip kullanma fikri sizce ne kadar delice? Veri madenciliği ve yapay zeka üzerine bir kitap okuyorum, bu fikir aklıma geldi ve galiba bunun örneklerinin ortaya çıkması da yakın.
Sizin dini görüşünüz o, benim inandığım Tanrı ise "Yürü ya kulum..." diyor bana ve bence çok yakında olacak bu tarz yapay zekalar. O zaman ne düşünürsünüz bilemeyeceğim fakat bence önümüzdeki on beş veya yirmi yıl içerisinde ilk örnekleri kesinlikle göreceğiz.
Beynin tam olarak bir algoritma olarak çalıştığını iddia eden ve bunun için deneyler hazırlayan çok minnoş ve sevimli bir beyin-nöron teorisi var. Dolayısı ile neden olmasın?