Yapay zekanın cılkı çıktı

Doğruya ulaşmanın birden çok yolu olabilir. Fakat yapay zeka, doğruya ulaşmanın sadece tek bir yolu olduğunu düşünüyor ve karşısındakine dayatıyor. Tabi o da bir makine ve doğruya gitme olasılığı en yüksek olanı seçmekten başka bir şey yapmıyor. İnsan ile ayrılan kısmı da bu, insan her ne kadar makineden yavaş da olsa çok çok farklı yerlerden bir şeyleri yorumlayıp üretebiliyor. Makine her ne kadar farklı kaynaklardan derlerse derlesin, "ne alaka" dediğimiz noktalardan çözüme gidecek kapasitede yorum yapması en azından şimdilik zor bence. (Edit: Matematiksel kanıtları bizden farklı yapabildiklerini çok çok iyi biliyorum. Fakat matematiksel kanıtlar yaparken de çıkma olasılığı en yüksek kısımdan giderek bunu yapıyoruz. Bahsettiğim kısım; bir yapay zeka o kadar kaynağı elinin altında tutmasına rağmen, örneğin sizin kadar iyi bir espri anlayışına sahip olabilir mi? O kadar iyi müzik teorisi bilmesine rağmen, Bach'ın yaptığı gibi sonsuz bir eseri hatasız bir şekilde besteleyebilir mi? Belki olabilir, ama gelecekte. Çünkü insanın onu geliştirmesine ihtiyaç duyuyor. Bunlar insana ait olan konular.)

Biz insanlar olarak doğayı tanıyoruz, bazı şeylerin limitlerini biliyoruz. Fakat makinelerde bu bilinç yok. Evet, makineler insanların tecrübelerinden öğrenebiliyorlar belki ama kendi limitleri hakkında bile kısıtlı bilgiye sahipler. Burası işte tehlikeli kısmı. Tehlikeli çünkü sonucunu bilmeyen bir zeka, anca başına gelince anlayabilir. Ki başına gelenler ve bu gelenlere yorumu da insandan farklı olacaktır, kendi yararını gözetecektir. Empati yeteneğinden yoksun olduğu için.

Ayrıca bazı yapay zekalar, şantaj aleti olarak kullanılmaya çok müsait. Tamam, bıçakla hem adam hem ekmek doğrayabilirim. Ama sorun da burada başlıyor ya zaten, bu aletlerin ekmek doğramak kadar bir faydası dahi yok. Sorsan eğlence amaçlı geliştiriyorlar... Fakat ulusal seçimlerde bile bu teknoloji kullanıldı ve halk manipüle edilmeye çalışıldı.

Bana kalırsa bu teknolojiye belli kısıtlamalar şart. Şart ama nasıl kısıtlanacağı hakkında hiçbir fikrim yok. Otursun, yapay zeka tarafından işleri alınacak olanlar düşünsün bunu da. :)
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı