Yavuz Sultan Selim hilâfeti nasıl aldı?

• Konuyu başlatan Efems
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 23
  • Görüntüleme 993

Efems

Decapat
Daha fazla  
Yavuz, 1517 yılında ridaniye muharebesi ile memlük'leri ve dolayısıyla mısır'ı fethetti. Ama hilafeti(halifeliği) nasıl aldı? Bi' anda savaşı kazanınca "tamam arkadaşlar fethettik hilafeti alıyorum." tarzında falan mı bunu çok merak ediyorum. Bilen bi' hocam beni aydınlatabilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Yavuz, 1517 yılında ridaniye muharebesi ile memlük'leri ve dolayısıyla mısır'ı fethetti. Ama hilafeti(halifeliği) nasıl aldı? Bi' anda savaşı kazanınca "tamam arkadaşlar fethettik hilafeti alıyorum." tarzında falan mı bunu çok merak ediyorum. Bilen bi' hocam beni aydınlatabilir mi?

Aslında soru şu olmalı
Halifelik Osmanlı'ya ne kattı? ( bence hiçbir şey aksine yıkılma sebeplerinden biri)

O süreç nasıl işliyor? Kim karar veriyor Yavuz Sultan Selim'in halife olmasına?
Güç ve mühür kimdeyse, Süleyman odur. Sanki Muaviye geldiğinden beri Halifelik kalmış mı ki? "Alıyorum" dedi, karşı çıkabilecek hiçbir güç yoktu ve aldı. Bu kadar. Sonra karşı çıkacak bir Şerif Hüseyin çıktı, o da asıl Halife benim dedi, güç gitti; mühür de gitti Süleymanlık da gitti. Osmanlı ailesine ceset gibi bir rütbe kaldı, o cesedin defnini de Atatürk gerçekleştirdi ve konu kapandı. Zaten bir kere şu Halifeliğin ekmeğini yemek için Cihat ilân ettiler, ona da kimse gelmedi. Papaz bin kat daha güçlüdür, adı var etkisi yok, boş bir makam. Yalnızca "İslâm dünyasını temsil eden lider" sıfatı, temsil etmeniz için de gücünüz olması gerekiyor. Güç tükenince sıfat da boşa düştü işte.

Ki zaten 2. Abdülhamid'e kadar kimse "Ben Halifeyim he" dememiştir. 93 Harbinden sonra iyice belimiz kırılınca bunu siyasi bir koz olarak öne sürdü. Kardeşi cihat ilân ettiğinde de en çok kızan kişidir, "Halifeliğin adı bir güçtü, kendisi değil" demiştir. Ne kadar boş bir şey olduğunu Abdülhamit bile açıklamış aslında.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı