Yavuz Sultan Selim hilâfeti nasıl aldı?

• Konuyu başlatan Efems
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 23
  • Görüntüleme 1.011

Efems

Decapat
Daha fazla  
Yavuz, 1517 yılında ridaniye muharebesi ile memlük'leri ve dolayısıyla mısır'ı fethetti. Ama hilafeti(halifeliği) nasıl aldı? Bi' anda savaşı kazanınca "tamam arkadaşlar fethettik hilafeti alıyorum." tarzında falan mı bunu çok merak ediyorum. Bilen bi' hocam beni aydınlatabilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Yavuz, 1517 yılında ridaniye muharebesi ile memlük'leri ve dolayısıyla mısır'ı fethetti. Ama hilafeti(halifeliği) nasıl aldı? Bi' anda savaşı kazanınca "tamam arkadaşlar fethettik hilafeti alıyorum." tarzında falan mı bunu çok merak ediyorum. Bilen bi' hocam beni aydınlatabilir mi?

Bunu tarih kitapları yazmaz ama şöyle ifade edeyimki yavuz sultan selim Han'ın nedimi Hasan can hayat hikayesini okuyun Hasan ağa vs anlıyacaksınız buraya yazarım ama sığmaz... Sina çölü nasıl geçildi öğrenirsiniz.

Evet, savaşın kazanılması hilafetin Osmanlı'ya geçişinin önünü açtı, ancak bu geçiş basit bir “aldım” meselesi değildi. Hem memlükler'in yıkılışı hem de abbasi halifesinin Osmanlı himayesine girişi bu süreci mümkün kıldı.

Aslında Memlükler tam olarak yıkılmadı resmi olarak devlet yıkılsada 1833'e kadar Mısırı Osmanlı'ya bağlı bir şekilde yönetmeye devam etti. 1833 yılında kavalalı tarafından Memlükler tam anlamıyla oradan kaldırıldı.

Aslında Memlükler tam olarak yıkılmadı resmi olarak devlet yıkılsada 1833'e kadar Mısırı Osmanlı'ya bağlı bir şekilde yönetmeye devam etti. 1833 yılında kavalalı tarafından Memlükler tam anlamıyla oradan kaldırıldı.
Mısır'da yönetimde payları vardı ama devlet olarak 1517'de yıkıldılar.

Hilafet nişanesi olan egemenlik alametinden ziyade daha çok bir unvandır. Türk sultanları sadece sultan değil bulundukları coğrafyalara göre "şah" "kayzer" "Han" "Hakan" "gazi" müslüman ve arap coğrafyalarında ise "halife" olarak görüldüler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı