Yazılım alanı ölüyor mu?

roronoa1

Femtopat
Merhaba. İnternette bu konu ile ilgili sürekli okumalar yapıyorum. Okuduğum, araştırdığım kadarıyla kimse iş bulamıyor. Yapay zeka gümbür gümbür geliyor ne yapacağız diyen de çok. Bu yıl bilişim sistemleri mühendisliğini kazandım. Bölümü ve kodlamayı seviyorum ama insanların söylediği bunca şeyi göz önüne alarak tutkularımı takip etmenin artık anlamsız olduğunu düşünmeye başladım.

Her şeyde olduğu gibi bu konuda da ikiye ayrılmış herkes. Birinci gruptakiler işsiziz, her iş ilanına +100 başvuru geliyor, maaşlar çok düşük, işten çıkarılıyoruz vb söylemlerde bulunuyor. İkinci grup ise Türkiye'de kaliteli çalışana ihtiyaç var, meslek ölmedi, yazılımı bilen bilmeyen herkes ilanlara başvurup CV gönderiyor, ondan dolayı ilanlardaki sayılar bu kadar çok diyorlar. Maaşların da çok dolgun maaşlar olduğunu söylüyorlar.

Araştırdığım ve gördüğüm kadarıyla ilanlar açıldığı gibi yüzlerce kişi bunlara başvuruyor. Maaşlar tecrübeye göre 25K-90K arasında değişiyor. Şirketler türlü sebeplerden dolayı yüksek sayıda işten çıkarmalar yapıyor.

Nasıl bir döneme denk geldiğimi şaşırdım. Yıllardır istediğim bölümü okumaya şu anda çekinir oldum. İş bulabilecek miyim? Bulduğum işten çıkarılacak mıyım? Kiraların 15K-20K arası olduğu yerde ben 25k maaş ile nasıl hayatta kalacağım? Kaygılanmadan yaşayabileceğim bir günüm olacak mı diye çok düşünüyorum. Düşüne düşüne kafayı yedim zaten.

Sizlerden, sektörde olan abi, abla ve kardeşlerimden yardım istiyorum. Sizden ricam siz de bu konudaki tecrübelerinizi bu gönderinin altında paylaşın. Verebileceğiniz tavsiyeler varsa onları da dinlemek isterim. Şimdiden okuyan, destek veren ve cevaplayan herkese teşekkür ederim. Vaktinizi çaldıysam da kusura bakmayın. Herkese iyi günler dilerim.

Artık 5 kişinin 2 haftada yaptığı işi,1 kişi ve bir yapay zeka bir günde saatler içinde yapabiliyor. Yazılımcılar ne kadar inkar da etse, kendini de yırtsa istihdam azalıyor; azalacak da.

Ayrıca şunu da ekleyeyim, ben dijital oyun tasarımı okuyorum. Ama maalesef işler çok değişiyor. Ben de önümü göremiyorum açıkçası. Sektörün içindeyim yani.

Yazılımda ne yaptığın ve hangi dilde olduğun önemli, yapamay zeka ile bir yere nanik yaparak 400 denemede varılıyor. Üstüne de güncellemecilik macerası var.

Tutup fayton/python biliyorum diye 2000'lerin scriptkiddie'leri gibi dolaşan insanlardan ve "kolaylaştırılmış" görünen "robotik kodlama" eserleri dışındaki alanlar gayet Güven, Özveri ve Tecrübe istemeye devam ediyor.

Hocam çok bilgili bir kişi olmamakla beraber bu soru şuna benziyor mucitlik bitiyor mu nasıl her gün yeni icat çıkıyorsa yazılımda bitmez gibi.

Yazılımda ne yaptığın ve hangi dilde olduğun önemli, yapamay zeka ile bir yere nanik yaparak 400 denemede varılıyor. Üstüne de güncellemecilik macerası var.

Tutup fayton/python biliyorum diye 2000'lerin scriptkiddie'leri gibi dolaşan insanlardan ve "kolaylaştırılmış" görünen "robotik kodlama" eserleri dışındaki alanlar gayet Güven, Özveri ve Tecrübe istemeye devam ediyor.
Bugün, hatta "şu an" öyle. Bundan 1-2 sene sonrasını bence sen de görüyorsun. :)

Yapay zekanın yazılımcıları tamamen bitirmese bile (bu mümkün değil) perişan edeceği, değersizleştireceğini öngörmemek elde değil. istediğin kadar tecrüben, güvenin vs olsun, adam günün sonunda parasına bakar. İşçi almak istemiyorlar.

Bugün, hatta "şu an" öyle. Bundan 1-2 sene sonrasını bence sen de görüyorsun. :)

Yapay zekanın yazılımcıları tamamen bitirmese bile (bu mümkün değil) perişan edeceği, değersizleştireceğini öngörmemek elde değil. istediğin kadar tecrüben, güvenin vs olsun, adam günün sonunda parasına bakar. İşçi almak istemiyorlar.
O senin güzide görüşün - çünkü "dijital oyun tasarımı" eğitimi alıyorsun. Ben hem dijital hem fiziki dünyada tasarım, uygulama, üretim yapabiliyorum. Tutup storyboard'ları, planları ortalama insan zekasının beslenip kağıda sildiğinden beslenen bir zekanın daha iyi bir şey çıkartacağına inanmak yersiz.

Geçen ay dostuma gelen iş teklifi TL bazında 6 haneli rakamdı, sebebi ülkede kendisinden tahminen 8-10 kişi var yok, ana dili C/C++. Bir diğer dostum da benzer şekilde çalışıyor, yapay zekadan da faydalanarak ancak düzeltilmesi ve denetlemesi gereken o kadar çok şey var ki - alpha testinde, beta testinde eeeh dedik.

Yani mesele paraya bakacaksa, herkesin yaptığı değil, senin özellikle düzgün, iyi ve doğru yapabildiğine kalıyor - yoksa ortalama zekada sana maaş veren kişilerin peşinde/şirketinde fazla dolanmıyorsun zaten. Tabi senin neye ne kadar para harcadığın da önemli, Dubai'de cam masaları beyaza boyayan kişilerin hiçbiri şu an ortada yok, bana borçları da var :)

O senin güzide görüşün - çünkü "dijital oyun tasarımı" eğitimi alıyorsun. Ben hem dijital hem fiziki dünyada tasarım, uygulama, üretim yapabiliyorum. Tutup storyboard'ları, planları ortalama insan zekasının beslenip kağıda sildiğinden beslenen bir zekanın daha iyi bir şey çıkartacağına inanmak yersiz.

Geçen ay dostuma gelen iş teklifi TL bazında 6 haneli rakamdı, sebebi ülkede kendisinden tahminen 8-10 kişi var yok, ana dili C/C++. Bir diğer dostum da benzer şekilde çalışıyor, yapay zekadan da faydalanarak ancak düzeltilmesi ve denetlemesi gereken o kadar çok şey var ki - alpha testinde, beta testinde eeeh dedik.

Yani mesele paraya bakacaksa, herkesin yaptığı değil, senin özellikle düzgün, iyi ve doğru yapabildiğine kalıyor - yoksa ortalama zekada sana maaş veren kişilerin peşinde/şirketinde fazla dolanmıyorsun zaten. Tabi senin neye ne kadar para harcadığın da önemli, Dubai'de cam masaları beyaza boyayan kişilerin hiçbiri şu an ortada yok, bana borçları da var :)
Öncelikle ben sadece oyun tasarımı öğrencisiyim dedim. Benim öğrencilik hayatım dışında da bir hayatım var ve bashettiğin-bahsetmediğin birçok şeyle ben de hem mecburen, hem hobi olarak, hem para kazanmak için uğraştım/uğraşıyorum.

Dediklerinin farkındayım yani. Söylediğin son şeyler her meslek için geçerli. Ama ben herkesin bildiği klasik "yazılımcılar"dan bahsediyorum. Temeli yazılım olup aklımıza bile gelmeyecek bir sürü iş var zaten onun da farkındayım.

Şu saatten sonra senin de dediğin gibi fark yaratanlar kazanacak. Düz yazılım bilenlerden hiçbir şey olmayacak. Ama bu yazılımla alakalı bir öngörü değil, her meslekte var ve artarak devam edecek.

Aslında seninle yanı noktadayız dostum ama farklı şekilde konuşuyoruz. Artık fark yaratan insanlar var. Yeni çıkacak tonla meslek var. Ama o bilindik "yazılımcılık" yok.

Öncelikle ben sadece oyun tasarımı öğrencisiyim dedim. Benim öğrencilik hayatım dışında da bir hayatım var ve bashettiğin-bahsetmediğin birçok şeyle ben de hem mecburen, hem hobi olarak, hem para kazanmak için uğraştım/uğraşıyorum.

Dediklerinin farkındayım yani. Söylediğin son şeyler her meslek için geçerli. Ama ben herkesin bildiği klasik "yazılımcılar"dan bahsediyorum. Temeli yazılım olup aklımıza bile gelmeyecek bir sürü iş var zaten onun da farkındayım.

Şu saatten sonra senin de dediğin gibi fark yaratanlar kazanacak. Düz yazılım bilenlerden hiçbir şey olmayacak. Ama bu yazılımla alakalı bir öngörü değil, her meslekte var ve artarak devam edecek.

Alında seninle yanı noktadayız dostum ama farklı şekilde konuşuyoruz. Artık fark yaratan insanlar var. Yeni çıkacak tonla meslek var. Ama o bilindik "yazılımcılık" yok.
Fiziken neler yapıyorsun merak ettim?

Şu ankiler için 2000'lerin scriptekiddie'leri dedim ve ultra üzücü olarak "yobotiyk koydlama" 3. sınıf dersi var, daha 9. sınıf biyolojisini hatırlayamayan zekanın şimdi öğrenince bir şeyleri farklı yapabileceğine olan ebeveynlerin inançlarının sonuçları facia olacak. Daha kitap okuyamıyor, 200 satır kodu 10 satıra sığdırmayı düşünmesini beklemiyorum.

O bilindik yazılımcılık senin için nedir?

Fiziken neler yapıyorsun merak ettim?

Şu ankiler için 2000'lerin scriptekiddie'leri dedim ve ultra üzücü olarak "yobotiyk koydlama" 3. sınıf dersi var, daha 9. sınıf biyolojisini hatırlayamayan zekanın şimdi öğrenince bir şeyleri farklı yapabileceğine olan ebeveynlerin inançlarının sonuçları facia olacak. Daha kitap okuyamıyor, 200 satır kodu 10 satıra sığdırmayı düşünmesini beklemiyorum.

O bilindik yazılımcılık senin için nedir?
Bahsettiğin konuda gerçekten hak veriyorum.

Bilindik yazılımcılıktan kastım da kendi sektörümden örnek vermek gerekirse Unreal veya Unity için script yazmayı bilen, hatta belki de harikalar yaratan, oyun motorunu altını üstüne getirmiş yazılımcı arkadaşlarım benim için o "bilindik" yazılımcılar. Ekstrası yok. Sadece yazılım yapıyor, oyun motoru biliyor. Kendine başka bir şey katmamış. Başka sektörlerden örnek vermenin haddime olduğunu düşünmüyorum, belli ki işinde donanımlı bir insansın sen de. Eminim sen de senin asıl alanınla ilgili çeşitli fikirlere sahipsindir.

Fiziksel olarak ne yaptığıma gelince de, burada bunları konuşmak konuyu saptırmak olur. Konumuz yazılım mesleğinin ve yazılımcıların geleceği.

Tabii, kimse geleceği görmüyor elbet ben de yanılabilirim. Umarım da öyle olur da binlerce insan işsiz kalmaz. Ama bu benim tahminim.

Burada amacım sen de dahil kimseye ahkam kesmek de değil, her ne şekilde olursa olsun içinde bir şekilde olduğum bir alanın geleceği hakkında yorum yapıyorum. Hepimiz izleyip göreceğiz.

Çalışan, kendini donatan insanlara çok saygı duyarım, eğer bu tarz konularda sohbet, tartışma ortamı yaratmak istersen kendini de anlattığın başka bir konu açtığında seve seve katılırım :) Ama burada konu bu değil.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı