Yazılım dilleri Türkçe olur mu?

@user.cs buna çok uğraştı ancak mümkün olmuyor o da fcode u sonrandan İngilizce yaptı.
Aslında mümkün oluyor ancak herkesin kullanabileceği bir dil olması gerekli. O nedenle İngilizce devam etmek en mantıklısı. Bir dil vardı aslında Türkçe, ismini hatırlamıyorum ama çok yaygınlaşmadı.

Ogrenmenin onundeki engel dil bariyeri degil, konseptleri kavramak.

Race condition, thread, concurrency, dummy variable ya da volatile dedigim zaman neden bahsettigimi anlamamanin sebebi Ingilizce bilmemen degil, yazilim bilmemen.

Yarış durumu, işlek, eşzamanlılık, kukla değişkeni ve uçucu. Daha anlasilir oldu mu? Hayir, bir gram bile daha anlasilir degil :)

Benim bu tarz kavramlarin Turkcelerini anlamam icin once acip Ingilizcesine bakmam gerekiyor, yonga betic islek kapsak minkap gibi sacma sapan kelimeleri "Turkcelestirme" adi altinda piyasaya suruyor bazi problemli insanlar.

Buna ne gerek var onu anlayamadım. Yazılım, evrensel bir iş. Bu işi yaparken de evrensel bir dil olab İngilizce’yi en azından belli oranda bilmek kişinin kendisine bir artıdır. Milliyetçilik yapmak istiyorsak da var olab bir şeyi Türkçe’ye çevirmek milliyetçilik değil. Yeni bir şey icat etmek gerek. Kaldı ki icat etsek bile onda İngilizce altyapılı olmalı. Başka türlü onu dünya pazarına sunamayız.

Aslında mümkün oluyor ancak herkesin kullanabileceği bir dil olması gerekli. O nedenle İngilizce devam etmek en mantıklısı. Bir dil vardı aslında Türkçe, ismini hatırlamıyorum ama çok yaygınlaşmadı.
Karamel programlama dili olması lazım. Ama çok karışık. C# ve C++ özenip yapmışlar.
Karamel Programlama Dili

Fonksiyonların ismini Türkçe'ye çevirerek yapılabilir ama neden yapılsın mesela? Evrensellik desen olmayacak. Çocuk hata aldığında yine sıkıntı çekecek. Hepsine geçtim indirdiğin kütüphanelerin hepsini tek tek Türkçe'ye çevirmekle mi uğraşacaksın birde.

Aslında Türkçe bir yazılım dili var bkz:Sua. Fakat Türkçe yazılım dillerinin kullanılması gereksizdir. Sebebi ise Türkçe için yeterli kaynak, doküman ve topluluk bulunmamasından kaynaklı. Eğer İngilizce bir yazılım dilinde hata ile karşılaşırsan bunu Stack Overflow gibi forum sitelerinde paylaşarak aynı sorunu yaşayan diğer kişilerden rahatlıkla problemlerini çözebilirsin, öte yandan aynı forumlarda Türkçe bir yazılım dili hakkında hata paylaşırsan muhtemelen kimse yardımcı olamayacaktır.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı