Yazılım konusunda ne kadar iyiyim?

stalw4rt

Femtopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Bunu sormamdaki amaç, eğer iyi değilsem başka bir şeye yönelmeyi düşünüyorum.

Basitçe anlatayım, Bitcoin verileri çekme sitesi yaptım, node.js yi kurdum, Binance, coinbase gibi sitelerin JS sayfalarını modüllere ayırdım, websocket bağlantılarını yaptım, sonra ana server dosyasında bu modülleri tanımladım. Alternatif olarak ccxt kütüphanesini de sisteme ekledim. Site de belirli bir zaman aralığında spesifik bir Coin'in ne kadar takas edildiği falan görülüyor. Sitede pagination falan da var işte. Çekilen coinlerin sembolü çekiliyor sonra bir listeye aktarılıyor sonra başka bir listeye derken o coin sembolleri markette var mı, eğer yoksa sistem hata vermesin diye anlamsız semboller siliniyor falan vs. çok da basit değil aslında.

Buraya kadar iyi ama sorun şurada bunu 3 ayda yaptım :D. Web işleri bana çok sıkıcı geliyor, evde otururken bir günde zamanımın çoğunu hiç buna ayırasım gelmiyor. Bir de JavaScript ile ne yazsam 1 ay ara verip tekrar yazdıklarıma bakınca ben bile ne yazdığımı anlamıyorum, basitleştirmeye çabalasan da arab çorbası, hind koltuk altı gibi görünüyor sayfalar. C#'ta veya C++ gibi OOP dillerde genelde böyle sorunlar yaşamıyorum. Fakat oyun geliştirme bana eğlenceli geliyor birkaç amatör oyunum var.

GitHub'ta bazı projelerim var ama GitHub ile pek uğraşmadım şimdiye kadar, millet geçen cursor falan diyordu pek anlamadım ne olduğunu. Yazılım da gerçekten kariyer yapmak istiyorum, bulunduğum yerleşkedeki yazılım şirketlerinin çoğu veri tabanı olarak MySQL kullanıyor ve back end olarak PHP kullanıyorlar, yazılım mühendisi değilim, asıl bölümüm farklı ama açıktan bilgisayar programcılığı diploması aldım. İşin açığı 6 yıldır sürekli olmasa da, gece gündüz bununla yatıp kalkmasam da yazılımla uğraşıyorum, ben her zaman çok kolay sıkılan biriydim, hala öyleyim, doğru düzgün ders de çalışmazdım, ciddi motivasyon ve iradevi sorunları olan biriyim ve şu an çalıştığım işin yazılımla bir ilgisi yok. Kendim hakkında çok fazla detaya girerek oversharing yapmak ve okuyucuyu bıktırmak istemiyorum ama kısacası adhd ye sahibim ama ilaç kullanmıyorum. Sizce bu konuda ne yapmalıyım?

Son düzenleme:
Bitcoin verileri çekme sitesi ne demek? Oturup verileri anlık Scrapleyen ve WSS ile güncelleyen bir WEB servisi mi yazdın? API mi yazdın yoksa?

Bir kere tespitim yazın çok dağınık ve çok sistemsizsin. Yazdıklarından ben bunu çıkardım en azından. GitHub ve Git öğrenmek zorundasın gibi bir şey. Kod okumak da çok kritik daha kendi yazdığın kodu okurken güçlük çekiyorsan,iş dünyasında başkalarının yazdığı servisleri okurken işkence gibi gelecek.

Tavsiyem bildiğin her şeyi unut ve sıfırdan sistemli bir şekilde oturup her şeyi yeniden öğren. Ayrıca her şeyden biraz biraz bilmemek hiçbir şey bilmemektir. Çünkü hiçbir değeri yok,oturup bir alanda uzmanlık kazanmaya çalışmanı tavsiye ederim. Şu an herkes Data Science işleriyle uğraşıyor mesela o yüzden her yer Data Scientist/AI Engineer dolu. Yaptıkları bir şeyde yok parametre giriyorlar. Hazır modellerin API'lerini bağlıyor ıvır zıvır.

Tavsiyem niş ve ilgini çeken alanlara yönelmen olur. Game Dev,Data Engineer,Database Analyst,DevOPS,Siber Güvenlik bir sürü alan var. Yapmaktan keyif almayacağın veya hızlı sıkılacağın bir işe de yatırım yapma. Eğer hiçbir alanla bağ kuramıyorsan sektörle olan ilgini profesyonel olarak değerlendirmekten vazgeçmeni öneririm. Zaten artık sektör Yazılımda çok para var kanka kafasıyla sektöre girip. 3-5 ayda Udemy'den bitirdiği kursla her ilana başvuran adamlarla dolu. Bazı CV'ler var görsen gülersin ve adam yerine utanırsın.

Senin CV'ne IK bakmıyor bile öyle söyliyim. Yaptığın güzel ayakları yere basan projelerin olması lazım.

Duyduğum kadarıyla Türkiye'de SAAS kısmı güzel. Yurtdışı istiyorsan genel hatlarıyla pek ayrışmıyor. İşinde iyiysen her türlü alanında yandaşlarından sıyrılırsın.

Cursor sadece bir IDE içinde belli yapay zeka modelleri var ve code generation konusunda şimdilik başarılı. Modüler yapıda bi projeyi iyi handle edebiliyor. Ancak ne yazdığına dair en ufak fikrin yoksa,kodun spaghettilestigini göremiyorsan. Dilin mimarisine hakim değilsen ve sadece prompt verip,uygulama yazdığını sanıyorsan kendini kandırıyorsun.

Benim gözlemim su anki juniorlar çok hızlı kod üretiyor. GPT,Gemini,Copilot,Claude gibi modelleri kullanarak ne yazdıklarına dair en ufak fikirleri olmadan run ettiginde sonuc okeyse kodu kullanıyor. İsin üzücü kısmı kendisi de ne yazdığını bilmiyor. Bunlar iyi değil isin mantığını öğrendikten sonra bu araçları kullanabilirsin ki kullanmak zorundasın. Ne yaptığını bilmiyorsan çok tehlikeli tekrar altını çiziyorum.

Bir yandan maalesef üzülerek söylüyorum sektör biraz buna evriliyor. Bizler operatör olacağız ve niş alanlar biraz daha geç kaybolucak. (bkz: Data Engineer)

Son düzenleme:
Meraklandigin konuda ilerlemekte sorun yasamiyorsun ama ayni konuyu disiplinli ve sistematik sekilde surekli ogrenmeye devam edecek bir insan profili gibi de durmuyorsun.

Bir gun gelecek ve para kazanmak icin cok da sevmedigin bir konuda / teknolojide / ofiste calismak zorunda kalacaksin. Senin canin Rust yazmak ister ama ofiste Java 6 ile generic yazarsin mecburen. Bu senaryoda bu profilde birinin basarili olabileceginden emin degilim.

Bence bu konu yazilim muhendisligi ile degil direkt psikiyatri ile alakali bir konu. Destek al, hangi konuyu secersen sec basina bela olur bu huy.

Bitcoin verileri çekme sitesi ne demek? Oturup verileri anlık Scrapleyen ve WSS ile güncelleyen bir WEB servisi mi yazdın? API mi yazdın yoksa?

Bir kere tespitim yazın çok dağınık ve çok sistemsizsin. Yazdıklarından ben bunu çıkardım en azından. GitHub ve Git öğrenmek zorundasın gibi bir şey. Kod okumak da çok kritik daha kendi yazdığın kodu okurken güçlük çekiyorsan,iş dünyasında başkalarının yazdığı servisleri okurken işkence gibi gelecek.

Tavsiyem bildiğin her şeyi unut ve sıfırdan sistemli bir şekilde oturup her şeyi yeniden öğren. Ayrıca her şeyden biraz biraz bilmemek hiçbir şey bilmemektir. Çünkü hiçbir değeri yok,oturup bir alanda uzmanlık kazanmaya çalışmanı tavsiye ederim. Şu an herkes Data Science işleriyle uğraşıyor mesela o yüzden her yer Data Scientist/AI Engineer dolu. Yaptıkları bir şeyde yok parametre giriyorlar. Hazır modellerin API'lerini bağlıyor ıvır zıvır.

Tavsiyem niş ve ilgini çeken alanlara yönelmen olur. Game Dev,Data Engineer,Database Analyst,DevOPS,Siber Güvenlik bir sürü alan var. Yapmaktan keyif almayacağın veya hızlı sıkılacağın bir işe de yatırım yapma. Eğer hiçbir alanla bağ kuramıyorsan sektörle olan ilgini profesyonel olarak değerlendirmekten vazgeçmeni öneririm. Zaten artık sektör Yazılımda çok para var kanka kafasıyla sektöre girip. 3-5 ayda Udemy'den bitirdiği kursla her ilana başvuran adamlarla dolu. Bazı CV'ler var görsen gülersin ve adam yerine utanırsın.

Senin CV'ne IK bakmıyor bile öyle söyliyim. Yaptığın güzel ayakları yere basan projelerin olması lazım.

Duyduğum kadarıyla Türkiye'de SAAS kısmı güzel. Yurtdışı istiyorsan genel hatlarıyla pek ayrışmıyor. İşinde iyiysen her türlü alanında yandaşlarından sıyrılırsın.

Cursor sadece bir IDE içinde belli yapay zeka modelleri var ve code generation konusunda şimdilik başarılı. Modüler yapıda bi projeyi iyi handle edebiliyor. Ancak ne yazdığına dair en ufak fikrin yoksa,kodun spaghettilestigini göremiyorsan. Dilin mimarisine hakim değilsen ve sadece prompt verip,uygulama yazdığını sanıyorsan kendini kandırıyorsun.

Benim gözlemim su anki juniorlar çok hızlı kod üretiyor. GPT,Gemini,Copilot,Claude gibi modelleri kullanarak ne yazdıklarına dair en ufak fikirleri olmadan run ettiginde sonuc okeyse kodu kullanıyor. İsin üzücü kısmı kendisi de ne yazdığını bilmiyor. Bunlar iyi değil isin mantığını öğrendikten sonra bu araçları kullanabilirsin ki kullanmak zorundasın. Ne yaptığını bilmiyorsan çok tehlikeli tekrar altını çiziyorum.

Bir yandan maalesef üzülerek söylüyorum sektör biraz buna evriliyor. Bizler operatör olacağız ve niş alanlar biraz daha geç kaybolucak. (bkz: Data Engineer)
CCXT dedm diye "API mi yazdın?" dediysen,, sabahları bir kahve alıp kendine gelmek herkes için iyidir, CCXT'yi ben yazmadım. "Web Socket" diye bir yazılım teknolojisi var bununla verileri binance, coinbase gibi yerlerden scrap'ledim evet. Bu söylediğim şeyler Henüz WEB servisi haline gelmedi. Yani "bitcoin verilerini çekmek" kaç farklı şekilde yapılabilir bilmiyorum, benim bildiğim bunlar, biri dışında başka bir yöntem olduğunu da sanmıyorum. "sembol" derken de "bitcoin sembolleri"ni kast ettim yani "btc/usdt", "eth/usdt", "eth/btc" vs. gibi.

Yani ben 3-5 ay Udemy kursu gören promth yazarak kod yazan kod bilmeyen adamları bilmem ama "SteamUP!" daha rus sitelerinde yeni yayımlanmışken, o bahsettiğin kişiler daha yeni yeni emeklemeye başlamışken biz steam "krek"liyorduk, WorldPress ile sahte steam giriş sayfası yapıp arkadaşlara "şaka" yapıyorduk. Her ne kadar 6 yıldır karalı bir şekilde uğraşıyorum dediysem de bizim yazılım ve bilgisayar bilgimiz köklüdür. Sadece sürekli gelişen bu API lerin hızına yetişmekte zorlanıyorum ve her fırsatta bir şeyi tam biliyorum demek istiyorum kendime sonra bir şeyler çıkıyor ve bunu diyemiyorum, sürekli bir şeyleri takip etmeye çalışmak zaten başka bir işte çalışıyorken yorucu. Bir de ben çok teknik terimler kullanıldığında o teknik terimlerin ne anlama geldiğini bilsem de bir duraksıyorum,

Kimseyle tartışmak ya da kimseyi kırmak gibi bir niyetim yok, tartışarak kimse huzur bulmaz ama tıpkı senin beni anlaman gibi benim de senin yazdıklarından anladığım kadarıyla "Bildiğin her şeyi unut" derken benim hiçbir şey bilmediğimi ima ediyor gibisin. Yani oradan bakınca nasıl göründüğümü bilmiyorum ama ben dağınık ve "sistemsizsin" denilerek, bildiğin her şeyi de unut diye bitirilebilecek bir adam kesinlikle değilim.

Benim sorduğum soru aslında şu: Bu belirttiğim sistemi yapabilen biri yazılımı ne kadar biliyordur, bunu yapabilen biri kendine "tamam artık ben de bir yazılımcıyım, yürür giderim" diyebilir mi? Buna nedendir bilmem ama bir cevap alamadım. Ve "tekrar altını çiziyorum", bu sistem derken "WS bağlantısını bir yere yazıp verileri yazdırıyorsun, ön yüzden fetch edip, sitede listeletiyorsun, ne var bunda" diye düşünürsen çok gülerim ve ben de sana veri teknolojiciliğinde ne var, MySQL'in başına müzik açıp oturuyorsun hatalı olan SQL ve linux terminal kodlarını google'a yazıp düzeltiyorsun, ne var bunda?" derim. Sitede belirli süre aralıklarında çekilen coin verilerinin matematiksel işlem yapılıp ortalamaları falan da alınıyor yine de bu detaya da gireyim.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Meraklandigin konuda ilerlemekte sorun yasamiyorsun ama ayni konuyu disiplinli ve sistematik sekilde surekli ogrenmeye devam edecek bir insan profili gibi de durmuyorsun.

Bir gun gelecek ve para kazanmak icin cok da sevmedigin bir konuda / teknolojide / ofiste calismak zorunda kalacaksin. Senin canin Rust yazmak ister ama ofiste Java 6 ile generic yazarsin mecburen. Bu senaryoda bu profilde birinin basarili olabileceginden emin degilim.

Bence bu konu yazilim muhendisligi ile degil direkt psikiyatri ile alakali bir konu. Destek al, hangi konuyu secersen sec basina bela olur bu huy.
Başarılı olabileceğimden emin değilsen buna bir sözüm yok ama psikiyatrik destek almalı mıyım almamalı mıyım diye ben sana bunu mu sordum sence? Sana sorulmadan verdiğin bu tarz yanıtlar hakaret gibi bir şeydir, bana göre de senin iletişim kurma desteği alman gerek.

Başarılı olabileceğimden emin değilsen buna bir sözüm yok ama psikiyatrik destek almalı mıyım almamalı mıyım diye ben sana bunu mu sordum sence? Sana sorulmadan verdiğin bu tarz yanıtlar hakaret gibi bir şeydir, bana göre de senin iletişim kurma desteği alman gerek.

Zaten cevabim yazilim ile ilgiliydi, psikoloji falan diyince trigger oldun muhtemelen; paraphrase edeyim ben yeniden -> Bir yazilim muhendisinde olmasi gereken cok temel soft skill'ler bence sende yok. O yuzden "sizce yazilimda ne kadar iyiyim" diye senin sordugun soruya benim cevabim bu.

Hayatini sadece bu isten kazandigin para ile gecindirebiliyor musun? Evetse yazilimcisin, degilse degilsin.
API bagladim, WS gezdirdim, gRPC ile analitik yapiyorum vs bos isler. Random 3 kisi cevir yoldan "iyi seviyede python biliyorum" diyecek sana.

Zaten cevabim yazilim ile ilgiliydi, psikoloji falan diyince trigger oldun muhtemelen; paraphrase edeyim ben yeniden -> Bir yazilim muhendisinde olmasi gereken cok temel soft skill'ler bence sende yok. O yuzden "sizce yazilimda ne kadar iyiyim" diye senin sordugun soruya benim cevabim bu.

Hayatini sadece bu isten kazandigin para ile gecindirebiliyor musun? Evetse yazilimcisin, degilse degilsin.
API bagladim, WS gezdirdim, gRPC ile analitik yapiyorum vs bos isler. Random 3 kisi cevir yoldan "iyi seviyede python biliyorum" diyecek sana.
Yazdıklarına alınmamı istiyorsun ama alınamadım çünkü ne bileyim yazdığın şeyler bana komik geldi. Doğruluk üstüne yemin ederek bütün samimiyetimle söylüyorum bunu, ben bu konuşmadan şunu anladım, şu an burada yazılımdan en çok anlayan kişi benim. Ben öyle anladım 😁

<-Bu kısmı bitwise ye özgü yazmıyorum:->
Ayrıca zaten konuyla ilgisi olmadığını düşünerek belirtmedim ama beni geçmişte bir güvenlik şirketinin yazılım kısmında işe almışlardı ben oradaki elemanlarla anlaşamadığım için işten ayrıldım. Sanırım benim sorunum yazılım ile değil yazılımcılar ile, ben yazılımdan anlasam da bu yazılımcı kafasını anlamıyorum kardeşim. Ben yazılım projelerimi bir uğraş olarak kendi başıma yapmaya karar verdim. Bu tarz çıkıntı davranışları yani kimse çekmek istemez bence.

Ha şunu da yapıcı bir eleştiri olarak kabul edin, haraket etmek kesinlikle istemem, kesinlikle öyle bir niyetim yok, bunu bir hakaret olarak görmeyin yani, iletişim konusunda bence "gelişmeye açıksınız" 😁 Yani düzgünce konuşabilirdik bunları.

Sonuç olarak artık bunu bu şekilde konuşarak olayın iyi bir yere varacağını sezmiyorum, çünkü konu tartışmaya dönüştü, ben bu konuyu takibi bırakıyorum.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı