Yazılım mühendisi olmadan önce kod bilmek gerekir mi?

Öncelikle merhabalar. 3. sınıf %100 İngilizce bilgisayar mühendisliği okumaktayım yani dersler, kitaplar, sınavlar vesaire her şeyimiz İngilizce. Bunu belirtmek istedim çünkü işin içinden biri olduğumu bilmeni istedim. Üniversiteye gelmeden yazılım bilmiyordum yani böyle bir zorunluluğun yok. Fakat biz yeni öğrenmeye başlamışken liseden bu işleri bilen arkadaşlar direk 1 ve 2. sınıfta gönüllü staj yapmaya ve çalışmaya başladır. Çoktan alanlarını seçmişler. Kendilerini geliştirmişlerdi çünkü. Yazılım çok büyük bir mecra çok farklı dalları var. Zamanla yöneleceğin alanı seçersin zaten. Sana tavsiyem son sınıf değilsen boş zamanlarında biraz yazılım geliştirmeye bak. Çünkü belki işin içine girip kod yazdığın zaman bundan zevk almayacaksın. Çünkü kod yazmak garip bir şeydir. Biraz dallardan bahsedecek olursam mesela oyun yazabilirsin, faydalı bir program yazabilirsin, İnternet sitesi yapabilirsin ya da siber güvenlik ile uğraşabilirsin. Kodları hangi cihaz için yazacaksın bu da önemli. Bilgisayar ya da telefon. Telefon da içinde iOS Android diye ayrılıyor biliyorsun. Farklı programlar farklı yazılım dilleri gerektirir bunlar. Günümüzde bunlar için tek seferde yazabileceğin geliştirme yolları mevcut ama biraz detay bunlar. İngilizce için konuşacak olursam. Yıllardır oyun oynarım ve yabancı dizi izlerim bunlar en önemli etkenlerdi benim için. Bilgisayarını ve telefonunu İngilizce kullan. Bir kelime gördüğün an sözlükten bak. Kelime defteri yapabilirsin hatta. Bence en önemli şey kelime bilgisi. "Vocabulary" derler İngilizce buna. Yabancı müzik dinle kelimelerine bakarak. İngilizce dizi izle önce Türkçe altyazı ile başla ileride İngilizce altyazıya geçersin. Bunlar seni bayağı ileri taşır. Fakat İngilizce ile pek alakan yoksa yeni başlayacaksan mobil uygulamalar çok iyi olur seni belirli bir seviyeye kadar taşır. İngilizce konuşmak ise çok farklı bir dünya. Durmadan pratik ister. Gerçek hayatta birileriyle konuşabileceğin gibi yine uygulamalar üzerinden de bunu gerçekleştirebilirsin. Umarım aklında birkaç şey canlandırabilmişimdir.
Bazı şeylerden bahsetmeyi unutmuşum. Bu konularda başarılı olmak için üniversite dahi okumana gerek yok. Tamamen evden bile çok fazla şey öğrenebilirsin. Ardından cidden işinde iyi olursan projelerinle kendini kanıtladığın an iş verenler kapında sıralanır. Kötü bir üniversite kazansan dahi olay sende bitiyor kendini geliştirerek çok iyi yerlere gelebilirsin. Tabi iyi üniversite daha iyi bir eğitimdir çoğu durumda bunu da asla unutma. Şu an iş verenler sadece diplomana bakıp seni almıyor. Şöyle bir örnek vereyim. İş başvurusunda bulunan kişi sayısı iki, biri odtü mezunu diğeri ktü. Odtü'lü arkadaş sadece okulu bitirmiş çok iyi bir ortalaması yok, proje geliştirmemiş, uzmanlaştığı bir konu yok, ktü'lü arkadaş tam tersi bir şekilde olsun. Burada odtü'lü arkadaşın hiçbir şansı yok. Bir başka konu ise üniversite bitiminde iş sahibi olmanın birkaç yolu vardır. Örneğin bazı kesimler tamamen okul derslerine asılırlar ve çok iyi ortalama yapıp bunları gösterip işe girerler. Bazıları da okulu çok umursamaz ve dersleri geçip bırakılar fakat kendilerini geliştirip ortaya büyük projeler koyarlar işlerinde uzmanlaşırlar ve böylece işe girerler. Tabi topluluklar üstünden yürüyüp büyük bir çevre (network denilir genelde) yaparak referanslar ile de iş bulunabilir ortalama bir mezunsan. Bu kadar şeyden sonra evet üniversite sınavına son sene çok çalışıp iyi bir üniversite kazanman lazım. Olabildiğince iyi bir üniversite demek daha iyi bir eğitim ve diploma demek. Ama yukarıda bahsettiğim olayları da unutma.
 
Son düzenleme:
Bilirsen baslarda hizli ilerlersin, ama bilmeyince biraz calisarak kapatamayacagin bir fark olusmaz.
Yazilim muhendisligi kodlama degildir, kodlama ogretmek gibi bir ana amaci yoktur. Muhendislik kodlama degil cunku. O yuzden okula gitmeden alacagin ziptirik kurslarla muhendislige hazirlik yapmis olmayacaksin.
 
Kendi açımdan yazılım için üniversite okumak saçma geliyor. Zaten çoğu firma yazılım tarafında diplomana değil, neler yapabildiğine baktığı için üniversitede yazılım bölümünü yazmak saçma buluyorum. Çoğu arkadaşım bin pişman gittiğinede temeli, terimleri öğreterek öğrencilerden bir şeyler bekliyorlar çünkü. Çevremde çok var 4 sene okumuş bir baltaya sap olamamış, kimi gerçekten hobi olarak başlayıp güzel bir özel kursa gidip bu işin ehli olmuş ayda binlerce lira para kazanan insanlarda var.

Her şey diploma demek değil, kendini ne kadar geliştirirsen, bir şeyler öğrenirsen o zaman gözde kişi oluyorsun yazılım sektöründe.
 

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı