Yazılım Mühendisliği Okumak

Arkadaşlar lisede direkt olarak bilişim - programlama bölümleri üzerine eğitim veren; puanla girebileceğiniz güzel öğretim kurumlarını tercihe yazın. Buradan elinizde bir altın bilezik ile mezun olursunuz. İşinize yaramayacak bilgi yığınları ile uğraşmanın anlamı yok, kendi bölümünüzü okuyun.

İyi bir üniversiteden mezun olmak ilk işe girişinizde fayda sağlayacaktır ancak insanların unuttuğu bir şey var; Benim gibi işi öğrenme peşinde koşan insanlar üniversiteden mezun olana kadar zaten projeler almaya başlıyor. Yani üniversite diplomasından daha önemli bir şey varsa da; geliştirdiğiniz projeler - ortaya koyduğunuz ürünlerdir.

Programlama ve Network piyasasını az çok takip eden biri olarak; piyasada "Nitelikli" eleman açlığı olduğunu çok rahat söyleyebilirim. Herkes mezun ancak bunların kaçı mühendis? Bizim bölümden mezun olup da 1 tane adam akıllı proje geliştirebilecek insan sayısı bir elin parmağını geçmiyordu, inan bana.

Sen; bizler gibi forum ortamlarında bulun - projeler geliştir, işin kendisini öğrenmek için çaba göster.
İnsanlar mühendislik fakültesinde harcadıkları zamanı; oturup evde kendini geliştirmek için harcasa profesör olurlardı inan ki. Eğitim sisteminden hiçbir şey bekleme, olay sende bitiyor.

İşe girerken üniversite mezunu olmana bile gerek yok; sen işi bildikten sonra her türlü yürürsün - kimse tutamaz seni. Maaş olarak ilk işe girişte 3 bilemedin 3,5K alırsın günümüz şartlarında. Şöyle 1-2 sene başarılı proje teslimleri gördükten sonra 5-6 derken kendini geliştirmene de bağlı olarak 10K'ya kadar alırsın açıkçası.

Şunu da söylemeden geçemeyeceğim; bir insanın dili o insanı Everest'in dibine de çıkarabilir, Mariana çukurunun dibine de gömebilir. Dil - duruş - beden - kendini ifade ediş "Kendini ne kadar satabildiğin" çok önemli ve göz ardı edilen detaylar. Çok şey bilebilirsin ancak karşı tarafı buna ikna edemediğin sürece 3K alıp durursun ömrün boyu :) Kariyer planı yapmak lazım ki; bu bambaşka bir konu.

Proje geliştirdiğin insanlarla aranı iyi tut; borç taktığı halde 1,5 sene boyunca en ufak saygısızlık yapmadım bu kişiye. 2 yıl sonra döviz - faiz farkını da ekleyip, geçenlerde teslim etti bana güzel bir para. Başarı asla okuldan ibaret değil arkadaşlar; başarı çok ince detaylara - bazen ağzınızdan çıkan bir kelimeye bakar. Kimin nereye geleceği; başta ne kadar iş bildiği ve sonrasında kendini ne kadar iyi pazarladığı ile alakalıdır.

Eki Görüntüle 403788
Sizin kaçırdığınız bir nokta var. Siz zannediyorsunuz ki bu iyi okullardaki bilgisayar mühendisliği öğrencileri kendilerini geliştirmiyor. Ben bölüme başladığımda Android Store'da app'i olan arkadaşım da vardı, önceden kodladığı web projeleri olan arkadaşlarım da vardı. Ben de öncesinde low level programming ile uğraşmıştım.

Ayrıca üniversite insana vizyon katar, kişi kendisini geliştirir. Üniversiteyi liseyle karıştırıyorsunuz. Kendi yetersizliğinizi bu şekilde örtemezsiniz. Yazdığınız kod evrenin yaşı sürede hesaplandığında algoritmalara hatta matematiğe ihtiyaç duyacaksınız. İşte o zaman anlarsınız kim daha akıllıymış, eğitim sistemi ne kadar iyiymiş ya da kötüymüş...

Son olarak kendini geliştirenler profesör oluyor, hocalarımın pek çoğu her ay yurtdışına konferanslara davet ediliyor. Sanmıyorum lise mezunu olup web sitesi tasarlayan harika programcılarımızı Londra'ya Deep Learning konferansına çağıracaklarını. Dünyaya daha geniş bakmanız dileğiyle.
 
Yetersizliğimi neden örtmeye çalışayım? Ben her cevapladığım konuda, sorulmadığı halde mühendislik mezunu olmadığımı belirtiyorum. Sayılı birkaç üniversite hariç programlama eğitiminin ne seviyede olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz, lütfen kendimizi kandırmayalım. Aksini iddia ediyorsan dünya çapında açıklanan verilerde kaçıncı sırada olduğumuzu görürsün, eğitim sistemini savunmanın alemi yok sırf mühendislik okuyorsun diye :)

Ben tüm arkadaşlara iyi bir akademik kariyerin; başlangıç aşamasında işlerine oldukça yarayacağını her fırsatta belirtiyorum. Eğer çok iyi bir akademik kariyerleri varsa ilerleyen aşamada da bizzat senin bahsettiğin üzre yararını göreceklerdir. Ancak akademik kariyerin her şey olmadığını; iş hayatı ile birlikte her şeyin yeniden başlayacağı gerçeğini de aktarıyorum. Türkiye gerçeklerinden bahsediyorum.

Günümüz sayılı üniversiteleri hariç hepsi spagetti kod yazma kurumundan ne kadar farklı sence? Öğrenciler uzmanlık seviyesinde eğitilebiliyor mu ki; yazılan algoritmanın ne kadar verimli olduğu tartışılabilsin. Büyük çaplı proje - veritabanı sistemleri üretildiği - yaratıldığı var mı ki sistemin ne kadar iyi tasarlandığı - kodlandığı değerlendirilsin?

Sen "Mühendislik mezunuyum, senden üstünüm" anlayışı ile yaklaştığın için "Akademik kariyer hakkında söylediklerimi" anlamaya gayret etmeden yanıt vermişsin.
Ancak akademik kariyer yapacağım derken programlama konusunda uzmanlaşamayan - rakiplerinin gerisinde kalan - real sektörde yer bulmakta zorlanan kişileri de göz ardı etmeyin.

Madem bu kadar iyisiniz geliştirdiğiniz en iyi projeyi görebilir miyim? Kaç para kazandınız en fazla? Bu soruya ne kadar dolu cevaplar verirsen ben o kadar mutlu olurum ancak sen iyi olsan bile çoğu üniversitedeki öğrencilerin bir şey öğrenemeden mezun olduğu aşikar. Ben iyi niyetli bir insanım ve bunu herkes bilir; ben gerçek hayattan, bizzat dünyaya ayak basarak yorum yazıyorum :)

Söylediklerimin aksi doğru olsa; mühendislik mezunu işsiz ordusu ile dolu olmazdı bu ülke. Umarım sen, hem akademik hem de kariyer anlamında başarılı bir hayat sürersin. Senin iyiliğini en az senin kadar isterim ancak sizler de mühendislik kazanamayan insanları aptal olarak görmekten vazgeçin.
 
Bu ülke öyle bir ülke ki eğitim alanından bile ticaret yapmaya çalışan karaktersiz çakallarla dolu. Her yıl binlerce mezun veriliyor ama bunlardan sadece ''kendini geliştirebilenler, kendine okulun verdiği dışında bir şeyler katabilenler'' iş bulabiliyor. Peki neden? Her elini kolunu sallayan okul mühendislik dalı açarsa sonuç böyle olur. Niteliksiz mezunlar piyasada BİM'de kasiyer olabilmek için başvuru yapar.

Denetim yok. Benim çalıştığım sektör de böyle. Bomboş, E-5 kenarına açılmış okul dolu. Bir sürü mezun xx maaş alacağını sanıyor mezun olunca. Daha mülakat binasına gelemiyor çoğu.

İsim yapmış dışında, özellikle belli puanın altındaki kurumlar tam anlamıyla boş. Zaman kaybı.

Lisede ders çalışıp güzel bir okul kazanmaya çalışacaksın. Bu kazandığın güzel okulla 5 yıl sonra x maaşın hayalini kurup yatmayacaksın. Okul y veriyorsa sen yy'i öğrenmek için kıçını yırtacaksın, sabahlayacaksın yeri gelecek.

Çocukluk arkadaşım 12 yasından beri PC basından kalkmıyor. CS oynamıyordu, cocuk Web tasarım, yazılım ogrenıyordu. Su an 23 yaşında. 3 yıldır Amerika menşeili yazılım şirketi için evden çalışıyor. Maaşını takır takır alıyor. Patronu da okulu bitir seni ABD'ye götüreyim demiş.

Annesi bıraksa çocuğun uçak bileti hazır. Yarın ABD'de. Bilmem kaç bin dolara çalışacak, kadroya girecek.

Kendini geliştirmekten ibaret olay. Mühendis dediğin adam kendi maaşını kendi belirler.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı