Yazılım öğrenmeye hangi dilden başlamalı?

Akif büyükdağ

Centipat
Katılım
14 Nisan 2020
Mesajlar
345
Çözümler
4
Yer
Kayseri
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Yazılım öğrenmeye başlıyorum ve az bir araştırma ile Pyhtoon dilini öğrenmeye karar verdim ne önerirsiniz Pyhtoon ile başlanır mı? Başlanmazsa ne ile başlamamı önerirsiniz? Teşekkürler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
1- Bir programlama dili seçilir
2- Veri yapıları ve algoritmalar konusu o dil üzerinde öğrenilir
3- Eş zamanlı olarak bilgisayar mimarisi/mikroişlemciler gibi temel bilgisayar bilimleri konuları da öğrenilir.
4- Yazılım kariyerimizi nasıl yapmak istediğimiz belirlenir.
 
3- Eş zamanlı olarak bilgisayar mimarisi/mikroişlemciler gibi temel bilgisayar bilimleri konuları da öğrenilir.

Aslında 1 ve 2 birbirini tamamlayacak seçimler, bana sorarsan yapman gereken şey yazılım dilini sadece araç olarak kullanıp, programlama nedir diye öğrenmeye odaklanmak, bu yapacağın şeyin planlanmasını kolaylaştıracak, üniversitelerde de böyle öğretilir bu, mesela :

1- Programlamaya Giriş(C++ dili üzerinden almıştım), öğrenilen şeyler bellidir, değişken tipleri, ekran çıktıları, rastgele veya dil operatorleri.
2- Nesne tabanlı Programlama(C++ üzerinden almıştım)
Nesne yapıları, günümüz dünyasındaki problemleri nesne standartlarına aktarıp düşünme becerisi kazanma ve bu yapıları hayata geçirme.
3- Veri yapıları ve Algoritmalar (C++ üzerinde almıştım)
Veriler nasıl bir format ve düzene girer ve veriler üzerinde algoritmik tabanlı düşünme nasıl sağlanır, ayrı ayrı veri tiplerinin özellikleri, artıları eksileri vs.
4- İleri Programlama(Java üzerinde almıştım)
İleri programlama teknikleri, paralel çalışan süreçleri programlama, iplik mantığı, programın veri kaydetmesi ve veri erişimini kolaylaştıran teknikler.

Programlama planlı bir şekilde işlendiğinde sadece sabır işidir, o yüzden dilleri sadece araç olarak görüp, kendinizi programlama ve programı istediğiniz soruya yönlendirecek çözümü düşündürmeye itmenizi öneririm, bunu ne kadar çok pratik ile yaparsanız o kadar çok fazla problem/çözüm tecrübesi kazanmış olursunuz.

En basitinden 1'den 1000'e kadar asal sayıları bulmak da problem çözmektir, veyahut veri tabanına öğrenci kaydı alan web tabanlı bir sistem hazırlamak da. Aralarındaki tek fark çözdüğünüz problemin ve işlemin fazlalığı, he bir de teknoloji farkları var tabi.
 
3- Eş zamanlı olarak bilgisayar mimarisi/mikroişlemciler gibi temel bilgisayar bilimleri konuları da öğrenilir.

Web programming, oyun geliştirme, grafik programlama ya da application (uygulama) geliştirme alanlarında uğraşmak isteyen birisi için bilgisayar mimarilerini ya da microprocessorleri pekte öğrenmesine gerek yok. Bu daha çok low level sistem programcılarının alanı.
 
Bu birazda şu soruya benzer "nasıl yaşarım?" Bu sorunun da cevabı tahmin ettiğin gibi hayat içerisinde birçok etkinlik yaparsın ve bu etkinlikler kararlar seni bir noktaya taşır. Buradan şuraya deyinmek istiyorum, öncelikle ne yapmak istediğine karar vermen çok önemli (eğer hobi olarak olsa bile uzamanlaşmak istersen). Burada herkes bir şey söylecek sana şu dil bu dil. Bunun sebebi ya onda uzman olduklarından ya da fanatiği olduklarından. Bu dilleri bilmek yetmiyor her bir dilde uzmanlaşmak neredeyse 3 yılını alacak ve bu dili seçmeden önce tekrar ediyorum "ne yapmak istediğine karar vermelisin". Her dilin kendi Framework'leri veya kütüphaneleri olacak yani bu azim isteyen bir süreç. İstenilerek yapılmalı. İnternet üzerinde o kadar çok kaynak var ki muhtemelen çoğu üniversitede verilenin 10 katı materyal ve daha kaliteli eğitim serilerini ücretli ücretsiz bulabilirsin. Bu senin işinini programlamaya 5 10 yıl önce girmek isteyen birine göre daha da kolaylaştırıyor. Ayrıca hepsi temelde yanı tarifi bence biraz yanlış hepsi temelde "Matematik bilimi ve algroitma" gibi konularda birleşerek aynı duruyorlar. Yazılım dilleri de tıpkı konuştuğumuz diller gibi gramer kurallarına benzer kurallara tabidir. Bu temelde aynı oldukları anlamına gelmez(ingilizce almanca veya başka bir dil gibi). Yani seç birini başla önergesi biraz yanlış :)
---------------------------------------------------------------------
Bu arada başka birisine de önerdim sana da önereyim haksızlık olmasın. HARVARD 'ın CS50 dersi sorduğun sorunların cevaplarını bulabileceğin ücretsiz onlinje olarak katılabileceğin bir ders. ingilizcen varsa youtube, edex üzerinden. Eğer yoksa yakın zamanda kodluyoruz ekibi ve Harvard işbirliği ile yayınlanacak olan video serisine buradan ulaşabilirsin.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı