Yazılım öğrenmeye hangi kodlama dilinden başlanmalı?

Web sayfasının yapımında frontend ve backend olmak üzere iki ana katman bulunmaktadır. Bunu en basit tabirle açıklamak gerekirse; frontend, bir web sitesine girdiğinizde etkileşime girdiğiniz arayüzün tasarım ve geliştirmesine; backend, bu web sitesinin perde arkasında yer alan, işin server kısmı ve taban yazılımını geliştirme işine verilen adlardır.

frontend

Türkçeye “önyüz” olarak çevrilmiştir. Web sitesinin ön yüzünün (Client-side) HTML, CSS ve JavaScript gibi teknolojileri kullanarak web sitesinin görsel tarafını oluşturma işlemi frontend olarak tanımlanır. Web sitesinin yapımında kullanılacak renk, içerik yerleşimi, yazı tipi vb. tasarım çalışmalarını kapsar. Bu işi yapan kişilere ise “front-end developer” ( ön yüz geliştirici ) denir. Frontend developer ise yazılıma bir tasarım giydirerek görsel açıdan düzenleyerek yazılımın kullanıcı için tam ve anlaşılabilir bir bütün haline gelmesini sağlar.

backend
Türkçeye “arkayüz” olarak çevrilmiştir. Kullanıcıların görmediği kısımların ve ana sistemin arkayüzün geliştirilme işle midir? Bir programın hangi programlama diliyle yazılacağını bulmak, bu yazılımın programlama dilleriyle meydana getirilmesi ve bir veritabanına bağlanması gibi işlevlerin tümü backend yazılım tasarımına girer. Sistemin mimarisini oluşturulması, veri tabanı yönetiminin planlanması, sunucu ayarlamalarının yapılması, sistemin maksimum seviyede verimli ve hızlı çalışmasını sağlamak vb. işlevler gerçekleştirilir. Python, PHP, Ruby, Java, C#, ASP.NET, MySQL, ms SQL, MongoDB teknolojileri kullanılır. Bu alanda çalışan kişiler “back-end developer” ( arka yüz geliştirici ) olarak isimlendirilir.

HTML ve CSS dil sayılmıyor ama ilk bunlarla başlamanı sonra JS dilini ve onun Framework'leri olan React Redux'u öğrenmeni tavsiye ederim.

Peki diceksin ki nedir bu HTML, CSS, JS.

Sana böyle söyleyeyim ben bunları ev olarak örneklendiriyorum. Evin yapılınca onun temeli ve evin bir ilkel ev haline gelmesine yardımcı olan HTML, Ev'in renklenmesi, pencerelerin eklenmesi, iç tasarımı televizyon gibi yani kısaca Dekorasyon'u CSS, Ev'in su hatları elektrik hatları, Wi-Fi çekilmesi falan bunları da JavaScript olarak görüyorum ben.
Bir web Sitesinde'de HTML CSS JS çok önemli.

Çok teşekkür ederim :) Önerebileceğiniz bir eğitim videosu var mı?
 
Altyapını C# ye dayarsan öğrenmesi diğer dillere göre biraz daha zor olur ama ilerde 3x faydasını görürsün.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı